Εκλογές θέλει το 67,6% (αν δεν βγουν μέχρι Σεπτέμβρη οι αριθμοί)

Το… ποτάμι της πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να γυρίζει πίσω. Ακόμη και στη μέτρηση της εταιρίας Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος», από την οποία δεν λείπουν κάποιες αντιφάσεις και δείχνει εννιακομματική τη νέα Βουλή (!), η Ν.Δ. είναι μπροστά από το ΠΑΣΟΚ (από 1,35% έως 2% με αναγωγή), αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι κυρίως εκείνα που επιβεβαιώνουν την κατηφόρα του κυβερνώντος κόμματος και τη στήριξη των επιλογών του Αντώνη Σαμαρά.

Εντυπωσιακή είναι και η τάση που καταγράφεται για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση σε τέτοια ποσοστά και δείχνει ότι οι πολίτες τάσσονται σε ποσοστό περίπου 70% υπέρ της προσφυγής στην κάλπη, αν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους της μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Επίσης καταγράφεται η άποψη των πολιτών που «αδειάζει» τη στρατηγική του κ. Παπανδρέου ότι για τα επεισόδια ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένας στους δύο (49%) θεωρεί τις αντιδράσεις των πολιτών κατά των πολιτικών δικαιολογημένες.

Συγκεκριμένα, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου υπέρ της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ είναι στο 1,3%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 16,5% , η Ν.Δ. 17,8 % , το ΚΚΕ 7,5 %, ο ΛΑΟΣ 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,2 % , η ΔΗΜΑΡ 3,1%, η ΔΗ.ΣΥ. 2,8 %, το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 3,1 %, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος προσεγγίζει το 35,2% .

Επειτα από αναγωγή, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 25,5%, η Ν.Δ. 27,5% , το ΚΚΕ 11,6%, ο ΛΑΟΣ 8,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,6 %, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3,4 %, η ΔΗΜΑΡ 4,8 %, η ΔΗ.ΣΥ. 4,3 % και το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 4,8 % .

Το 67,6% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, αν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους της ως τον Σεπτέμβριο, ενώ το 68,3 χαρακτηρίζει αρνητική εξέλιξη για την κατάσταση της οικονομίας την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Το 53,9 % κρίνει θετικά την καταψήφιση από τη Ν.Δ. του Μεσοπρόθεσμου, ενώ ταυτόχρονα το 68,4% θεωρεί ότι ο κ. Σαμαράς κινείται από μικροπολιτικά συμφέροντα. Το 58,7% πιστεύει ότι δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια, το 61,4% δηλώνει ότι είναι αυθόρμητα και όχι οργανωμένα, ενώ το 49,6% εγκρίνει τις αποδοκιμασίες σε βάρος βουλευτών. Σε ποσοστό 54,2% οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν, ενώ το 70,7% κρίνει ως θετική την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξιτζήδων. Το 48,7% θεωρεί ότι οι αλλαγές στην παιδεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το 56,7% συμφωνεί με τη συμμετοχή στις διοικήσεις των ΑΕΙ και στελεχών εκτός πανεπιστημίου και το 81,3% τάσσεται υπέρ της κατάργησης του ασύλου στη σημερινή του μορφή.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα