Θα εμφυτεύουν τα εκρηκτικά στους καμικάζι

«Τι τεχνολογία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Μια απάντηση είναι το ανθρώπινο μυαλό – ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε την απειλή» είπε ο Φίλιπ Μπάουμ, ιδρυτής της Green Light Limited, μιας βρετανικής εταιρίας συμβουλευτικής για την αεροπορική ασφάλεια.

Καθώς για χρόνια οι λαθρέμποροι ναρκωτικών εμφυτεύουν όσα διακινούν παρανόμως, είπε, του έκανε εντύπωση που οι τρομοκράτες δεν προσπαθούσαν να κάνουν το ίδιο με εκρηκτικά. Η συζήτηση για την εμφύτευση εκρηκτικών μηχανισμών για τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλωσε όταν η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε πρόσφατα ότι στην Υεμένη το παράρτημα της Αλ Κάιντα προσεγγίζει με ενδιαφέρον αυτή την πιθανότητα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, ενημέρωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν έχει ειδική προειδοποίηση για ορισμένο σχέδιο. Επιπλέον πρακτικές ασφάλειας όμως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε αεροδρόμια, καθώς θεωρούν ότι η υπόθεση θα μπορούσε να είναι η συνέχεια των σχεδίων των τρομοκρατών, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια επίθεσης σε αεροπλάνο από κάποιον, ο οποίος είχε τοποθετήσει τη βόμβα στα εσώρουχά του. Για τη βρετανική MI5, την υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις αντικατασκοπίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κίνδυνος εμφύτευσης εκρηκτικών σε ανθρώπους είναι μια ιδέα, η οποία απασχολεί τους τρομοκράτες από το 2010.

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας υποστηρίζουν ότι, θεωρητικώς, εμφυτευμένες βόμβες θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν. Εκτιμούν ότι πιθανά σημεία τοποθέτησης εκρηκτικών θα μπορούσαν να είναι οι μηροί, η κοιλιά και το στήθος, αλλά παρατηρούν ότι οι προσπάθειες φαίνονται να είναι στον αρχικό σχεδιασμό τους και ότι δεν διαθέτουν στοιχεία για σχετικές τρομοκρατικές δοκιμές.

Η αμερικανική Διεύθυνση Ασφαλείας Μεταφορών υποστηρίζει ότι οι τεχνητοί μηχανισμοί σωματικού ελέγχου δεν μπορούν να διακρίνουν το εσωτερικό της επιδερμίδας, όμως «στρώματα ασφαλείας», όπως έλεγχοι για απειροελάχιστα ίχνη εκρηκτικών, ανάλυση συμπεριφοράς και ειδικώς εκπαιδευμένοι σκύλοι, θα μπορούσαν να προσφέρουν στις προσπάθειες για την αποφυγή των επιθέσεων.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα