Κυβέρνηση Βρυξελλών θα σώσει την Ευρώπη

Αρθρο που τάσσεται υπέρ μίας κεντρικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, υποστηρίζει ότι ο εκδημοκρατισμός δεν θα σώσει την Ευρώπη και προτείνει να δοθούν πιο εκτεταμένες δικαιοδοσίες στην ευρωπαϊκή ελίτ δημοσίευσε το περιοδικό «Der Spiegel».

To άρθρο υπέγραφε ο Xέρφριντ Mίνκλερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Xούμπολτ του Bερολίνου και μέλος της Aκαδημίας Eπιστημών του Bερολίνου-Bρανδεμβούργου. Σύμφωνα με τις απόψεις του καθηγητή, παρά τα μυριάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ε.Ε., ο εκδημοκρατισμός δεν είναι η απάντηση. Αντίθετα, πρέπει να βελτιωθεί η ελίτ της Ενωσης και να απομακρυνθεί η εξουσία από τις χώρες της περιφέρειας.

«Αυτή τη στιγμή που η ευρωπαϊκή ελίτ έπρεπε να αποδείξει πως είναι αληθινός ο μακροχρόνιος ισχυρισμός ότι η Ευρώπη αποτελεί έναν ικανό παίκτη στην πολιτικοοικονομική σκηνή, τα έκανε μαντάρα. Η φτωχή εικόνα που προβάλλει η Ευρώπη σήμερα είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας της ελίτ. Και ξαφνικά ακούμε αιτήματα εκδημοκρατισμού στην Ευρώπη γιατί οι άνθρωποι θεωρούν ότι θα φτιάξουν όσα δεν κατάφερε η ελίτ. Μπορεί αυτό να ακούγεται καταρχάς λογικό, αλλά αν το σκεφτεί κανείς πιο προσεκτικά, δεν βγάζει νόημα. Η μόνη πραγματική επιλογή που έχουν οι πολίτες της Ευρώπης είναι να αντιδράσουν στην παρούσα αποτυχία, απομακρύνοντας τους σημερινούς ηγέτες από τα καθήκοντά τους και ψηφίζοντας την αντιπολιτευόμενη ελίτ να αναλάβει την εξουσία. Παρά τα λάθη και τα ατοπήματα, η ελίτ είναι που κρατάει ενωμένη την Ευρώπη. Μήπως λοιπόν, αντί να μιλάμε για εκδημοκρατισμό, θα έπρεπε να ψάχνουμε τρόπους για να βελτιωθούν οι ικανότητες της ελίτ;» υποστηρίζει ο κ. Μίνκλερ.Και ολοκληρώνοντας την επιχειρηματολογία του στο θέμα, συμπληρώνει ότι η δημοκρατία χρειάζεται ειδικές συνθήκες, οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη.

Ο καθηγητής θεωρεί ότι τα στοιχεία θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας που επέτρεψαν στους Ελληνες, στους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους να μπουν στην Ε.Ε. και άφησαν έξω τους Τούρκους είναι τελικά άσχετοι παράγοντες. Αντ’ αυτού θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη στοιχεία νομισματικής και οικονομικής πολιτικής. Τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Mίνκλερ; «Στην Ευρώπη, η περιφέρεια έχει πολύ μεγαλύτερη εξουσία και το κέντρο μικρότερη. Αν αυτό δεν αλλάξει, η Ε.Ε. και το ευρώ δεν θα βγουν από την κρίση».

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα