Επεσε… βαρύ και ανθυγιεινό το πόρισμα στο υπουργείο

Αλλα περίμενε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφορικά με τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών και άλλα του βγήκαν. Την πλήρη ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) προς το… καλύτερο για τους ασφαλισμένους εισηγήθηκε η Διαρκής Επιτροπή που σύστησε για το θέμα το ίδιο το υπουργείο Εργασίας!

Στο πόρισμα που παρέδωσε χθες στον κ. Κουτρουμάνη η αρχική επιτροπή, όχι μόνο δεν συστήνεται η μείωση των επαγγελμάτων που πρέπει να κολλάνε ένσημα ως βαρέα και ανθυγιεινά (όπως επιθυμεί διακαώς η τρόικα), αλλά αντίθετα προτείνει να αυξηθούν, με την προσθήκη νέων επαγγελμάτων στα ήδη υπάρχοντα!

Αποτέλεσμα ήταν το υπουργείο Εργασίας να αναγκαστεί σε αναδίπλωση και να παραγκωνίσει τους επιστήμονες της επιτροπής, τονίζοντας ότι η τελική λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών θα προκύψει από μία άλλη επιτροπή που θα συσταθεί από ομάδα τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, σημειώνεται μάλιστα ότι η τελική πρόταση των εμπειρογνωμόνων τεχνοκρατών δεν θα αξιοποιήσει μόνο το πόρισμα, αλλά και «τη διεθνή εμπειρία και τις μέχρι σήμερα μελέτες». Είναι προφανές ότι ο αρχικός στόχος να μειωθούν οι εργαζόμενοι που δικαιούνται ΒΑΕ στο 10% του συνόλου δεν επιτυγχάνεται με αυτό το πόρισμα, συνεπώς πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος για να γίνει.

Το πόρισμα της επιτροπής που το ίδιο το υπουργείο Εργασίας σύστησε είναι ξεκάθαρο: «Η επιτροπή κατέληξε να προτείνει την παραμονή των ήδη υπαρχόντων εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ». Μάλιστα, προτείνει να ενταχθούν στην κατηγορία αυτή χημικοί, βιολόγοι και φυσικοί, που εργάζονται στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, καθώς «έρχονται άμεσα σε επαφή με τους βλαπτικούς παράγοντες που υπάρχουν σ’ αυτούς τους χώρους εργασίας», όπως επίσης και όσοι εργάζονται στα τμήματα ποιοτικού ελέγχου, έρευνας και ανάπτυξης. Ακόμα, η επιτροπή εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να υπαχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:

– Οδηγοί μέσων σταθερής τροχιάς (π.χ. μετρό, τραμ)

– Εργαζόμενοι στη διαμόρφωση και εφελκυσμό πλαστικών

– Εργαζόμενοι σε ιχθυοτροφεία και ιχθυοκαλλιέργειες

– Εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου

– Εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία

– Εργαζόμενοι εντός φρεατίων (μουφαδόροι) και οι εναερίτες τηλεπικοινωνιακών εταιριών

Η επιτροπή, από την άλλη πλευρά, προτείνει την αφαίρεση από τη λίστα επαγγελμάτων που έπαψαν να υφίστανται, όπως: Εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, θερμαστές στερεών καυσίμων, ραδιοτηλεγραφητές, τηλετυπιστές, χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών, αμαξοκαραγωγείς, αρβυλεργάτες και βαρελοποιοί.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα