Το πλανητάριο σε απευθείας σύνδεση με Κανάβεραλ!

Ακρωτήριο Κανάβεραλ, νοτιοανατολικά της Φλόριντα, ώρα 18.26 (Ελλάδος). Τρεις άνδρες και μία γυναίκα, με πορτοκαλί στολές, επιβιβάζονται στο «λεωφορείο». Η καραντίνα σε ειδικό χώρο στο Χιούστον έληξε. Είναι πλέον έτοιμοι για το ιστορικό ταξίδι, όπως και το ίδιο το «λεωφορείο», το οποίο, αφού βγάλει φλόγες και καπνούς, θα… ξεκολλήσει από το έδαφος για την τελευταία του πτήση. Είναι στιγμιότυπο της εντυπωσιακής εκτόξευσης του διαστημόπλοιου «Ατλαντίς» (STS- 135), του τελευταίου που αναμένεται να στείλει σήμερα στο διάστημα η NASA (Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία), όπως θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν, δωρεάν και… ζωντανά, οι επισκέπτες του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Σε απευθείας σύνδεση με τη NASA, ο θόλος του Πλανητάριου θα καταγράψει καρέ καρέ την αρχή του τέλους της διαστημικής ιστορίας, η οποία ξεκίνησε στις 12 Απριλίου του 1981 με την κατασκευή του «Κολούμπια», του πρώτου διαστημόπλοιου. Σήμερα, το «Ατλαντίς» -το καμάρι της αμερικανικής διαστημικής τεχνολογίας, με 33 αποστολές (3 Οκτωβρίου 1985 – 8 Ιουλίου 2011)- θα περάσει στην Ιστορία ως η 135η και τελευταία εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου από τη NASA. Η είσοδος στο Πλανητάριο θα είναι ελεύθερη (στις 18.00), ωστόσο δελτία προτεραιότητας θα αρχίσουν να διανέμονται στο ταμείο από τις 16.30, μέχρι να εξαντληθούν οι διαθέσιμες θέσεις. Ο σχολιασμός της εκτόξευσης θα γίνει από τον κ. Διονύση Σιμόπουλο, διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, και τον κ. Γιάννη Δαγκλή, διευθυντή του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Πριν από το μοναδικό θέαμα οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ορισμένες ενημερωτικές παρουσιάσεις του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων και αμέσως μετά την εκτόξευση θα γίνει η προβολή της παράστασης του Πλανηταρίου «Η μεγάλη περιπέτεια».

Η αποστολή του «Ατλαντίς» με πλήρωμα τεσσάρων έμπειρων αστροναυτών προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό είναι προγραμματισμένη για τις 15.40 GMT από το διαστημικό κέντρο Κένεντι κοντά στο ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Info: Πλανητάριο, Λ. Συγγρού 387, (Είσοδος από Πεντέλης 11)

Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα