Σε κόκκινο συναγερμό η ευρωζώνη

Το αδιέξοδο στις συζητήσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και οι φόβοι επέκτασης της κρίσης θα συζητηθούν στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε για σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Η σύσκεψη συγκαλείται λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία πρόκειται να συζητηθεί το σχέδιο για την Ελλάδα. Από την Παρασκευή αιωρείται ακόμα και το σενάριο «επιλεκτικής χρεοκοπίας» της χώρας μας, προκειμένου να πεισθούν οι ιδιώτες, δηλαδή οι ξένες τράπεζες, να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο.

Με τη διαφορά απόδοσης (spread) των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από σύστασης ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν πως η συνεχιζόμενη παράταση στην επίλυση της ελληνικής κρίσης μπορεί να αποβεί μοιραία. Την Παρασκευή, όταν πλέον κατέστη σχεδόν βέβαιο πως το γαλλικό σχέδιο για την Ελλάδα δύσκολα θα εφαρμοστεί, καταγράφηκαν νέα ρεκόρ στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για το χρέος των υπερχρεωμένων κρατών-μελών.

Τώρα, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως το γαλλικό σχέδιο μπορεί να συζητηθεί περαιτέρω μόνο αν περιοριστεί σημαντικά το «τοκογλυφικό» επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται εναλλακτική οδός, με τους Γερμανούς να επιμένουν πως πρέπει να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας.

Το εναλλακτικό σχέδιο που έχουν προτείνει Γάλλοι και Γερμανοί προβλέπει τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους με την έκδοση 5ετών ή 7ετών ομολόγων. Δηλαδή, τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014 θα ανταλλαγούν με νέα 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας και όχι 30ετούς, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο των γαλλικών τραπεζών.

Μια άλλη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες ώρες προβλέπει την επαναγορά ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σε πολύ χαμηλή αξία σε σχέση με την ονομαστική τους, λόγω των φόβων για χρεοκοπία της Ελλάδας (π.χ. στο 50%). Ετσι, ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 70.000.000.000 ευρώ μπορούν να αποκτηθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης έναντι 35.000.000.000, με αντίστοιχη μείωση του ελληνικού χρέους. Η πρόταση κυκλοφορεί εδώ και πολλούς μήνες μεταξύ των οικονομολόγων, αλλά η εφαρμογή της συνδέεται με τη στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μια ιδέα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσε με χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. «Οι δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν αντέχουν να δώσουν το 27% του ΑΕΠ για να αποφύγουν νέα κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα» είπε ο κ. Τρισέ, ο οποίος επανέλαβε τα περί δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών.

Στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον κ. Ρομπάι θα συμμετάσχουν ο Ζ. Κλ. Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο επικεφαλής της Κομισιόν Χ. Μ. Μπαρόζο και ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα