Η σύναξη των ξωτικών

Η αγαπημένη φράση «Μια φορά και έναν καιρό» θα ηχήσει από τις 8 Ιουλίου έως και τις 10 του μήνα στους δρόμους, στα γραφικά σοκάκια, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα αρχαία λατομεία αλλά και στις παραλίες της όμορφης Κέας. Η Γιορτή Παραμυθιού, η οποία για ένατη συνεχόμενη χρονιά αναβιώνει παραμυθένιες ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν νεράιδες, ξωτικά καθώς και άλλα απόκοσμα πλάσματα, επιστρέφει και μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό διήμερο στην Τζια.

Η φετινή Γιορτή είναι αφιερωμένη στους μύθους, στους θρύλους αλλά και στις παράξενες ιστορίες με κεντρικό θέμα τους τη θάλασσα. Σε αυτό το απέραντο γαλάζιο, που στην Ελλάδα κυριαρχεί, καλούνται να αναφερθούν οι αφηγητές-καλεσμένοι του φετινού θεσμού, «στήνοντας» ιστορίες όπου οι γοργόνες, οι κουρσάροι και τα στοιχεία της θάλασσας έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Την πρώτη ημέρα της Γιορτής στο νησί θα βρεθεί ο Νορβηγός παραμυθάς Τόργκριμ Μέλουμ Στένε, ο οποίος στο γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Οτζιά θα αφηγηθεί με τον δικό του γλαφυρό τρόπο το «Τραγούδι του θαλασσοκόρακα», μια όμορφη ιστορία για τις άγριες θάλασσες και τις δυνατές αγάπες. Το ραντεβού με τον… θαλασσοκόρακα έχει προγραμματιστεί για τις 11 το βράδυ, ενώ η αφήγηση θα γίνει στα αγγλικά.

Λίγο νωρίτερα, στον ίδιο χώρο θα έχει βρεθεί η Γαλλίδα Σοφί Ζουανά, η οποία θα αφηγηθεί με την αισθαντική φωνή της την ιστορία «Η Καταραμένη κρεπατζού», ένα παραμύθι για τις νύχτες ξαγρύπνιας στα χωριά της Βρετάνης, όπου ο κόσμος έσμιγε γύρω από τη φωτιά, που μιλάει για μαγικούς θρύλους και ιστορίες περίεργες. Η αφήγηση γίνεται στα γαλλικά, με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά από τη Σύλβια Βενιζελέα.

Μάλιστα, η φετινή διοργάνωση έχει εμπλουτιστεί με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια αφήγησης, αλλά και στρογγυλά τραπέζια.

Ενα από αυτά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» με προσκεκλημένους εκπροσώπους από έξι διεθνή φεστιβάλ παραμυθιού.

Το βράδυ του Σαββάτου, τις θαλασσινές ιστορίες του θα αφηγηθεί ο Ντέιβιντ Αμπρόζ, ο οποίος στην πρώτη του επίσκεψη στη Γιορτή Παραμυθιού θα αποκαλύψει τι συνέβη και έγιναν όλες οι θάλασσες του κόσμου τόσο αλμυρές, ενώ θα συνυφάνει αυτό το παλιό παραμύθι με άλλες ιστορίες και τραγούδια από τις παραλίες και τις απόκρημνες ακτές της πατρίδας του, της Ουαλίας.

Τι μας επιφυλάσσει για την τελετή λήξης η Γιορτή Παραμυθιού; Πολλές αφηγήσεις, παραδοσιακή μουσική, μεζέδες και κρασί σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν παραμυθάδες από όλον τον κόσμο, καθώς και ο Τζιώτης λαϊκός αφηγητής Στέφανος Λέπουρας. Πού θα λάβει χώρα η ενδιαφέρουσα αυτή γιορτή; Στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Συμεών.

Η είσοδος στους χώρους είναι ελεύθερη, ενώ το φεστιβάλ υποστηρίζεται από τη νορβηγική πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα