Ιδρύεται Σώμα Δίωξης αναπηρικών συντάξεων

«Μαχαίρι» μπαίνει στις αναπηρικές συντάξεις μέσω της θέσπισης πιο αυστηρών κριτηρίων. Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εξοικονομήσει 600.000.000 ευρώ έως το 2015, όπως επιβάλλει το Μεσοπρόθεσμο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις τέτοιου τύπου από περίπου 350.000 που είναι σήμερα κατά 60.000 και να φτάσουν το πολύ στις 290.000 μέσα στην επόμενη τριετία.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη ξεκίνησε τις εργασίες του το νεοσύστατο Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο έχει αναλάβει να περάσει από κόσκινο όλες τις αναπηρικές συντάξεις, γεγονός που σημαίνει ότι ξεκινά νέος γύρος ταλαιπωρίας για τους αναπήρους, αφού ο έλεγχος αυτός θα γίνει επί δικαίους και αδίκους…

Η έρευνα που έχει προηγηθεί έχει αναδείξει σειρά «περίεργων» χορηγήσεων αναπηρικών συντάξεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, αλλά και σε επίσης συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι οι συντάξεις αυτού του τύπου κυμαίνονται πανελλαδικά σε ποσοστό κοντά στο 13,8% και ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να υποχωρήσουν στο 10% έως το 2015 και να πέσουν στο 8%-8,5% έως το 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον νομό Χανίων το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων εκτοξεύεται στο 25,9%, στη Λευκάδα στο 24%, ενώ στο Ηράκλειο φτάνει το 20,4%! Αντίθετα, σε άλλες περιοχές της περιφέρειας το ποσοστό αυτό είναι αισθητά μειωμένο, όπως για παράδειγμα στη Σάμο, που βρίσκεται στο 10%, ενώ σε ό,τι αφορά την Αθήνα βρίσκεται μόλις στο 8,9%. Επίσης, οι αναπηρικές συντάξεις που χορηγεί το ΙΚΑ είναι στο 12%, ενώ του ΟΓΑ ανέρχονται στο 16,8% του συνόλου.

Με βάση τον Νέο Ενιαίο Κανονισμό Αναπηρίας που επιδιώκει να θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης, θα προβλέπονται οι ασθένειες και το ποσοστό αναπηρίας που τους αναλογεί με βάση τα δεδομένα που ισχύουν στην αντίστοιχη λίστα που έχει ετοιμάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Στην Επιτροπή, της οποίας προΐσταται η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα, θα υπάρξει περιορισμός στη χορήγηση νέων συντάξεων αναπηρίας, ενώ για τις παλιές η επανεξέταση θα γίνει μόνο για όσες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα μέσω παλαιότερου επανελέγχου.

Για τον λόγο αυτό συστήνεται στο ΙΚΑ Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας που θα ελέγχει αυτές τις περιπτώσεις για να αποδεικνύεται το ορθό της χορήγησης. Οπου θα παρατηρείται ότι δεν πληρούνται οι νέες, πιο αυστηρές προϋποθέσεις, θα δίνεται έγγραφη εισήγηση προς το Ταμείο για να κοπεί η σύνταξη. Το Σώμα αυτό των γιατρών θα στηρίζεται επίσης και από περίπου άλλους 1.000 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, από τα υπόλοιπα Ταμεία (ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ), έτσι ώστε ο έλεγχος να διευρυνθεί στο σύνολο των αναπηρικών συντάξεων που χορηγούνται στη χώρα. Θα είναι όλων των ειδικοτήτων και θα εξαιρούνται μόνο οδοντίατροι, παιδίατροι, ακτινολόγοι και μικροβιολόγοι.

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει δηλώσει ότι «πρέπει να νοικοκυρευτεί η κατάσταση με τις αναπηρικές συντάξεις». Αλλωστε το υπουργείο είναι πια σε θέση να γνωρίζει μέσα από καταγγελίες για αρκετές περιπτώσεις ανάπηρων «μαϊμού», αν και μεμονωμένες, οι οποίοι εισπράττουν κανονικά τη σύνταξή τους εδώ και χρόνια και κυκλοφορούν στην… πλατεία του χωριού χωρίς κανενός είδους αναπηρία!

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα