Οι μισθοί πέφτουν, οι τιμές ανεβαίνουν

Παρά τη βαθιά ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία, η ακρίβεια εξακολουθεί να καλπάζει. Ο πληθωρισμός στη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, διατηρήθηκε και τον Ιούνιο σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας το 3,3%, μειωμένος ελάχιστα σε σχέση με τον Μάιο (3,5%). Πάντως, με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα έπρεπε να τρέχει με αρνητικό πρόσημο κατά -0,5%! Αντ’ αυτού, οι τιμές των προϊόντων συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, αποδεικνύοντας ότι και σε αυτό το στοιχείο οι προβλέψεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της τρόικα έπεσαν έξω…

Ως αιτίες της συνεχώς υψηλής πορείας των τιμών στην Ελλάδα η Στατιστική Υπηρεσία παραθέτει τις αυξήσεις μιας σειράς δεικτών σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010, όπως:

  • Στέγαση κατά 8,6%. Περιλαμβάνει αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου θέρμανσης, ηλεκτρισμού, ενοικίων κατοικιών, όπως και ειδών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
  • Διατροφή, μη αλκοολούχα ποτά κατά 4,1%. Αφορά δημητριακά, νωπά κρέατα, ψάρια, πατάτες, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και αβγά.
  • Μεταφορές κατά 5,1%. Αναφέρεται στις αυξήσεις των τιμών στη βενζίνη, στη συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.
  • Ενδυση και υπόδηση κατά 2,8%.
  • Επικοινωνίες κατά 2,3%, λόγω αύξησης των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
  • 3,2% στην κατηγορία «άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών που παρατηρήθηκε στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών.
  • Υγεία κατά 1,4%, λόγω αύξησης των τιμών στις ιατρικές, παραϊατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες, αλλά και στις τιμές των ιδιωτικών κλινικών.
  • Διαρκή αγαθά και υπηρεσίες κατά 1%, λόγω αύξησης στις τιμές των οικιακών υπηρεσιών.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα