Ξεκίνησε χθες η ακροαματική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, όπου εξετάζεται η προσφυγή εναντίον του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Οι ενάγοντες στο Συνταγματικό Δικαστήριο υποστηρίζουν ότι η απόφαση για τα δάνεια αυτά και οι ασπίδες προστασίας του ευρώ παραβιάζουν τη ρήτρα που απαγορεύει την ανάληψη χρέους άλλης χώρας-μέλους της Ενωσης.
Επίσης οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι με τις εγγυήσεις που έχουν αναληφθεί για τα δάνεια της Ελλάδας και τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) περιορίζεται δραστικά το συνταγματικό δικαίωμα της γερμανικής βουλής να καθορίζει τον εθνικό προϋπολογισμό. «Ενα από τα άρθρα του συντάγματος λέει ότι εάν η οικονομική πολιτική και η οικονομική κυριαρχία μεταφερθούν, αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι ίδιοι κανόνες σταθερότητας. Μεταφέροντας σε αυτό που ονομάζεται ευρωπαϊκή ομπρέλα διάσωσης τόσο, μα τόσο σημαντικές εξουσίες και αποφάσεις, το γερμανικό κοινοβούλιο χάνει τη δυνατότητα να έχει άποψη πάνω στο θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC ένας από τους ενάγοντες, ο οικονομολόγος Μέρκους Κέμπερ.
Ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, ένας ακόμη ενάγων και διαφωνών του κεντροδεξιού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), τάσσεται μάλιστα υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας και υποστηρίζει ότι σκοπός της ευρωζώνης δεν είναι η αναδιανομή πλούτου από πλούσιες σε φτωχές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης στο δικαστήριο παρίστατο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει πτυχίο νομικής και υπερασπίστηκε τα οικονομικά πακέτα. «Το ενιαίο νόμισμα δεν θα υπήρχε χωρίς την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών» είπε ο κ. Σόιμπλε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που είναι το ανώτερο όργανο της δικαιοσύνης στη Γερμανία.
Ο κ. Σόιμπλε ανέπτυξε λεπτομερειακά τις εξελίξεις και τις απειλές για το ευρώ, ενώ αιτιολόγησε την απόφαση των δανείων ως λογική απάντηση στο ερώτημα «εάν θα ήταν δικαιολογημένο να τεθεί σε δοκιμασία η αντοχή των αγορών». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα που παρέχουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες στις χώρες-μέλη να προχωρούν σε «αμοιβαία στήριξη» σε περίπτωση που προκύπτουν προβλήματα. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το φθινόπωρο. Οπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν πολλά διεθνή μέσα χθες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την υπόθεση, το όλο πρόγραμμα δανεισμού ενδέχεται να καταρρεύσει.
Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας του London Schools of Economics Αλμπερτ Ριτσλ σχολίασε πάντως στο δίκτυο BBC ότι «η Γερμανία είναι η βασίλισσα στο θέμα του χρέους», καθώς έχει χρεοκοπήσει όχι μόνο στη δεκαετία του 1930 αλλά αρκετές φορές και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τόνισε ακόμη ότι η Γερμανία προσπαθεί τώρα να συμπεριφερθεί στην Ελλάδα ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο από εκείνον που φέρθηκαν οι δικοί της δανειστές, οι οποίοι αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την αναδόμησή της.
Μαρία Παναγιώτου