Σκανδαλώδης βουλευτική ασυλία

Από τη μία ψηφίζουν -κατά πλειοψηφία- όλες τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται «αιματηρές» έκτακτες εισφορές, που πλήττουν μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αλλά και μειώσεις στο αφορολόγητο όριο, που χτυπούν ακόμα και μισθωτούς τον 700 ευρώ… Από την άλλη όμως, σε ό,τι αφορά τις δικές τους φορολογικές υποχρεώσεις παραμένουν υπό καθεστώς σκανδαλώδους ασυλίας! Ο λόγος, φυσικά, για τους βουλευτές της χώρας, οι οποίοι κάνουν χρήση ευεργετικών διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας και φορολογούνται μόλις για το 25% των αποδοχών τους…

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια καραμπινάτη «απάτη» προς τον ελληνικό λαό, που έχουν ανεχθεί όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της περασμένης δεκαετίας και που συνυπέγραψε και ο τέως «τσάρος» της Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα είχε ξεκαθαρίσει ότι στο εξής οι βουλευτές θα υπάγονται στην ίδια φορολογική βάση με τους υπόλοιπους πολίτες αυτής της χώρας και δεν θα τυχαίνουν πια ευνοϊκής μεταχείρισης. Και όμως: Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο (Ν. 3842/2010) παραμένουν σε ισχύ όλες οι προηγούμενες διατάξεις που θεσπίστηκαν από το 2000 και σύμφωνα με τις οποίες οι βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν ένα αφορολόγητο ποσό ίσο με το 50% των αποδοχών τους, ενώ ένα άλλο 25% λογίζεται ως απαλλασσόμενο ποσό και επίσης δεν φορολογείται!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση βουλευτή, ο οποίος διαμένει στα βόρεια προάστια και δήλωσε επίσημα στην Εφορία ετήσιες αποδοχές (βουλευτική αποζημίωση) για το 2010 121.500 ευρώ. Από αυτά, με βάση τον νόμο (Ν.3016/2002) και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 36, που ήρθε να επικυρώσει προηγούμενη εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1077/18.2.200), το απαλλασσόμενο ποσό για τον εν λόγω βουλευτή ανέρχεται στα 28.800 ευρώ. Με βάση τον τελευταίο φορολογικό νόμο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το αφορολόγητο στη συγκεκριμένη περίπτωση ανέρχεται στα 66.500 ευρώ και έτσι το τελικό φορολογητέο ποσό είναι μόλις 26.200 ευρώ (δηλαδή απαλλάσσεται για τις 95.300 ευρώ)! Στον συγκεκριμένο «εκπρόσωπο του λαού» ο φόρος που παρακρατήθηκε ήταν 3.598 ευρώ και ο τελικός φόρος που του αναλογεί, μετά την οριστική εκκαθάριση, ήταν 3.650 ευρώ. Αρα, ούτε λίγο ούτε πολύ, κλήθηκε να καταβάλλει στην Εφορία μόλις 652 ευρώ επιπλέον, ως άλλος μικρομεσαίος μισθωτός…

Ολα αυτά προκύπτουν επειδή, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, «αφαιρείται ποσό 25% από το ακαθάριστο της βουλευτικής αποζημίωσης, ως τεκμαρτό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης πολιτικών γραφείων και λοιπών δαπανών άσκησης του λειτουργήματος». Ουσιαστικά, οι δαπάνες που τους αναλογούν για το πολιτικό τους γραφείο δεν φορολογούνται! Το υπόλοιπο 50% έτσι και αλλιώς ήταν αφορολόγητο από το 1997 και μετά, με βάση την αναδρομική ισχύ που είχε η σχετική εγκύκλιος του 2000.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα