Η διεθνής αναγνώριση Σαμαρά προκαλεί ταραχή στο ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βάζει (και) από την… μπροστινή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ανθρώπους που «ποντάρουν» στη χρεοκοπία της Ελλάδας και φημίζονται για τα οικονομικά παιχνίδια που παίζουν, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησής του Ηλίας Μόσιαλος επιβεβαιώνει με την αντίδρασή του τον πανικό της κυβέρνησης, που χάνει τη μονοπωλιακή και προνομιακή προβολή της στα ξένα media.

Το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς είπε την τίμια αλήθεια για την εφαρμοζόμενη κυβερνητική στρατηγική της αύξησης φόρων και ζήτησε να μειωθούν προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της» και ότι «οι θέσεις και οι προτάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δίνουν την προοπτική στην Ελλάδα να αναπτυχθεί και πάλι», έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να βάλει πάλι λάσπη στον ανεμιστήρα.

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος εμφανίστηκε δήθεν αδιάφορος και ισχυρίστηκε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι δεν σχολιάζει η κυβέρνηση δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που «αφορούν τον ελληνικό πολιτικό κόσμο», άσχετα αν έχουν κάνει… ρουλεμάν τέτοια δημοσιεύματα εις βάρος του κ. Σαμαρά.

Παρ’ όλα αυτά όμως δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχλησή του για τα καλά λόγια προς τον πρόεδρο της Ν.Δ., ισχυριζόμενος ότι τα έγραψε εφημερίδα (σ.σ.: «Wall Street Journal») που «έχει δημοσιεύσει κατ’ επανάληψιν ότι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας».

Οι απόψεις αυτές του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, φρόντιζε να κάνει αναπαραγωγή δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου που στρέφονταν εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά, αφού πρώτα, βέβαια, η ίδια είχε φροντίσει να τα διοχετεύσει.

Τώρα που το κλίμα έχει αρχίσει και αντιστρέφεται, και το ένα μετά το άλλο τα ξένα Μέσα αναγνωρίζουν ότι το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, η κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει τα Μέσα αυτά λέγοντας ότι επιχειρηματολογούν υπέρ της πτώχευσης της χώρας».

Και ο κ. Μιχελάκης κατέληξε λέγοντας: «Ολοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για κινήσεις πανικού. Και κάτι ακόμα: Οταν ο κ. Μόσιαλος μιλά για όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της πτώχευσης της χώρας αναφέρεται και σε γνωστούς ξένους οικονομολόγους και επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι τακτικοί συνομιλητές του κ. Παπανδρέου και οι οποίοι, επανειλημμένως, έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις ή πιθανώς και να έχουν συμφέροντα από τη χρεοκοπία της χώρας;»

Νίκος Ελευθερόγλου


Και οι «New York Times» υπέρ των των θέσεων της Ν.Δ.

Μετά τη «Wall Street Journal», που χαρακτήριζε τον Αντώνη Σαμαρά «Ελληνα πολέμιο των φόρων» και τον πολιτικό που «βάζει την ανάπτυξη στην ημερήσια διάταξη», χθες ήταν η σειρά των «New York Times» να ταχθούν υπέρ των απόψεων που εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην αμερικανική οικονομική εφημερίδα και ταυτόχρονα να ασκήσουν σκληρή κριτική στη στάση που κρατούν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους.

«Η αναμονή δεν προσφέρει τίποτα. Σε δύο μήνες τα χρέη της Ελλάδας θα είναι υψηλότερα, οι ιδιωτικοί επενδυτές περισσότερο ανήσυχοι και τα επιτόκια υψηλότερα. Και οι νέες εκλογικές αναμετρήσεις, που εξουσιάζουν τη σκέψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, θα βρίσκονται πολύ πιο κοντά» σχολίαζαν οι «New York Times».

«Τα χαμηλότερα επιτόκια και οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης είναι το κλειδί για την αποφυγή της πτώχευσης» έγραφε η αμερικανική εφημερίδα, υιοθετώντας ουσιαστικά τη θέση την οποία εξέφρασε στη συνέντευξη που έδωσε προ ημερών στη «Wall Street Journal» και ο Αντώνης Σαμαράς ως μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Ετσι «εάν υπήρχε αρκετός χρόνος και περιθώρια δημοσιονομικής διαχείρισης ώστε να επανεκκινηθεί η ανάπτυξη, η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπληρώσει πλήρως το αναχρηματοδοτούμενο χρέος» και ταυτόχρονα «να ανοίξει πάλι η ελληνική αγορά εργασίας (…) και να αυξηθεί η παραγωγικότητα».

Γιώργος Τραπεζιώτης


Ταύτιση απόψεων με τους πρυτάνεις

Πλήρης ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων με τον πρόεδρο της Ν.Δ. σχετικά με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και οι δύο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη ριζικών και γενναίων μεταρρυθμίσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει «πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών Ιδρυμάτων». Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και οι πρυτάνεις στάθηκαν σε δυο σημεία: στη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων από τις πρυτανικές αρχές στα Συμβούλια Διοίκησης και στη μείωση της διάρκειας των σπουδών σε τρία χρόνια. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, «η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να εκπροσωπείται από πρόσωπα τα οποία προέρχονται από τον φυσικό χώρο» και όχι από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τα πανεπιστήμια, κάτι το οποίο προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα