Ο Γ. Γλυνός, σύμβουλος του Γιώργου, πάνω και από τους υπουργούς για τη διαχείρηση των κονδύλιων

Μετά τους ξένους «επιτρόπους» στη χώρα μας, ένας Ελληνας -πλην βασιλικότερος του βασιλέως- τεχνοκράτης αναλαμβάνει τώρα ρόλο απόλυτου άρχοντα στον συντονισμό της τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ήτοι στην… επιτροπεία μας. Ο λόγος για τον σύμβουλο του πρωθυπουργού επί ευρωπαϊκών θεμάτων Γιώργο Γλυνό.

Σε απαντητική του επιστολή προς τον Γιώργο Παπανδρέου και το αίτημά του για επιτάχυνση εκταμίευσης κοινοτικών πόρων, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε τη πρόθεσή του να συστήσει ειδική ομάδα εργασίας, με στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα. Ζήτησε λοιπόν να οριστεί ένα πρόσωπο-μόνιμος σύνδεσμος, που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των ενεργειών μεταξύ της ειδικής ομάδας εργασίας υπό τον Ολι Ρεν (και υπό την αιγίδα του Μπαρόζο) και των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Τον ρόλο αυτόν από ελληνικής πλευράς αναλαμβάνει ο κ. Γλυνός, που θα διατηρεί μάλιστα αυτονομία κινήσεων σε σχέση με υπουργούς ή άλλες κυβερνητικές αντιπροσωπίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των κοινοτικών προγραμμάτων ο κ. Γλυνός θα μπορεί ακόμα και να αυθαιρετεί τρόπον τινά, αγνοώντας επιδεικτικά τον προγραμματισμό των υπουργείων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Η. Μόσιαλου, ότι τάχα «η υλοποίηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων είναι θέμα της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών» και ο κ. Γλυνός «απλώς θα συνομιλεί με το γραφείο του κ. Μπαρόζο, ώστε να επισπευσθούν τα θέματα τεχνικής βοήθειας». Ο κ. Γλυνός άλλωστε θα έχει κατά πληροφορίες το πρώτο του ραντεβού με εκπροσώπους του κ. Μπαρόζο την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα.

Κατά τα λοιπά, στην επιστολή του ο κ. Μπαρόζο ζήτησε να λάβει το «ολοκληρωμένο σχέδιο» που ανέφερε στη δική του επιστολή ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου τα στελέχη της ομάδας να συνεργαστούν για τη διακοπή παρωχημένων πρότζεκτ και «να εστιάσουν στην προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας», παραπέμποντας μάλιστα στα ίδια στελέχη για να κρίνουν «αν υπάρχουν τρόποι επιτάχυνσης της εφαρμογής στο πλαίσιο των ισχυόντων κανόνων», με στόχο πάντα (σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα