Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με ντρίμπλα στο ΣτΕ

Εμμεση αγοραπωλησία άυλων τίτλων γης, για να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα της χώρας! Αυτή είναι η πρόταση του Νίκου Σηφουνάκη, αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, για να περάσει η ρύθμιση για τα αυθαίρετα εκτός σχεδίου πόλεως και να μην εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ουσιαστικά, ο κ. Σηφουνάκης προανήγγειλε ότι για όσα κτίσματα είναι εκτός σχεδίου πόλεως, στο πλαίσιο της ύπαρξης περιβαλλοντικού ισοζυγίου, ενεργοποιείται η αγορά δικαιωμάτων γης, μέσω της ύπαρξης μιας ανάλογης «τράπεζας δικαιωμάτων» σε κάθε δήμο.

Την ίδια στιγμή, ακολουθώντας τη γραμμή περί «μαστιγίου και καρότου» που προέβλεψε ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι θα υπάρχει στη ρύθμιση, ο κ. Σηφουνάκης ανακοίνωσε την επέκταση της υπηρεσίας κατεδαφίσεων σε όλη τη χώρα. Εως τώρα η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργούσε ως τμήμα στις νομαρχίες της χώρας και αποκτούσε μεγαλύτερες αρμοδιότητες μόνο στις περιοχές των καμένων. Μαζί με τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, η υπηρεσία κατεδαφίσεων θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα και θα έχει αυξημένες εξουσίες, έως και να επιτάσσει μηχανήματα ιδιωτών, προκειμένου να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων:

1. Για όσα αυθαίρετα βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, η ρύθμιση θα προβλέπει, εκτός από το παραπάνω πρόστιμο, την καταβολή ενός επιπλέον «τέλους» προς τον δήμο της περιοχής. Το τέλος αυτό θα αφορά τη δυνατότητα κάθε πολίτη να «αγοράσει», έναντι αντιτίμου, άυλο τίτλο, ίσο με την έκταση που του λείπει, ώστε το οικόπεδό του να αποκτήσει δικαίωμα αρτιότητας. Δηλαδή, κάποιος που έχει χτίσει σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων εκτός σχεδίου πόλεως θα «αγοράζει» από τον δήμο της περιοχής του άλλα δύο άυλα στρέμματα, έτσι ώστε με τέσσερα στρέμματα συνολικά να πάψει να είναι αυθαίρετο το κτίσμα του. Τα όποια άυλα στρέμματα θα «πωλούνται» από κατοίκους του δήμου, που διαθέτουν έκταση προς πώληση, είτε γιατί είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων στρεμμάτων είτε γιατί είναι μικρότερη, αλλά οι ίδιοι δεν επιθυμούν να χτίσουν. Από αυτό το οικονομικό «δούναι και λαβείν» ό,τι περισσεύει στον δήμο θα αξιοποιείται για περιβαλλοντικά έργα στην περιοχή (π.χ. για να φτιαχτεί ένα πάρκο πρασίνου).

2. Οσα αυθαίρετα έχουν ενταχθεί με την πάροδο των χρόνων στο σχέδιο πόλεως, για να τακτοποιηθούν, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο σημαντικά χαμηλότερο (έως και 50%, σύμφωνα με πληροφορίες) από τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα. Ετσι, ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα αποκτά συντελεστή δόμησης για το οίκημά του, όπως επίσης και πιστοποιητικό πολεοδομικής ένταξης, που θα το απαλλάσσει από τυχόν κατεδάφιση για διάστημα έως 40 έτη.

3. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους αποδείξουν ότι χρησιμοποιούν ως πρώτη κατοικία το αυθαίρετό τους και έχουν περιορισμένα ή καθόλου εισοδήματα. Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών πιθανότατα θα γλιτώνει την επιβάρυνση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα δίνει την ευκαιρία σε περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες να υπαχθούν σε αυτή, καταβάλλοντας σε δόσεις (6-12) το πρόστιμο που τους αναλογεί, το οποίο μάλιστα θα είναι αισθητά μειωμένο, σε σχέση με τις σημερινές τιμές. Σε «αντάλλαγμα» η Πολιτεία θα δεσμεύεται για αναστολή κατεδάφισης των κτισμάτων αυτών για 40 χρόνια. Από τη ρύθμιση πρόκειται να εξαιρεθούν όσα αυθαίρετα χτίστηκαν κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, στον αιγιαλό ή εντός δασικών εκτάσεων.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα