«Τρέμει» για το χρέος των ΗΠΑ η Λαγκάρντ

Η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ανησυχία της για το χρέος της Αμερικής και δήλωσε ότι μια πιθανή στάση πληρωμών των υποχρεώσεων των ΗΠΑ θα έχει «άσχημες συνέπειες» στη χώρα και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Αν εξελιχθεί πλήρως το σενάριο για στάση πληρωμών, τότε οι συνέπειες θα είναι πραγματικά άσχημες όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της» είπε η κυρία Λαγκάρντ στην εκπομπή «The Week» του δικτύου ABC. «Αυτό πραγματικά θα έρθει σε αντίθεση με τους στόχους και την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» συμπλήρωσε. Οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου δανεισμού με στόχο τη μείωση του χρέους.

Να υπενθυμίσουμε ότι το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που ανέρχεται στα 14,3 δισ. δολάρια, έχει ξεπεραστεί από τον Μάιο αλλά το υπουργείο Οικονομικών αντλεί χρήματα από άλλα αποθεματικά. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν και αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της προθεσμίας, δηλαδή στις 2 Αυγούστου, αυτό θα είναι ένα «πολύ άσχημο νέο για την αμερικανική οικονομία και τον υπόλοιπο κόσμο» γιατί θα προκληθεί ένα πραγματικό σοκ. «Εμείς στο ΔΝΤ ανησυχούμε πραγματικά και ελπίζουμε να υπάρξει συμβιβασμός πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Είμαι ικανοποιημένη που ξαναρχίζει ο διάλογος». Φυσικά, η κυρία Λαγκάρντ έκανε τις δηλώσεις της πριν από το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο πρώτος γύρος διπραγματεύσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών έφτασε τελικά σε αδιέξοδο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα