Προετοιμάζουν χρεοκοπία μικρής διάρκειας για χάρη των κατόχων CDS

Στη χρεοκοπία για μερικές ώρες ή ημέρες σπρώχνουν την Ελλάδα οι δανειστές της. Η στιγμιαία ή «επιλεκτική» χρεοκοπία, που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση και στην πληρωμή τελικά των περιβόητων ασφαλίστρων CDS (κάποιοι θα γίνουν πάμπλουτοι μέσα σε μια νύχτα), αποτελεί ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να μην αποπληρωθούν ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες και να αντικατασταθούν με νέα ομόλογα μεγάλης διάρκειας.

Η ανταλλαγή αυτή, ακόμη κι αν είναι εθελοντική, θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός» από τους οίκους αξιολόγησης, με αποτέλεσμα για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα να χαρακτηριστεί χρεοκοπημένη. Για να μην επικρατήσει πανικός στις τράπεζες, εξετάζεται μάλιστα να δημιουργηθεί ειδική γραμμή άμεσης παροχής ρευστότητας για όσο χρονικό διάστημα διατηρηθεί η χώρα σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Το ενδεχόμενο αυτό, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες απέκλειαν μετ’ επιτάσεως όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (του Ελληνα πρωθυπουργού περιλαμβανόμενου), είναι πλέον μια επιλογή που εξετάζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ, αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, είπε ότι η πλήρως εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών δεν είναι ρεαλιστική. «Αν η αναγκαστική συνεισφορά των τραπεζών οδηγήσει σε ένα σύντομο και απομονωμένο επεισόδιο αξιολόγησης (σ.σ.: δηλαδή χρεοκοπία), τότε αυτό δεν είναι τόσο κακό, διότι η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να βγει στις αγορές ομολόγων και ούτε φαίνεται στο κοντινό μέλλον ότι μπορεί να το κάνει». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος, μιλώντας σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, είπε ότι «οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ίσως είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν μια σχεδιασμένη και ελεγχόμενη χρεοκοπία για να συνδράμουν στην επίλυση της κρίσης χρέους.

Στον άκουσμα των παραπάνω δηλώσεων αλλά και δημοσιευμάτων που φέρουν τους Ευρωπαίους να ετοιμάζουν τη στιγμιαία χρεοκοπία της Ελλάδας, οι τιμές των CDS έκαναν πάρτι. Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έναντι της αθέτησης πληρωμών, όπως λέγονται και τυπικά τα CDS, εκτινάχθηκε κατά 110 μονάδες βάσης και ανήλθε στις 2.200 μονάδες. Τι σημαίνει αυτό; Οτι για την ασφάλιση ενός ελληνικού ομολόγου ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ απαιτούνταν χθες 22.000 ευρώ. Εφόσον τελικά αυτό το ομόλογο δεν αποπληρωθεί, τότε ο κάτοχος του CDS θα λάβει το σύνολο των 110.000. Μάλιστα ανοδικά κινήθηκαν και τα CDS των πορτογαλικών ομολόγων που ανήλθαν στις 863 μονάδες βάσης. Στο μεταξύ αντίθετος σε όποια λύση θα οδηγήσει σε χρεοκοπία, έστω και στιγμιαία, μιας χώρας του ευρώ τάχθηκε για άλλη μια φορά χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα