Α. Σαμαράς: Τι είπα στη Μέρκελ

«Είπα στη Μέρκελ: Κοίτα, αν το σχέδιό σου πετύχει, τότε κάνω λάθος. Αλλά αν δεν λειτουργήσει, τότε θα χρειαστείς ένα νέο σχέδιο κι εγώ είμαι αυτός που μπορεί να το δημιουργήσει». Αυτή την εντυπωσιακή λεπτομέρεια από τη συνομιλία που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ, όταν παρευρέθηκε στην συνάντηση των κεντροδεξιών κομμάτων στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα, αφηγήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

«Ο αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και πιθανότατα επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά τον προσφωνεί η εφημερίδα στην αρχή του δημοσιεύματος, είχε την ευκαιρία μέσα από αυτή τη συνέντευξη να τονίσει τη θέση του για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας αποτυχημένο. «Νομίζω ότι οι δανειστές μας πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Το ερώτημά μου είναι: Γιατί εν τω μεταξύ πρέπει να κατρακυλήσουμε κι άλλο;»

Ο κ. Σαμαράς διατύπωσε ακόμη την άποψη ότι αντί «να στραγγαλίζεται» η Ελλάδα με την αύξηση της φορολογίας, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα έπρεπε να αφήσουν τη χώρα να μειώσει τους φόρους για να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης, ενώ προέβλεψε ότι με το παρόν πρόγραμμα σε τρεις μήνες «θα ζητάμε και πάλι περισσότερα λεφτά». Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει αναλυτικά την πρότασή του, που περιλαμβάνει τη μείωση του εταιρικού φόρου από το 24% στο 15%, αλλά και τη γενικότερη μείωση των φόρων, από την προσωπική φορολογία μέχρι τα καύσιμα. Οπως εξήγησε, η κίνηση αυτή θα προκαλούσε ένα «δημιουργικό σοκ» που θα ζωντάνευε τις επιχειρηματικές επενδύσεις και την καταναλωτική ζήτηση κι έτσι θα μειωνόταν ταχύτερα το έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλουν οι διεθνείς δανειστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Wall Street Journal» χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά ακλόνητο οικονομολόγο με αυτοπεποίθηση και σημείωσε ότι σύντομα η Ευρώπη και το ΔΝΤ μπορεί να διαπραγματεύονται μαζί του τα ελληνικά θέματα.


«Καμία άμεση απόλυση στο Δημόσιο» λέει η Ν.Δ.

Το «κυβερνητικό σκορποχώρι» παρέμεινε ίδιο και απαράλλακτο και όχι μόνο αυτό, ο ένας υπουργός γκρεμίζει όσα έχτιζε ο άλλος. Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: το μάρμαρο να το πληρώνουν οι πολίτες. Αυτήν την εκτίμηση κάνει η Νέα Δημοκρατία, που χθες μέσω του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη εξήγησε βήμα βήμα την πρότασή της για «εργασιακή εφεδρεία», τονίζοντας ότι κεντρική επιλογή της παραμένει το «καμία άμεση απόλυση» στο Δημόσιο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μιχελάκης τόνισε μεταξύ άλλων, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με την απελευθέρωση των «ταξί» και την απόφαση του νέου υπουργού Γιάννη Ραγκούση να διαγράψει με μια μονοκονδυλιά τα όσα είχε δεσμευτεί ο προκάτοχός του Δ. Ρέππας: «Πριν τον ανασχηματισμό οι υπουργοί έλεγαν άλλα ο ένας, άλλα ο άλλος. Μετά τον ανασχηματισμό ο ένας υπουργός ανακαλεί όσα έλεγε ο προηγούμενος και ματαιώνει όσα ο προκάτοχός του… Και επειδή τελικά γίνεται πολύς λόγος για συναίνεση… Με ποιον η κυβέρνηση ζητά να συναινέσουμε; Με τον κ. Ρέππα ή τον κ. Ραγκούση;»

Για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, αναλύοντας την πρόταση της Ν.Δ., ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στα εννέα βήματα της πρότασής της:

1. Ο εργαζόμενος θα παίρνει μόνο τις βασικές του αποδοχές.

2. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χάνουν εισφορές.

3. Το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται με τα επιδόματα ανεργίας.

4. Το Δημόσιο εξοικονομεί και το λεγόμενο μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος.

5. Ο μισθός επιστρέφει με τη μορφή της κατανάλωσης στην αγορά.

6. Δεν δημιουργούνται νέες στρατιές ανέργων.

7. Οι νεότεροι θα αναζητήσουν νέες δουλειές.

8. Ενταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης.

9. Για κείνους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, το κόστος από την εργασιακή εφεδρεία θα είναι μικρότερο από την αποζημίωση.

Η πρόταση έχει και ηλικιακές διαβαθμίσεις.

– Για όσους είναι πάνω από τα 50, προτείνουμε εφεδρεία με τον βασικό μισθό έως τη σύνταξη, εκτός αν βρουν δουλειά αλλού.

– Για όσους είναι από τα 40-50, δύο τριετίες.

– Για όσους είναι από τα 30-40, μία τριετία.

Αν δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, τα όρια εφεδρείας για τις δύο τελευταίες κατηγορίες παρατείνονται.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα