Βασανιστικά ερωτήματα για την τραγωδία στη Λεμεσό

Από τα ερωτήματα που γέννησε η έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» έχει απαντηθεί μόνο ένα. Το «ποιος ωφελείται από το περιστατικό». Είναι αυτονόητο ότι από τη βιβλική καταστροφή στην ευαίσθητη περιοχή ευνοήθηκαν οι δυνάμεις που έχουν αντίθετα συμφέροντα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Η εύνοια ισχύει ακόμα κι αν υπήρξε ατύχημα που προκλήθηκε από… αυτανάφλεξη εκρηκτικών που -εγκληματικώ τω τρόπω- αφέθηκαν στη μοίρα τους.

Ωστόσο, για την περίπτωση να προκλήθηκε η έκρηξη λόγω αύξησης της θερμοκρασίας υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις. Μία από αυτές εξέφρασε ο πρώην διοικητής του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών Γιώργος Μπολίκας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84. Σύμφωνα με την -πλούσια- εμπειρία του στον χώρο, το ενδεχόμενο της αυτανάφλεξης μάλλον πρέπει να αποκλειστεί. Ο κ. Μπολίκας είπε: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η έκρηξη έγινε γύρω στις 5.30 το πρωί, όταν ήταν χαμηλή η θερμοκρασία και υπήρχε υγρασία. Αρα ως άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με τα εκρηκτικά αποκλείω την αυτανάφλεξη από θερμοκρασία». Ισως την απάντηση στο ζήτημα της «αυτανάφλεξης» να μπορέσουν να δώσουν οι δέκα (!) πυροτεχνουργοί που πέταξαν από την Ελλάδα στην Κύπρο για να εξετάσουν το συμβάν. Αριθμός-ρεκόρ για τα ελλαδικά οικονομικά δεδομένα.

Ενεργειακές αβαρίες

Ολως τυχαίως, με τη συμπλήρωση μόλις ενός εικοσιτετραώρου από το βαρύ πλήγμα που υπέστη η Κύπρος, στην Αίγυπτο χτυπήθηκε αγωγός που προμηθεύει το Ισραήλ με φυσικό αέριο. Κι άλλη σύμπτωση! Μόνο που εδώ τον ρόλο της αυτανάφλεξης ανέλαβαν μασκοφόροι. Εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του αγωγού, διέταξαν τους φύλακες να φύγουν και στη συνέχεια τον ανατίναξαν. Η έκρηξη είχε τρομερή ισχύ και οι φλόγες έφτασαν σε ύψος τα δέκα μέτρα! Το περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη Αλ Αρίς, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου Σινά. Αξίζει να τονιστεί ότι το Ισραήλ, όσον αφορά το φυσικό αέριο, εξαρτάται (σε ποσοστό 40%) από τις εισαγωγές της Αιγύπτου!

Η επίσκεψη Παπούλια

Επιπλέον, στο σκηνικό που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να προστεθεί και η τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Ισραήλ. Η έναρξη της επίσκεψης συνέπεσε με την τραγωδία στην Κύπρο. Στην ατζέντα των συνομιλιών του Ελληνα Προέδρου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιλαμβάνονταν οι σχέσεις με την Τουρκία και το ενεργειακό. Βίοι παράλληλοι δύο χωρών των οποίων οι σημαίες είναι γαλανόλευκες και δεν τα πάνε και τόσο καλά με τη φίλη και σύμμαχο Τουρκία.

Το κόμμα της ήσσονος αντιπολίτευσης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχολίασε ότι «η υπόθεση αυτή πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και υπό μια οπτική γωνία που να καλύπτει κάθε ενδεχόμενο. Ηταν ένα σκληρό χτύπημα για την Κύπρο, που έπληξε τις υποδομές, ειδικά μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου».

Επίσης, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι οι πολιτικές ευθύνες φτάνουν το ανώτερο δυνατό σημείο της κυπριακής πολιτικής ιεραρχίας: «Η ζημιά είναι τόσο μεγάλης έκτασης, που δεν μπορεί παρά να εμπλέξει το σύνολο της πολιτικής ιεραρχίας. […] Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα σε επίπεδο και πολιτικό και διοικητικό, και πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος ώστε να δει κάποιος τι μέτρα είχαν ληφθεί, πώς επελέγη η συγκεκριμένη τοποθεσία. Πρέπει να εμπλέξει η έρευνα όλους όσοι ενεπλάκησαν» είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Παναγιώτης Λιάκος


Ανατίναξαν και σταθμό φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Σαμποτέρ κρύβονται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- πίσω από τη χθεσινή επίθεση εναντίον του σταθμού διανομής ενός αιγυπτιακού αγωγού στο βόρειο Σινά, που προμηθεύει με φυσικό αέριο το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε κοντά στην πόλη αλ-Αρις, είναι η τέταρτη που έχει γίνει φέτος εναντίον εγκαταστάσεων, μέσω των οποίων το αιγυπτιακό φυσικό αέριο φτάνει στο Ισραήλ.

Οπως μετέδωσε χθες το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως οι επιτιθέμενοι τραυμάτισαν τον φρουρό ασφαλείας του σταθμού, ενώ δεν δίστασαν να κάνουν το ίδιο και σε μερικά μέλη της οικογένειάς του. Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με την τηλεόραση της Αιγύπτου, οι φλόγες από τον σταθμό -λίγο μετά τη δολιοφθορά- ήταν ορατές ακόμη και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων!

Η Αίγυπτος προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τις τιμές του φυσικού αερίου με το Ισραήλ και την Ιορδανία, αφού ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ εξαναγκάστηκε τον Φεβρουάριο να παραιτηθεί από την εξουσία, εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά. Κατηγορίες στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η πώληση φυσικού αερίου στο γειτονικό Ισραήλ, σε τιμές κάτω από αυτές της αγοράς.

Η Αίγυπτος προμηθεύει το 43% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στο Ισραήλ, όπου το 40% του ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται από τη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας.

Γιώργος Τραπεζιώτης


Το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει για την εξιχνίαση του μυστηρίου

Αύριο, Πέμπτη, στο πλαίσιο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου θα ληφθούν οι αποφάσεις αναφορικά με τη διεξαγωγή έρευνας για την τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», όπως δήλωσε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήδη έχουν αρχίσει στον χώρο της έκρηξης οι πρώτες έρευνες για τη συλλογή στοιχείων από την κυπριακή αστυνομία που συνεργάζεται στενά με την Εθνική Φρουρά.

Ο κ. Στεφάνου δεν παρέλειψε να δηλώσει ακόμη πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει αποστείλει δέκα εμπειρογνώμονες στον τόπο της τραγωδίας, ενώ η Γαλλία και άλλες χώρες όπως η Βρετανία προσφέρθηκαν να δώσουν βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει γίνει αποδεκτή.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει ιδεοληψία στο όλο θέμα» και επανέλαβε ότι «θα διεξαχθεί έρευνα σε βάθος, θα διερευνηθούν ενδελεχώς τα πάντα και όπου υπάρχουν ευθύνες θα καταλογιστούν», ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν ραδιενεργά υλικά εντός των εμπορευματοκιβωτίων.

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι μέσω της έρευνας θα δοθούν σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα ενώ, αναφερόμενος στο θέμα της μεταφοράς των πυρομαχικών σε άλλη χώρα, δήλωσε ότι υπήρξαν εντατικές επαφές και συνεχείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ουδέποτε έθεσε οποιαδήποτε πολιτική ανάγκη πάνω από τα θέματα ασφαλείας, ούτε και οποιοσδήποτε άλλος από πλευράς κράτους, δήλωσε επίσης στο ΡΙΚ κι ο αρμόδιος υπουργός της χώρας Μάρκος Κυπριανού. Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος εφαρμόζει πιστά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2009 κρίθηκε ότι η πιο σωστή ενέργεια ήταν να κρατηθεί το κατασχεθέν φορτίο με τα πυρομαχικά στη Μεγαλόνησο.

Τέλος, κρίσιμη ήταν και χθες η κατάσταση των δύο βαριά τραυματιών της έκρηξης, που νοσηλεύονται από την πρώτη στιγμή στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Γιώργος Τραπεζιώτης


Πλήγμα στην οικονομία της Μεγαλονήσου, ανησυχούν οι επιχειρηματίες

Σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα μετά την τραγωδία που προκάλεσε η έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» λίγο έξω από τη Λεμεσό, και ενώ η Κύπρος θρηνεί για τον θάνατο των αδικοχαμένων πολιτών της, μεγάλο είναι το βάρος που καλείται να σηκώσει και η οικονομία της χώρας.

Την ίδια στιγμή η Μεγαλόνησος τελεί και υπό την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες – λόγω βεβαίως των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Βασιλικού και της Μονής.

Τα γεγονότα όμως είναι ακόμη νωπά, και στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις για την οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε, αλλά και για το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η Κύπρος.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος· μια επένδυση άνω του 1,5 δισ. ευρώ, που έχει υποστεί σημαντικότατες ζημιές. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του κόστους των καταστροφών, αρκεί μόνο να αναλογιστεί ότι η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στον σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι και κόστισε 250.000.000 ευρώ, ενώ η πέμπτη (που το κόστος της επίσης άγγιζε τα 250.000.000 ευρώ) είχε περάσει όλα τα απαιτούμενα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σύντομα σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, έντονος είναι και ο προβληματισμός που επικρατεί και στα τραπεζικά επιτελεία, λόγω του κλίματος ανησυχίας που δημιουργήθηκε στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι τεχνοκράτες προβληματίζονται ιδιαίτερα για την επόμενη μέρα, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί το κλειδί των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και παραγωγικής αλυσίδας. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο χρόνο θα πάρει η αποκατάσταση της πλήρους ηλεκτροδότησης της Κύπρου.

Νερό με το σταγονόμετρο (εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης) και ρεύμα με… δόσεις (λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης) ήταν δύο από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισαν λίγες ώρες μετά την προχθεσινή τραγωδία τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις – με πρώτες εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

Χθες, πάντως, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Γιώργος Τραπεζιώτης


Πυροτεχνουργοί και από το Ισραήλ

Η περιοχή της ναυτικής βάσης έχει αποκλειστεί και οι πρώτες έρευνες των δέκα ειδικών πυροτεχνουργών από την Ελλάδα, μαζί με τους Κύπριους συναδέλφους τους, έχουν ξεκινήσει με εντατικό ρυθμό. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει χθεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, όπου σημειώνεται ότι επικοινώνησαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών και ότι συζητήθηκε η αποστολή εξειδικευμένων γιατρών και πυροτεχνουργών για την αναγνώριση των πυρομαχικών.

Η προσφοράαυτή για τη μετάβαση Ισραηλινών πυροτεχνουργών για την αναγνώριση πυρομαχικών,εκτός του προφανούς, πιστοποιεί και το ότι κατά πάσα πιθανότατα μπορεί να υπάρχουν άθικτα κοντέινερ και άσκαστα πυρομαχικά. Παράλληλα, επιβεβαιώνουν την αποκάλυψη (Defencenet.gr, «Κίτρινος Τύπος») ότι ο έλεγχος από τους Αμερικανούς πράκτορες, όταν κατασχέθηκε το φορτίο, δεν είχε γίνει και στα 98 εμπορευματοκιβώτια, αλλά είχαν μείνει 35 από αυτά που ποτέ δεν είχε ερευνηθεί το περιεχόμενό τους. Επειδή λοιπόν αυτά προέρχονταν από το Ιράν με προορισμό την Ταρτούς της Συρίας, εκτιμάται τώρα ότι μέσω αυτών θα περνούσαν στα χέρια των φιλοϊσλαμιστών της Χεζμπολάχ, γι’ αυτό και τώρα οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται να ελέγξουν τα άσκαστα πυρομαχικά, αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου του ΔΗ.ΣΥ. Αναστασιάδη, κρατούσε τα εμπορευματοκιβώτια για να μη «στενοχωρήσει τη Συρία και το Ιράν».

Τέλος, ένα άλλο θέμα που προκύπτει αναγκαστικά είναι του αντικαταστάτη του παραιτηθέντος αρχηγού ΓΕΕΦ αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλουκίδη.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα