«Ο πλανήτης» της τέχνης

Το Μέγαρο τη νέα σεζόν θα ξεχυθεί στα αρχαία θέατρα της Περιφέρειας, θα «επιμεληθεί» διάφορες εκδηλώσεις σε «πληγωμένες» γωνιές της πόλης (όπως έκανε πέρυσι με τη συναυλία στον Αγιο Παντελεήμονα) και θα συνεχίσει θεσμούς που αγαπήθηκαν. Αυτός είναι εν ολίγοις ο καλλιτεχνικός προσανατολισμός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη χρονιά 2011-2012, σε μια κρίσιμη για τον πολιτισμό περίοδο.

«Η φετινή χρονιά είναι μια εποχή με ιδιαίτερη σημασία. Το 2010-2011 ήταν μια σεζόν μετάβασης για το Μέγαρο, ενώ η ερχόμενη σεζόν θα είναι χρονιά εμπέδωσης των αξόνων που χαράχτηκαν πέρυσι» τόνισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Τσούχλος.

Δεκαεννέα θεματικοί κύκλοι στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκφράσεις του ανεξάντλητου κόσμου της μουσικής, από την παραδοσιακή, την έντεχνη έως και την τζαζ, θα παρουσιαστούν στο κοινό, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι… επαναλήψεις με μετακλήσεις καλλιτεχνών που έχουμε ξαναδεί και απολαύσει (όπως ο διάσημος τενόρος Γιόνας Κάουφμαν, η πιανίστρια Ελεν Γκριμό αλλά και η υψίφωνος Μαρλίς Πέτερσεν).

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του φετινού σχεδιασμού η διατήρηση θεματικών ενοτήτων, οι οποίες πέρυσι γνώρισαν μεγάλη απήχηση. Μία από αυτές και η συνεργασία του Μεγάρου με το δίκτυο αιθουσών National Theatre Live. Συνολικά οκτώ παραστάσεις θεάτρου σε ζωντανή μετάδοση από το Λονδίνο έχουν προγραμματιστεί, μεταξύ αυτών και η κωμωδία «One man, two guvnors» του Ρίτσαρντ Μπιν.

Η τριετής συνεργασία με το θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου -ξεκίνησε πέρυσι- συνεχίζεται και εμπλουτίζεται, ενώ το Μέγαρο ξεκινάει καλλιτεχνική συνεργασία και με το Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης. Το πλέον ενδιαφέρον στις παραγωγές που θα παρουσιαστούν επί ελληνικού εδάφους είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι και Ελληνες λυρικοί τραγουδιστές θα δώσουν τα φώτα τους στις παραστάσεις αυτές. «Ηδη έχουν ξεκινήσει να υπογράφονται τα συμβόλαια με Ελληνες τραγουδιστές για τις παραστάσεις» επεσήμανε ο κ. Τσούχλος. Το έργο που θα ανέβει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου από το Τεάτρο Ρεάλ είναι η όπερα των Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ανοδος και πτώση της πόλης του Μαχαγκόνι», σε σκηνοθεσία της πρωτοποριακής ομάδας «Φούρα ντελς Μπάους».

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα συνεργασία για το Μέγαρο είναι σίγουρα και εκείνη με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα». Το άκρως ενεργητικό σωματείο, με πρωτεργάτη τον Σταύρο Μπένο, το οποίο μάχεται για τη διάσωση των αρχαίων ωδείων ανά την Ελλάδα, συμπράττει με το Μέγαρο, διοργανώνοντας εκδηλώσεις στα αρχαία Ωδεία της Μαρωνείας, της Κω και της Μεσσήνης. Η περσινή συναυλία που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής στην πολύπαθη πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ήταν μόνο η αρχή, μας διαβεβαίωσε ο κ. Τσούχλος, γι’ αυτό και φέτος έχει προγραμματιστεί μια σειρά από εκδηλώσεις στην πόλη.

Αφιερώματα τόσο στη βυζαντινή όσο και στη δημοτική μουσική έχουν συμπεριληφθεί με δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Οσο για το ελληνικό τραγούδι και πώς αυτό θα εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις του Μεγάρου; Ο Διονύσης Τσακνής μελοποιεί Γιάννη Σκαρίμπα και ανεβάζει την παράσταση «Εαυτούληδες» -ένα μουσικό θέαμα βασισμένο στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Σκαρίμπα-, ο Γιάννης Μαρκόπουλος δίνει συναυλίες παρουσιάζοντας τις συνθέσεις του, ενώ έχει ήδη συμπεριληφθεί και ένα μουσικό αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα υπό τη διεύθυνση του -παραιτηθέντος από την Ορχήστρα των Χρωμάτων- Μίλτου Λογιάδη.

Στις ελληνικές εμφανίσεις ξεχωρίζουν εκείνη του Μανώλη Μητσιά, σε μια μουσική αναδρομή από το δημοτικό έως και το έντεχνο τραγούδι, αλλά και του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Ταξιδεύοντας με τον Σταυρό του Νότου».

Ειδική μνεία στις εμφανίσεις του Γιώργου Νταλάρα -έξι συναυλίες συνολικά-, στις οποίες ο γνωστός ερμηνευτής «συναντά» δεξιοτέχνες από όλη τη Μεσόγειο. Οι συναυλίες εντάσσονται στο πλαίσιο της σειράς «Γέφυρες» του Μεγάρου. Στην ίδια σειρά περιλαμβάνονται και οι εμφανίσεις της Ινδής καλλιτέχνιδας Ανούσκα Σανκάρ, του κορυφαίου καλλιτεχνικού διδύμου των Τσικ Κορία και Γκάρι Μπάρτον, αλλά και της Μαρίας Φαραντούρη με τον σαξοφωνίστα Τσαρλς Λόιντ, που θα παρουσιάσουν έργα του διάσημου μουσικού αλλά και μελωδίες από την ελληνική ποίηση.

Ο «Μαγικός Αυλός» του Πίτερ Μπρουκ

Στα κορυφαία ονόματα του φετινού προγράμματος ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ, ο οποίος θα παρουσιάσει μια δική του μινιμαλιστική εκδοχή του «Μαγικού Αυλού». Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης 85 Μαΐων, που τα τελευταία 40 χρόνια διαμένει στο Παρίσι, παρουσιάζει στις 2, 3, 4 και 5 Νοεμβρίου 2011 το έργο «Ενας Μαγικός αυλός: Μουσικό θέατρο», μια διεθνής συμπαραγωγή κορυφαίων θεατρικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων και του Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης.

Στην Αθήνα θα βρεθεί όμως και η κορυφαία πιανίστρια Μάρθα Αργκεριχ, που φτάνει στο Μέγαρο με τους φίλους της, γνωστούς μουσικούς, οι οποίοι θα την πλαισιώσουν επί σκηνής. Η Αργκεριχ, που αποκαλείται και «ιερό τέρας του πιάνου», θα δώσει τρεις συναυλίες, ενώ στο πλευρό της θα είναι και Ελληνες μουσικοί.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα