Εκθεση αναμνήσεων με… κομμάτια από το «Νησί»

Τι θα ήταν το «Νησί» χωρίς την προσεγμένη φωτογραφία, τα σκηνικά και τα κοστούμια, τα οποία γέμισαν τη μικρή οθόνη με εικόνες από μια άλλη εποχή και πλημμύρισαν το κοινό με αισθήματα ελπίδας και αισιοδοξίας; Ολα εκείνα τα στοιχεία που συνέθεσαν με γνήσια πιστότητα την Κρήτη στις αρχές του 20ού αιώνα και συντέλεσαν σε ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα γίνονται… έκθεση. Φωτογραφικό υλικό, κοστούμια και αξεσουάρ, μακέτες σκηνικών, μάσκες και προσθήκες των ειδικών εφέ, ακόμη και το θέατρο σκιών που ψυχαγωγούσε τους λεπρούς της Σπιναλόγκας παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης «Το νησί», που θα εγκαινιαστεί αυτό το Σάββατο, 16 Ιουλίου, στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Ιουλίου.

Φυσικά, από την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι ηθοποιοί και οι υπόλοιποι συντελεστές της σειράς, με τους οποίους οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για όλα τα στάδια υλοποίησης της τηλεοπτικής μεταφοράς του βιβλίου της Βικτόρια Χίσλοπ. Η έκθεση διοργανώνεται από το Mega και τις εταιρίες παραγωγής TVE και Indigo View και ουσιαστικά αποτελεί μια προσπάθεια να έρθουν στο φως η τεράστια προεργασία, το εύρος και η ένταση του έργου που απαιτήθηκε από τους συντελεστές της, ώστε να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε στις οθόνες μας. Με την προβολή όλων των επεισοδίων, με δημιουργικά εργαστήρια, συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις η έκθεση αυτή δίνει την ευκαιρία στους παρευρισκομένους να περιηγηθούν στους άγνωστους κόσμους της σκηνογραφίας, των ειδικών εφέ και της ενδυματολογίας. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες να παρακολουθήσουν, στα διάφορα εργαστήρια, σεμινάρια από τους κορυφαίους του χώρου.

Ως πρώτη πόλη παρουσίασης της έκθεσης επιλέχθηκαν τα Χανιά, τόπος καταγωγής του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν παρουσιάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Την επιμέλεια έχει ο σκηνογράφος της σειράς Αντώνης Χαλκιάς. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια μακιγιάζ ειδικών εφέ (17 Ιουλίου) από τους Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο, οι οποίοι «δημιούργησαν» τους εκατοντάδες ανθρώπους που έπασχαν από λέπρα για τις ανάγκες της σειράς και είναι υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη ίσως δουλειά μακιγιάζ ειδικών εφέ που έχει γίνει έως τώρα στην Ελλάδα. Επίσης, θα ακολουθήσει εργαστήριο σκηνογραφίας (22 και 23 Ιουλίου) από τον σκηνογράφο Αντώνη Χαλκιά, καθώς και ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές της σειράς, τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, τον σκηνογράφο Αντώνη Χαλκιά, την ενδυματολόγο Ξανθή Κόντου, τον διευθυντή φωτογραφίας Βαγγέλη Κατριτζιδάκη και τον σύνθετη Μίνω Μάτσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και αναπαράσταση του Καραγκιόζη που παρουσίασε ο καραγκιοζοπαίχτης Νίκος Μπλαζάκης στη Σπιναλόγκα για τις ανάγκες της σειράς (24 Ιουλίου, ώρα 20.00), καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Νησί – Η αληθινή ιστορία» (23 Ιουλίου, ώρα 19.30). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα