ΔΕΗ Τα τρία σενάρια του 17%

Τρία σενάρια, με επικρατέστερο την παραχώρηση ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή, εξετάζει η κυβέρνηση για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Ενα δεύτερο σενάριο προβλέπει την πώληση ποσοστού από θυγατρικές εταιρίες της επιχείρησης και το τρίτο (που δεν θεωρείται ελκυστικό, με δεδομένες τις χαμηλές αποτιμήσεις) τη διάθεση μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου.

Η λύση του στρατηγικού επενδυτή σημαίνει ότι θα διατεθεί το 17% σε όποιον ενδιαφερόμενο προσφέρει το υψηλότερο τίμημα, μέσω διεθνούς διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί τον επόμενο χρόνο, αν επιλεγεί η συγκεκριμένη οδός. Στη δεύτερη περίπτωση θα πωληθεί μερίδιο από μία ή και τις δύο θυγατρικές (δικτύου μεταφοράς και παραγωγής), που δημιουργούνται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

Για τη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν όσον αφορά την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πρέπει να λυθεί η συγκεκριμένη εκκρεμότητα γιατί επηρεάζει την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης. Οπως είπε, στη διαπραγμάτευση περιλαμβάνεται και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όπως και τα swaps (η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και ξένων ανταγωνιστών). Η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και η αποκρατικοποίηση είναι δύο ανεξάρτητα θέματα που, όμως, συνδέονται. Από τον τρόπο με τον οποίο θα λυθεί το πρώτο εξαρτάται και το τίμημα που θα καταβάλει ο στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ. Αν, δηλαδή, πωληθούν μονάδες, τότε η αξία της ΔΕΗ περιορίζεται. Το υπουργείο Ενέργειας δεν προσανατολίζεται στο άνοιγμα νέων λιγνιτωρυχείων πέραν της Βεύης, είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ότι το 17% της ΔΕΗ θα πωληθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2012, με τον υπουργό Περιβάλλοντος να δηλώνει ότι «δεν ψάχνουμε απλώς για έσοδα, η ΔΕΗ παίζει κρίσιμο ρόλο, θέλουμε να κάνει επενδύσεις και να είναι ισχυρός πυλώνας στο ενεργειακό σύστημα». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τη ΓΕΝΟΠ, χωρίς να θεωρεί ότι το ασφαλιστικό της ΔΕΗ θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια μετοχοποίησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα