Πινελιές ζωής στις «γκρίζες» πλατείες

Πολύπαθα σημεία της πόλης, απαξιωμένες -για κάποιους-πλατείες, αστικά στέκια στην καρδιά της Αθήνας, τα οποία άλλοτε έσφυζαν από ζωή και τώρα φιγουράρουν στη λίστα των επικίνδυνων «γκέτο» της πρωτεύουσας.

Μια εικόνα, η οποία δυστυχώς έρχεται αμέσως στον νου των περισσοτέρων στο άκουσμα των πλατειών της Κυψέλης, της Κουμουνδούρου, της Βικτωρίας, που έχουν γίνει στέκια κακοποιών στοιχείων και παραβατικών συμπεριφορών.

Το «καλοκαίρι στην πόλη» -τίτλος των αθηναϊκών εκδηλώσεων- όπως αρχικά το οραματίστηκαν και τελικά προγραμμάτισαν οι υπεύθυνοι του Δήμου Αθηναίων δεν θα έχει μόνο εκδηλώσεις στα πιο τουριστικά σημεία της πόλης (βλέπε Θησείο, Μοναστηράκι, Ερμού). Θα έχει ζογκλερικά και δρώμενα στην Πλατεία Κυψέλης, εικαστικές δράσεις για παιδιά στην πλατεία Εξαρχείων και θέατρο Σκιών στην πολυπολιτισμική πλατεία Βικτωρίας. Μακροπρόθεσμος στόχος της επιλογής αυτής; Να δημιουργηθούν κύτταρα πολιτισμού, που με τη μορφή είτε πολιτιστικών κέντρων είτε στεκιών πολιτιστικών δράσεων να οδηγήσουν στη σταδιακή αναβάθμιση αυτών των περιοχών και στην «επανακατοίκησή» τους.

Την ώρα που οι «Αγανακτισμένοι» περνούν τα δικά τους μηνύματα από την πλατεία Συντάγματος, οι πλατείες της πόλης… επαναχρησιμοποιούνται, κάνοντας έτσι μια δυναμική επιστροφή στον χάρτη της διασκέδασης.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι πλατείες και δρόμοι του κέντρου της Αθήνας αλλά και των υποβαθμισμένων περιοχών γίνονται -έστω και για λίγο- χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης, όχι μόνο για τους ανθρώπους που μένουν εκεί, αλλά και για τους κατοίκους της Αθήνας που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, χωρίς ωστόσο από αυτές να αποκλείονται και οι ξένοι που επισκέπτονται την πόλη μας.

Και μπορεί οι εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Αθήνα να έχουν ξεκινήσει, ωστόσο από σήμερα -έως και τις αρχές Αυγούστου- τον πρώτο λόγο έχουν οι κεντρικές πλατείες της Αθήνας. Τα ραντεβού έχουν οριστεί για τις πλατείες Κυψέλης, Βικτωρίας, Κουμουνδούρου και Εξαρχείων. Εκεί, σήμερα το απόγευμα, θα λάβουν χώρα οι ενδιαφέρουσες δράσεις που στοχεύουν στη διασκέδαση μικρών και μεγάλων. Ετσι, στις 7 το απόγευμα στην Κυψέλη θα βρεθεί ο Κώστας Βαζαίος με τη δική του σχολή-τσίρκο Lazydayz, για να παρουσιάσει τα ζογκλερικά του στο κοινό. Ηδη η παράσταση έχει παρουσιαστεί μια φορά, την προηγούμενη εβδομάδα (στη Βικτώρια), και η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη.

Την ίδια ώρα, στα Εξάρχεια, η ζωγράφος Ελένη Κοτσώνη θα παρουσιάσει μια εικαστική δράση για τα παιδιά της περιοχής, ενώ στην Κουμουνδούρου η ομάδα Μορφές Εκφρασης θα πραγματοποιήσει ένα θεατρικό παιχνίδι με θέμα «Το ταξίδι του κυρίου Πικ». Μια ώρα αργότερα, στην πολυπολιτισμική πλατεία Βικτωρίας θα βρεθεί ο καραγκιοζοπαίκτης Πάνος Καπετανίδης. Στον ίδιο χώρο θα δώσουν το «παρών» το ερχόμενο Σάββατο τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων μαζί με την Big Band για να δώσουν μια συναυλία στην πλατεία. Σήμερα το απόγευμα, αν θέλετε να απολαύσετε ένα από τα αριστουργήματα του γαλλικού κινηματογράφου, θα πρέπει να επισκεφθείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη (Μεταξουργείο), όπου θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τον περίφημο «Ανδαλουσιανό σκύλο» του Λουίς Μπουνιουέλ.

Αύριο το απόγευμα, πάλι, η πολιτιστική δράση μεταφέρεται στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα δοθεί μια συναυλία τζαζ από την Big Band των Μουσικών Συνόλων, ενώ την ίδια ώρα οι Athens Swing Cats θα κάνουν τις χορευτικές τους σουίνγκ φιγούρες παρασύροντάς μας όλους σε ένα μουσικοχορευτικό γλέντι. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως και τις 7 Αυγούστου.

Info: Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων www.athenscityculture.gr

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα