Λιγότερες αποδοχές (και κυβικά ΙΧ) για τους βουλευτές

Με επιπλέον περικοπές στις αμοιβές και στις άλλες παροχές των βουλευτών προσπαθεί τώρα -με μεγάλη καθυστέρηση- η Βουλή να καταπραΰνει τα πνεύματα κατά των βουλευτών και να περιορίσει την οργή των πολιτών που εκδηλώθηκε, με πιο χαρακτηριστικές τις αντιδράσεις των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος. Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε συγκεκριμένα χθες ότι προτίθεται να μειώσει κατά 8%-10% επιπλέον τις βουλευτικές αποζημιώσεις. «Το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια μείωσης των δαπανών» έλεγαν χθες κύκλοι του προέδρου της Βουλής, κάνοντας λόγο για μείωση του συνόλου της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 8%-10% σε σχέση με τη σημερινή αποζημίωση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το σύνολο της βουλευτικής αποζημίωσης θα κυμαίνεται πλέον ετησίως στα 70-80.000 ευρώ, έχοντας υποστεί συνολική μείωση από τον Φεβρουάριο του 2010 κατά 30%-33%. Σε αυτό το ποσοστό θα πρέπει να υπολογιστούν και οι περικοπές 5% από την πρόσφατη περικοπή για εισφορά αλληλεγγύης.

Ετσι το συνολικό μηνιάτικο του κάθε βουλευτή θα διαμορφωθεί περίπου στα 6.000 ευρώ μεικτά. Το μεγάλο «τσεκούρωμα» για τους βουλευτές αναμένεται να έρθει στις «αμαρτωλές» κατά πολλούς αποζημιώσεις που λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ετσι, από τα 300 ευρώ του Ιανουαρίου του 2010 και τα 245 που ισχύουν σήμερα, πρόθεση του προέδρου της Βουλής είναι η αποζημίωση για τη συμμετοχή να πέσει αρκετά και να διαμορφωθεί γύρω στα 150 ευρώ.

Παρελθόν μάλιστα αναμένεται να αποτελέσουν σύντομα και οι βουλευτικές «λιμουζίνες». Πρόθεση του Προεδρείου είναι να έχουν όλοι αυτοκίνητα 1.400 κυβικών, ωστόσο ενδέχεται να τη γλιτώσουν όσοι προέρχονται από δύσβατες και απομακρυσμένες περιφέρειες, οι οποίοι αναγκαστικά διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα εβδομαδιαίως. «Εκεί θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μελέτη» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι η ασφάλεια είναι το μείζον.

Αντίθετα, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν νέες περικοπές στα επιδόματα ή στις τηλεφωνικές ατέλειες των βουλευτών, οι οποίες είχαν ήδη περικοπεί από πέρυσι κατά 15%. Λόγω της συγκυρίας δημόσιες αντιδράσεις δεν αναμένεται να υπάρξουν, ωστόσο είναι σίγουρο πως οι βουλευτές δεν είδαν με καλό μάτι την πρόθεση του κ. Πετσάλνικου.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα