Βροχή ενστάσεων στον ΚΤΕ Παιδείας ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μοιρασμένοι εμφανίστηκαν και πάλι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που αυτήν τη φορά εξέφρασαν διαφωνίες κατά τη χθεσινή δεύτερη, αλλά όχι τελευταία συνεδρίαση του ΚΤΕ Παιδείας για το νομοσχέδιο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας να μην αντιμετωπιστούν οι παθογένειες με ένα «νέο λάθος».Το ίδιο κλίμα αναμένεται και στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει ήδη προϊδεάσει για την κατάθεση ενστάσεων και άλλους υπουργούς να φέρονται να διαφωνούν με τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Βασικό σημείο τριβής χθες υπήρξε ο τρόπος διοίκησης των πανεπιστημίων, με τους Κ. Καρτάλη, Σπ. Βούγια και Λ. Γρηγοράκο (που είναι και πανεπιστημιακοί) να εκφράζουν φόβους για «απορρόφηση όλων των εξουσιών από τις νυν εκλεγμένες πρυτανικές αρχές υπέρ των προβλεπόμενων συμβουλίων διοίκησης. Οι τρεις βουλευτές δεν διαφώνησαν με τη συγκρότηση συμβουλίων, ζήτησαν όμως να έχουν απλά ελεγκτικό και υποστηρικτικό ρόλο και να μη χειρίζονται τα κρίσιμα θέματα λειτουργίας των ιδρυμάτων, καθώς επίσης να συνεχίσουν να εκλέγονται οι πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ. Σκληρότερος από όλους υπήρξε ο κ. Καρτάλης, κάνοντας λόγο για κίνδυνο ενίσχυσης της αδιαφάνειας στη διοίκηση των ΑΕΙ. Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο, με τον Χρ. Πρωτόπαπα να ζητεί «να μη μιλάμε ως εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών, αλλά ως βουλευτές» και να προτείνει την άμεση κατάργηση των πρυτανικών αρχών και την εκλογή νέων συμβουλίων. Αντιδρώντας, ο κ. Καρτάλης χαρακτήρισε κάτι τέτοιο «πρωτοφανές» απέναντι σε «δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις».

Το θέμα του ασύλου έθιξαν τουλάχιστον δύο βουλευτές (Μ. Παντούλας, Θ. Οικονόμου), ζητώντας ξεκάθαρη διάταξη για την κατάργησή του και όχι ενδιάμεσες λύσεις, ενώ ενστάσεις για άλλες διατάξεις κατέθεσαν οι Μ. Κατρίνης, Χρύσα Αράπογλου και Πέμη Ζούνη. Οι δύο κυρίες μάλιστα ζήτησαν και μικρή αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς «δεν θα δινόταν θετική εικόνα» από την ψήφισή του την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου -αφού δεν σχετίζεται με τον εφαρμοστικό-, ενώ θα ικανοποιούνταν εν μέρει και οι ακαδημαϊκοί. Η Σούλα Μερεντίτη ζήτησε να έρθει εντός του Ιουλίου (η κατάθεση προγραμματίζεται για τις 18 Ιουλίου), καθώς και να μην τεθούν θέματα Παιδείας στα δημοψηφίσματα του φθινοπώρου. Η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου πάντως απάντησε ότι το πρυτανικό αίτημα για τρίμηνη παράταση δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα