Αριες σε δρόμους και πλατείες με μασκότ μία… λαμπραντορίνα

Τραγουδούν γνωστές άριες στα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης και βγάζουν υψηλές νότες καθισμένοι σε παγκάκια δίπλα σε περαστικούς και αγνώστους. Δεν πρόκειται για εκκεντρικούς καλλιτέχνες ούτε για εξεζητημένους περφόρμερ, αλλά για τα μέλη της ομάδας Oper(O), της πρώτης εν Ελλάδι ομάδας που ασκεί την τέχνη της όπερας δρόμου. Στόχος τους, όπως λένε, είναι να αποβάλουν τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που συνοδεύουν την ερμηνεία της όπερας (βλέπε φορτωμένα κοστούμια, δαπανηρές παραγωγές, επιβλητικά θέατρα) και να «βγάλουν» το λυρικό τραγούδι σε πλατείες, δρόμους αλλά και στα παραδοσιακά μνημεία, ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων ομάδων του εξωτερικού. Eπίτιμο μέλος και μεγάλη «ντίβα» της ομάδας, η γλυκύτατη Μόμο, η λαμπραντορίτσα, χωρίς την οποία δεν κάνουν βήμα οι έμπειροι λυρικοί τραγουδιστές.

Η νέα παραγωγή των Oper(O) υπό τον τίτλο «Fiammifero» (σπίρτο) παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη φέρνοντας την ομάδα για πρώτη φορά από τις πλατείες στους χώρους ενός σημαντικού ελληνικού πολιτιστικού ιδρύματος.

«Η ομάδα ξεκίνησε το 2008. Μάλιστα η πρώτη μας παράσταση έγινε στην πλατεία του χωριού Πύργος της Τήνου» εξηγεί στη «δημοκρατία» η Εριφύλη Γιαννακοπούλου, μια εκ των μελών της ομάδας. «Από τότε έχουμε ανεβάσει πολλές παραστάσεις, κυρίως Κάρμεν και Τραβιάτα, ενώ έχουμε παρουσιάσει διάφορα events σε πολλά σημεία της πόλης, όπως πλατείες και δρόμους». Σε μια από αυτές, στην Καπνικαρέας συγκεκριμένα, βρέθηκαν πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δρόμου. «Ο κόσμος που μας βλέπει αντιδρά πολύ θετικά. Νομίζουν ότι η όπερα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που εμείς τους παρουσιάζουμε. Συμμετέχουν μαζί μας. Κάποιοι μάλιστα μας παρακολουθούν φανατικά. Στην Τήνο, για παράδειγμα, όταν εμφανιζόμαστε υπάρχει κόσμος που έρχεται και μας βλέπει συνέχεια. Μας κάνει και παρατηρήσεις όταν αλλάζουμε πράγματα στην παράσταση» εξηγεί η κ. Γιαννακοπούλου.

Οι τραγουδιστές-ηθοποιοί που συμμετέχουν στο ενδιαφέρον σχήμα, όλοι με περγαμηνές και σπουδές στο λυρικό τραγούδι. Οι περισσότεροι μάλιστα είναι επαγγελματίες τραγουδιστές, οι οποίοι ασχολούνται και με άλλα πράγματα. Αυτό που τους ένωσε είναι η αγάπη τους για το διαφορετικό και η ανάγκη έκφρασής του. «Αυτό που θέλουμε είναι να πετάξουμε πάνω από την όπερα τα κλισέ και τα μπιχλιμπίδια. Να την απογυμνώσουμε από τα επιφανειακά και να κρατήσουμε την ουσία. Τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε».

Η νέα παραγωγή των Oper(O) είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα όπερα μυστηρίου, γραμμένη από δύο κορίτσια-μέλη της ομάδας. «Στο έργο παρακολουθούμε τη ζωή ενός μπουλουκιού, ενός θιάσου όπερας δρόμου, ο οποίος περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Οταν λοιπόν φτάνουν σε ένα νησί στο οποίο πρόκειται να παρουσιαστούν συνειδητοποιούν ότι η σοπράνο είναι νεκρή. Εκεί ξεκινά η αναζήτηση για την εύρεση του δολοφόνου αλλά και της αντικαταστάτριάς της».

Πού θα περιοδεύσει μετά η παράσταση; Στις Σπέτσες, στη Μυτιλήνη, στη Σύρο και την Τήνο, όπου η ομάδα Oper(o) θα δώσει παραστάσεις σε κεντρικές πλατείες των νησιών.

Info: Στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα) στις 8 και τις 10 Ιουλίου. Είσοδος: 12 ευρώ. Ωρες έναρξης παραστάσεων: Παρασκευή: 22.30 και Κυριακή 21.30.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα