Ερχονται οι ξένοι υπερυπουργοί και παίρνουν το τιμόνι της χώρας

Οι τοποτηρητές των δανειστών ετοιμάζουν… βαλίτσες για Ελλάδα! Μέσα στις επόμενες τρεις βδομάδες αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί στα υπουργεία και σε νευραλγικούς τομείς του Δημοσίου, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά το κουμάντο της χώρας σε μια πρωτοφανή επίδειξη πυγμής και κυριαρχίας της τρόικας των δανειστών. Με τη λογική του προτεκτοράτου, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα παρέχουν «τεχνικές γνώσεις», όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά επί της ουσίας θα ελέγχουν το σύνολο της πορείας υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος και θα παρεμβαίνουν όπου κρίνουν ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

Στη συνάντηση που είχε χθες στο περιθώριο του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Οικονομίας, Ολι Ρεν, συζητήθηκαν οι αρμοδιότητες που θα έχουν οι «επιθεωρητές των Βρυξελλών». Οπως έγινε γνωστό, η «τεχνική βοήθεια» που αναφέρεται ως όρος στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο μεταφράζεται σε μόνιμη εγκατάσταση των τοποτηρητών στην Ελλάδα, με την ευθύνη να επιβλέπουν την εφαρμογή και να αξιολογούν την πορεία υλοποίησης των μέτρων που έχουν ψηφιστεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και στον εφαρμοστικό νόμο.

Θα υπάρχουν ειδικές ομάδες εργασίας και διοίκησης έργων, στις οποίες θεωρητικά θα είναι επικεφαλής ένας Ελληνας τεχνοκράτης, όμως δίπλα του θα υπάρχει ο απαραίτητος Ευρωπαίος «σύμβουλος». Κάθε τρεις μήνες θα ενημερώνεται η ειδική διυπουργική επιτροπή για την εξέλιξη των projects και θα δημοσιεύεται σχετική έκθεση με τα αποτελέσματα της δουλειάς που έχουν αναλάβει. Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ειδικά των ιδιωτικοποιήσεων, και η πλήρης εφαρμογή των μέτρων του εφαρμοστικού αποτελούν πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τον λόγο αυτό θα θεσπιστούν ποσοτικοί δείκτες, βάσει των οποίων θα μπορεί να φανεί αν έχει προχωρήσει μια μεταρρύθμιση, αν έχει αποδώσει ένα μέτρο ή όχι.

Οι τομείς στους οποίους θα μπουν οι τοποτηρητές είναι αυτοί της αγοράς εργασίας, των επενδύσεων, της αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, της φορολογίας, του ελέγχου των δαπανών, της αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα και της αναμόρφωσης της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών. Οι τοποτηρητές έρχονται στην Ελλάδα με το πρόσχημα ότι η Ε.Ε. δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επέμεναν ότι ο ρόλος των Ευρωπαίων τεχνοκρατών θα είναι καθαρά συμβουλευτικός…

Εκτός από την… τεχνική βοήθεια, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ζήτησε από τον κ. Ρεν να χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ το ταχύτερο δυνατό, για να επιστρέψει σύντομα η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επίσης, να υπάρξει υποστήριξη στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και στην προετοιμασία του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Ο Ρέππας έκανε τον Πόντιο Πιλάτο στην ΑΔΕΔΥ για τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο (που έχουν κλειδώσει)

Μόνον ως υπόσχεση χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό αντίκρισμα μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή δέσμευση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα προς την ΑΔΕΔΥ, ότι με το νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων!

Παράλληλα, ο κ. Ρέππας, στο πλαίσιο του εσωτερικού ανταγωνισμού που μαίνεται στην κυβέρνηση -ιδιαίτερα μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και τις αλλαγές που επήλθαν στις ισορροπίες-, πέταξε την μπάλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι την προώθηση και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών και τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο αρμόδιος υπουργός. Προφανώς ο κ. Ρέππας ξεχνάει ηθελημένα ότι το μισθολόγιο καταρτίζεται από κοινή επιτροπή των δύο υπουργείων.

Ειδικότερα, ως άλλος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ εμφανίστηκε ο υπουργός μπροστά στον πρόεδρο Σπύρο Παπασπύρο και στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, διαβεβαιώνοντας γενικά τους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν θα αντιμετωπίσουν νέες περικοπές, ότι το σενάριο που έχει επιλεγεί θα είναι το ηπιότερο δυνατό για τη συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων και τις όποιες απώλειες του εισοδήματός τους, σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο, θα υποστούν κυρίως τα «ρετιρέ».

Φυσικά ο κ. Ρέππας, προφανώς με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα μέσα στο κυβερνών κόμμα και θέλοντας να φανεί αρεστός στη συνδικαλιστική ηγεσία, δεν εξήγησε στην ΑΔΕΔΥ πώς θα συμβεί να μη μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, όταν το μισθολόγιο που ετοιμάζεται κινείται στην κατεύθυνση που έχει δώσει η τρόικα για σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνάρτηση με τη φοροεπιδρομή που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, τις οριζόντιες περικοπές που ήδη πραγματοποιήθηκαν, το πάγωμα των αποδοχών, το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά και τον πληθωρισμό, θα οδηγήσει τελικά και ανεξάρτητα από όσα είπε ο κ. Ρέππας, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε στον υπουργό η ΑΔΕΔΥ, σε απώλειες αποδοχών που θα αγγίξουν -και σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν- το 50% σε σύγκριση με το 2009!

Το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο αναμένεται να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο εντός του τρέχοντος μηνός και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το «σενάριο Ρέππα», το οποίο πολύ δύσκολα θα ισχύσει, δεν θα υπάρξουν έντονες διαφοροποιήσεις στις αποδοχές της συντριπτικής πλειονότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Αντίθετα, το νέο μισθολόγιο θα επηρεάσει τα «ρετιρέ» του Δημοσίου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών και, δευτερευόντως, στα υπουργεία Υποδομών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Η τρόικα «κόβει» και τα μπάνια των βουλευτών

Μπάνια με το σταγονόμετρο θα κάνουν φέτος (και) οι βουλευτές, καθώς μετά τη γενικότερη… «καθυπόταξη» της χώρας στην τρόικα οι δανειστές μας επέβαλαν φέτος ακόμα και το πρόγραμμα της Βουλής να υπακούει στις επιθυμίες τους. Ετσι, προκειμένου όλα να είναι ψηφισμένα στην ώρα τους και όπως τα θέλει η τρόικα, η καθιερωμένη ετήσια διακοπή εργασιών της Βουλής θα είναι ασφυκτικά μικρή και θα πέφτει κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 15 ημερών. Οχι ότι αυτό «χαλάει» και ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τους βουλευτές της, καθώς ο εφαρμοστικός 2 και το νέο τσουνάμι θυσιών του λαού θα έλθουν μέσα στο κατακαλόκαιρο, οπότε στην Αθήνα δεν θα υπάρχει ψυχή να αντιδράσει.

Η δέσμευση της κυβέρνησης στην τρόικα πως μέχρι το Δεκαπενταύγουστο θα έχει περάσει ο εφαρμοστικός 2, και με δεδομένο το «κλείσιμο» της Βουλής στις 5 Αυγούστου, έδειχνε ότι ένα ακόμα μείζον νομοσχέδιο πήγαινε ολοταχώς για κατεπείγον. Δηλαδή άρον άρον πέρασμα από τη Βουλή μέσα σε δύο ημέρες για εργασιακά, ενιαίο μισθολόγιο, συγχώνευση φορέων, αποκρατικοποιήσεις και άλλα πολλά. Με την κυβέρνηση και ειδικά τον νέο τσάρο της οικονομίας Ευ. Βενιζέλο να μη θέλει να δώσει την εντύπωση ότι φέρνει ένα ακόμα νομοσχέδιο ως «κατεπείγον», η λύση βρέθηκε με την παράταση των εργασιών της Βουλής.

Προκειμένου, λοιπόν, η κυβέρνηση να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα της τρόικας και μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο να έχει ψηφιστεί ο εφαρμοστικός 2, η Βουλή φαίνεται πως παίρνει παράταση μέχρι και τις 11 Αυγούστου, για να περάσουν σίγουρα ο δεύτερος εφαρμοστικός και ίσως το νομοσχέδιο της κυρίας Διαμαντοπούλου για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό της Βουλής, για να περάσει ένα νομοσχέδιο με κανονικές διαδικασίες από τη Βουλή απαιτούνται από την κατάθεσή του τρεις εβδομάδες. Με τη Βουλή, λοιπόν, να κλείνει στις 11 Αυγούστου, η κυβέρνηση παίρνει ανάσα για να τα καταθέσει μέχρι την επόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, κανένας δεν φαίνεται να βιάζεται ιδιαίτερα. Τυχαίο;

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα