Μειώσεις αποδοχών 50% για όσους δεν… απολυθούν από το Δημόσιο!

Ερχονται απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό προκύπτει με τον πλέον επίσημο τρόπο από χθεσινές δηλώσεις του (νέου καθ’ ύλην αρμόδιου) υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, o οποίος επιβεβαίωσε έτσι τις κατ’ επανάληψη αποκαλύψεις της «δημοκρατίας».

Ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατά τη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι μπορεί να προκύψουν απολύσεις, μόνο εάν κάποιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει ο εφαρμοστικός νόμος, όπως είναι οι μετατάξεις στον στενό δημόσιο τομέα, η εργασία μερικής απασχόλησης, η απορρόφηση σε θέσεις ορισμένου χρόνου και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Η προσέγγιση αυτή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές απορρέουν από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τους εφαρμοστικούς νόμους, τα οποία προβλέπουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάτι που έχει αποκαλύψει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η «δημοκρατία».

Επιπλέον, ο κ. Ρέππας, παρά τις πολύ κακές σχέσεις που διατηρεί με τον προκάτοχό του υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ακολουθεί κατά γράμμα αυτά που βρήκε στα συρτάρια του υπουργού, καθώς αποτελούν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Επίσης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι το ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο προβλέπει τη σύνδεση της μισθολογικής με τη βαθμολογική εξέλιξη, που προκύπτει από την αξιολόγηση των υπαλλήλων και όχι βάσει κάποιων τυπικών προϋποθέσεων. Προσέθεσε ότι το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο αναμένεται να κατατεθεί πιθανόν εντός του Αυγούστου.

Πάντως, ο κ. Ρέππας δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις μειώσεις μισθών που έρχονται, που, όπως αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η «δημοκρατία», σε συνάρτηση με μια σειρά άλλων παραμέτρων που συνδέονται με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αυτοί και με το νέο μισθολόγιο θα μειωθούν, σε σύγκριση με το 2009, κατά 50%, θέτοντας ζητήματα ακόμη και επιβίωσης των υπαλλήλων που εργάζονται στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, στο μισθολόγιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα λογίζονται ως κρατικοί και όχι υπάλληλοι του κάθε υπουργείου. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει την κινητικότητα των υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία, ώστε να καλύπτονται ανάγκες προσωπικού.

Δηλαδή, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών της γενικής κυβέρνησης δεν θα ονομάζονται πλέον δημόσιοι αλλά κρατικοί υπάλληλοι. Αυτή η πολύ σημαντική αλλαγή θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μετατάσσει και να μετακινεί τους υπαλλήλους χωρίς την έγκριση των υπηρεσιακών συμβουλίων και τη συγκατάθεση του υπαλλήλου, όπως γίνεται σήμερα, καθώς δεν θα είναι υπάλληλοι συγκεκριμένης υπηρεσίας αλλά του κράτους.

Μακάριος Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα