Ανοιξε τον δρόμο για το ευρωομόλογο ο Ολι Ρεν

Η όξυνση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη έχει αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά τους Ευρωπαίους. Μία ημέρα μετά την υποβάθμιση σε «σκουπίδια» των ομολόγων της Πορτογαλίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης και εν μέσω ξεπουλήματος των κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν αποκάλυψε ότι η Κομισιόν εξετάζει την έκδοση έως το τέλος του έτους ευρωομολόγων. Την ίδια ώρα σε ναυάγιο οδηγείται η γαλλική πρόταση, για την εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που θα λήξουν με άλλα ομόλογα μεγάλης διάρκειας και υψηλού επιτοκίου (έως και 8%!). Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων έχει πέσει στο τραπέζι συνάντησης τραπεζών, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι, νέα πρόταση η οποία προβλέπει ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων τα οποία λήγουν με νέα και επιτόκιο περίπου 3,3%.

«Ολοι ανησυχούμε έντονα για τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση» τόνισε ο επίτροπος κατά τη διάρκεια συζήτησης για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπως είπε, τα ευρωομόλογα θα πρέπει να είναι ένα κομμάτι του συνόλου του πακέτου της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη. Να σημειωθεί ότι, εφόσον εκδοθεί ευρωομόλογο, μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών των χωρών της ευρωζώνης -και της Ελλάδας- θα καλύπτεται από αυτό το οποίο αναμένεται να φέρει πολύ χαμηλό επιτόκιο λόγω υψηλής βαθμολογίας αξιοπιστίας.

Ως τότε όμως υπάρχει πολύς δρόμος και προς το παρόν οι αγορές ομολόγων στην ευρωζώνη έχουν πάρει φωτιά. Χθες, στον απόηχο της υποβάθμισης της Πορτογαλίας κατά τέσσερις βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, η διαφορά (spread) της απόδοσης των πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά εκτινάχτηκε στο 10,1% από περίπου 7,6% που διαμορφωνόταν την Τρίτη. Παράλληλα ανοδικά κινήθηκαν τα spread της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Το ελληνικό κινήθηκε επίσης ανοδικά και ξεπέρασε τις 1.400 μονάδες βάσης (14% διαφορά απόδοσης σε σχέση με το γερμανικό 10ετές ομόλογο, δηλαδή συνολική απόδοση άνω του 16% σε ετήσια βάση).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα