Νέα «έξυπνα» γυαλιά για τυφλούς σε τρία χρόνια

Τα βιονικά γυαλιά για τυφλούς που έχουν εφεύρει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είναι ογκώδη, δυσλειτουργικά και -κυρίως- πολύ ακριβά.

Αυτά τα δεδομένα έρχεται να αλλάξει το νέο ζευγάρι που δημιούργησε ο κλινικός νευρολόγος, καθηγητής της Οξφόρδης, Στίβεν Χικς! Τα δικά του «έξυπνα» γυαλιά, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2014, δεν θα ξεπερνούν σε μέγεθος και βάρος τα κοινά γυαλιά μυωπίας, θα λειτουργούν χάρη σε τεχνολογία… μινιατούρα και η τιμή τους δεν θα υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.

Μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για τον χρήστη είναι να πάσχει από μερική τύφλωση, να μπορεί δηλαδή να διακρίνει το φως, γιατί με αυτόν τον τρόπο τα γυαλιά τού δίνουν «σήμα» για όσα δεν μπορεί να δει. Εχοντας στο σκελετό τους μικροκάμερες στο μέγεθος κεφαλής καρφίτσας, τα γυαλιά καταγράφουν ό,τι πρόκειται να συναντήσει στον δρόμο του και στέλνουν την πληροφορία σε έναν μικροσκοπικό φορητό υπολογιστή, τον οποίο μεταφέρει στην τσέπη του. Ο υπολογιστής, με τη σειρά του, «ανάβει» τα φωτάκια LED που είναι ενσωματωμένα στους φακούς και ο χρήστης λαμβάνει φωτεινά σήματα που λειτουργούν σχεδόν όπως τα σήματα μορς. Για παράδειγμα, αναβοσβήνουν αν συναντήσει κάποιο πρόσωπο ή δίνουν ένα σταθερό φως, αν έχει μπροστά του ένα αντικείμενο.

Ο δρ Χικς σκέφτεται δε να τα εξοπλίσει και με λογισμικό που θα μπορεί να «διαβάζει» καθημερινές χρηστικές πληροφορίες και να του τις μεταφέρει ηχητικά, με ακουστικά. Επίσης, όπως ανακοίνωσε, σκοπεύει να «στρατολογήσει» περί τους 120 εθελοντές, προκειμένου να ξεκινήσει διετείς κλινικές δοκιμές από την προσεχή χρονιά.

Τα «έξυπνα» βιονικά γυαλιά αναμένεται να «λύσουν τα χέρια» σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων που υποφέρουν από μερική τύφλωση, μεταξύ αυτών και σε πολλούς ηλικιωμένους που πάσχουν από εκφυλισμό ωχράς κηλίδας. Και αυτό γιατί στην ουσία θα υποκαταστήσει τη βοήθεια κάποιου τρίτου, το μπαστούνι ή ένα βοηθητικό κατοικίδιο με ασφάλεια και άνεση, αφού θα είναι ελαφριά, φθηνά, εύχρηστα και ευρέως διαθέσιμα.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα