Τα χρέη δύο δήμων (Αχαρνών και Ζωγράφου) παραλίγο να μπλοκάρουν την πέμπτη δόση

Διά πυρός και… δυο δήμων (Αχαρνών και Ζωγράφου) με ανεξόφλητες τραπεζικές υποχρεώσεις πέρασε τελικά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η έγκριση του ποσοστού της 5ης δόσης του δανείου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Ζωγράφου είχαν εκκρεμότητες ως προς τις υποχρεώσεις τους σε ξένες τράπεζες, που αγγίζουν τα 6.000.000 ευρώ, και αυτό εμφανίστηκε ως εμπόδιο για να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση των περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Κατά τις περισσότερες εκτιμήσεις, πάντως, οι ιθύνοντες του ΔΝΤ χρησιμοποίησαν τη «λεπτομέρεια» αυτή για να κάνουν επίδειξη ισχύος και να καταδείξουν ότι μπορούν με τέτοια «καψώνια» να δημιουργήσουν ανά πάσα στιγμή πρόβλημα στην υποταγμένη κυβέρνηση του Μνημονίου.

Το δάνειο του Δήμου Αχαρνών

Το πρώτο δάνειο ήταν του Δήμου Αχαρνών. Η δανειακή σύμβαση ύψους 35.000.000 ευρώ υπεγράφη επί δημαρχίας Σπύρου Στριφτού το 2003 και είχε διάρκεια μέχρι και το 2020, έχοντας την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Πιστώτρια τράπεζα ήταν η Goldman Sachs, η οποία στη συνέχεια για αδιευκρίνιστους λόγους παραχώρησε τα δικαιώματά της στη γαλλοβελγικών συμφερόντων τράπεζα DEXIA BANK και στην αυστριακή Kommunale Credit Bank.

Οι δόσεις πληρωνόταν κανονικά κάθε εξάμηνο μέχρι και τα τέλη του 2008, όταν τα οικονομικά του δήμου άναψαν κόκκινο και ο τότε δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης δήλωσε αδυναμία στην αποπληρωμή. Την ίδια αδυναμία δήλωσε και ο σημερινός δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος.

Οι δικαιούχες τράπεζες απευθύνθηκαν στο ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια κατέθεσαν τις ενστάσεις τους και στην τρόικα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συνεδρίαση του ΔΝΤ. Αυτή ξεκίνησε εκ νέου, αφού πρώτα η Αθήνα έδωσε τις αναγκαίες εγγυήσεις, πληρώνοντας τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, ύψους 4.700.000 ευρώ.

Δήμος Ζωγράφου

Την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2007, επί δημαρχίας Γιάννη Καζάκου, ο δήμος έλαβε δάνειο 25.000.000 ευρώ από την Kommunale Credit Bank, για την εξόφληση της αγοράς της βίλας Ζωγράφου, καθώς και για την εξυπηρέτηση παλαιοτέρων δανείων. Η εκταμίευση του δανείου έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αρχικά ο κ. Καζάκος ξεκίνησε να αποπληρώνει τις δόσεις. Οταν, όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε έλεγχο στα οικονομικά του δήμου, δεν ενέκρινε τις εκταμιεύσεις για τις δόσεις, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να εξυπηρετούνται. Ο κ. Καζάκος προσπάθησε να λύσει πολιτικά το πρόβλημα, ζητώντας από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα ξεπερνούσε το πρόβλημα της έλλειψης προσυμβατικού ελέγχου για να μπορεί ο δήμος να πληρώνει τις οφειλές του.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου 2009, όμως, σταμάτησαν τη ρύθμιση, με αποτέλεσμα και ο νέος δήμαρχος Κωνσταντίνος Καλλίρης να μην μπορεί να πληρώνει τις δόσεις.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα