Τους έκανε άνω κάτω ο Παντελής

Σκορποχώρι θυμίζει η κυβέρνηση, με τους υπουργούς της να δηλώνουν ανοιχτά… ό,τι θέλουν, να «αδειάζονται» στη συνέχεια και παρά ταύτα να μην ενοχλείται κανείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου με τη δήλωσή του ότι δεν θα πωληθούν όλα όσα προβλέπονται για τις αποκρατικοποιήσεις, οδηγώντας τον Αντώνη Σαμαρά να καταγγείλει «πολιτικό χαμαιλεοντισμό» της κυβέρνησης, η οποία «άλλα λέει μέσα και άλλα έξω».

«Υπάρχει το Μεσοπρόθεσμο. Οι νόμοι ψηφίστηκαν και θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους και η εφαρμογή τους ισχύει για όλους τους υπουργούς» υπσοτήριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, «αδειάζοντας» μεγαλοπρεπώς τον κ. Οικονόμου, ο οποίος παραμένει πάντως στη θέση του. Το ίδιο έκανε και το βράδυ μιλώντας στο Mega, ερωτηθείς για την έτερη διαφοροποίηση του κ. Οικονόμου στο θέμα του φορολογικού συντελεστή για τα είδη εστίασης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εκφράζεται διά του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του ιδίου…

Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί», σημειώνοντας ότι σε κάθε άλλη περίπτωση πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας και διαβεβαιώνοντας ότι έως τα μέσα του 2014 θα έχουν προκύψει 30 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, όπως προκύπτει από τις δεσμεύσεις της χώρας. Με τον κ. Οικονόμου μάλιστα επρόκειτο να επικοινωνήσει προσωπικά ο πρωθυπουργός, προκειμένου να τον… επαναφέρει στην τάξη, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν είναι μόνο κατά πόσον θα πετύχουμε τον στόχο των 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις» δήλωσε καυστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρ. Μακρυπίδης, προκρίνοντας την ανάγκη επίτευξης του στόχου 6,7 δισ. δημοσιονομικών μέτρων ως το τέλος του έτους. Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση «αναποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς» και «ταχύτητα νεροπίστολου» στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Το τι θα εκποιηθεί ανήκει στην πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε ένας εκτελεστικός φορέας» υποστήριξε στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Ι. Κουκιάδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν το εγχείρημα δεν μπορεί να περπατήσει, ο ίδιος… δεν θα παραμείνει στη θέση του! «Δεν έχω αυτοσκοπό να λειτουργήσω ως πρόεδρος ενός φορέα, ο οποίος δεν μπορεί να έχει καμία ανταπόκριση» είπε, αρνούμενος να κρίνει αν οι στόχοι είναι μαξιμαλιστικοί.


Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα απολογηθεί για τον… αναπληρωτή του

Η απαισιοδοξία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου σχετικά με την εκπλήρωση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου ήταν το κυρίαρχο θέμα χθες στα πηγαδάκια της Βουλής, με αρκετούς βουλευτές να υποστηρίζουν πως «ο Παντελής μετά τη “βόμβα” που είχε βάλει στο Μνημόνιο όταν έλεγε πως δεν βγαίνει, τώρα βάζει “βόμβα” και στο Μεσοπρόθεσμο, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον πρωθυπουργό». Αλλοι πάντως χαρακτήριζαν «γκαφατζή» τον κ. Οικονόμου, υποστηρίζοντας πως δεν έχει αλλάξει τις απόψεις που είχε προ υπουργοποίησης και απλά προχθές «σκέφτηκε μεγαλοφώνως».

Μετά το άδειασμα, πάντως, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Οικονόμου βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να δει τον προϊστάμενό του Ευάγγελο Βενιζέλο να καλείται να «απολογηθεί» για τα δικά του πεπραγμένα. Κι αυτό γιατί χθες, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου, ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπ. Οικονομικών, ζήτησε εξηγήσεις, καθώς «διαφαίνεται ότι υπάρχει μια γενικότερη αιφνίδια αναθεώρηση της κυβερνητικής πρόβλεψης για τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Επικαλούμενος μάλιστα δηλώσεις του προτεινόμενου ως προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Γ. Κουκιάδη, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή εάν οι στόχοι του προγράμματος είναι μαξιμαλιστικοί», ο κ. Παπαδημούλης ερωτά ευθέως πού οφείλεται η αιφνίδια αλλαγή της κυβερνητικής πρόβλεψης μόλις 10 μέρες μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Ζητεί μάλιστα εξηγήσεις για το αν η κυβέρνηση βλέπει τώρα ότι θα αναγκαστεί να πουλήσει φθηνότερα -ή καθόλου- απ’ ό,τι είχε υπολογίσει ή αν έχουν προκύψει νομικής φύσεως προβλήματα.

«Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης» τονίζει σε ερώτησή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα