Δεκαετίες πίσω γυρνάει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καθώς αυτό επαναφέρει απαρχαιωμένους θεσμούς, όπως αυτόν της έδρας, και καταλύει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αρχής γενομένης με την κατάργηση της διανομής συγγραμμάτων. Αλλά η απαξίωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν έχει τέλος. Διάταξη του νόμου- πλαισίο μειώνει τον χρόνο σπουδών από τέσσερα σε τρία, γεγονός το οποίο υποβαθμίζει την ισχύ των ελληνικών πτυχίων στα ξένα πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, πανεπιστημιακά και τεχνολογικά Ιδρύματα μετατρέπονται σε «τσιφλίκια» ξένων, αφού ακαδημαϊκοί ξένων ΑΕΙ θα συμμετέχουν σε όλες τις επιτροπές. Το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους αλλοδαπούς πανεπιστημιακούς αλλά και στα ιδιωτικά κονδύλια απ’ όπου κι αν προέρχονται και με οποιοδήποτε αντάλλαγμα.
Το πρώτο βήμα για την «άλωση» των ελληνικών Ιδρυμάτων γίνεται με τη μεθοδευμένη επαναφορά του θεσμού της έδρας, περίπου 30 χρόνια μετά την κατάργησή του, ειδικά για τους ξένους ακαδημαϊκούς. Οπως προβλέπεται στον νόμο-πλαίσιο, «καθηγητές σε αναγνωρισμένα ξένα πανεπιστήμια μπορούν να εκλεγούν με κλειστή διαδικασία σε θέση καθηγητή πρώτης βαθμίδας ελληνικών πανεπιστημίων». Η συνέχεια έρχεται με το δικαίωμα που δίνεται σε ακαδημαϊκούς ξένων Ιδρυμάτων να αποφασίζουν για το ποιοι καθηγητές πρέπει να εξελιχθούν και αν οι Ελληνες καθηγητές είναι επαρκείς στη δουλειά τους. Θα συμμετέχουν στην επιτροπή αξιολόγησης των καθηγητών, η οποία θα απαρτίζεται από πέντε μέλη που, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα προέρχονται «από Ιδρύματα του εσωτερικού και της αλλοδαπής». Η αξιολόγηση των καθηγητών θα γίνεται κάθε πέντε χρόνια για το ερευνητικό, εκπαιδευτικό, διδακτικό και επιστημονικό τους έργο και στην περίπτωση που κριθούν αναποτελεσματικοί, θα τους επιβάλλονται ακαδημαϊκές ποινές. Από τα χέρια των ξένων θα περνάει και η εξέλιξη καθηγητών όλων των βαθμίδων. Και σε αυτήν την περίπτωση, στις ειδικές επιτροπές τουλάχιστον τρία από τα επτά μέλη θα προέρχονται από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά το σχέδιο νόμου επιτρέπει τα προγράμματα σπουδών να είναι στα αγγλικά. Δηλαδή σε ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ κάποια ή ακόμα και όλα τα μαθήματα να διδάσκονται στα αγγλικά!
Την ίδια ώρα, τα ελληνικά πτυχία χάνουν την αξία τους με τη μείωση των χρόνων σπουδών σε τρία (από τέσσερα). Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν οι απόφοιτοι που θα θελήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο σε ξένα Ιδρύματα, αφού θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν περισσότερα χρόνια, βάζοντας το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. Ακριβά θα πληρώνουν στο εξής και τη «δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση: Από το ακαδημαϊκό έτος 2014- 2015 σταματά η διανομή των συγγραμμάτων. Οι καθηγητές θα είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν στο Διαδίκτυο τις παραδόσεις και σημειώσεων των μαθημάτων που διδάσκουν, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδέψουν μεγάλα ποσά σε εκτυπώσεις και φωτοτυπίες από τα συγγράμματα που θα δανείζονται από τις βιβλιοθήκες.
Μεγάλα ποσά δεν θα ξοδεύουν, αλλά θα κυνηγάνε οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Το υπουργείο Παιδείας μέσω του νομοσχεδίου «σπρώχνει» ΑΕΙ και ΤΕΙ στην αναζήτηση κονδυλίων «με δωρεές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και χρηματοδότηση από ιδιωτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού με συμφωνίες που συνάπτονται μεταξύ του πρύτανη και του φορέα». Συμφωνίες οι οποίες θα πρέπει να αποφέρουν κάποιο όφελος στους φορείς που θα θελήσουν να δώσουν κονδύλια στα ελληνικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να γίνουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ έρμαιο στα χέρια των «επενδυτών».
καταγγελίες των ΤΕΙ για τακτικές εκφοβισμού από το υπουργείο
Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στους κόλπους των ΤΕΙ με αφορμή το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρόεδροι στρέφονται εναντίον προέδρων χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς, ενώ στο στόχαστρο των διοικήσεων των Ιδρυμάτων βρέθηκε και το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών ΤΕΙ. «Η Σύνοδος δεν έχει πάρει θέση ακόμα για το σχέδιο νόμου» υποστηρίζει η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ μετά την έκτακτη συνεδρίαση που είχαν οι πρόεδροι τη Δευτέρα το προεδρείο της Συνόδου είχε χαρακτηρίσει τις προτεινόμενες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση θετικές.
Οι διοικήσεις των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους στις απόψεις που εξέφρασε το προεδρείο της Συνόδου. Μάλιστα, ο κ. Λάζαρος Βρυζίδης, πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα καταγγέλλοντας «συναλλαγές» του κ. Σωκράτη Καπλάνη, προεδρεύοντα της Συνόδου και προέδρου του ΤΕΙ Πατρών, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο χρησιμοποιεί τακτικές εκφοβισμού για όσα ΤΕΙ αντιδρούν με την πολιτική του, «κόβοντας» τη χρηματοδότησή τους. Τα βέλη της έστρεψε η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας και κατά του κ. Γιάννη Τσάκνη, προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), τον οποίο αποκάλεσε «τηλεοπτικό αστέρα που, ενεργώντας τελείως βιαστικά, αυθαίρετα και χωρίς καμία εξουσιοδότηση, έκανε πάλι το θαύμα του».
Εύη Πανταζοπούλου