Το «κανόνι» του Lakis

Ακριβά πληρώνει την κρίση και την επένδυση των 30.000.000 ευρώ στο υψηλής αρχιτεκτονικής συγκρότημα της Παιανίας ο Λάκης Γαβαλάς. Η εταιρία του διάσημου μόδιστρου, υπό το βάρος των δανείων και των οφειλών στην Εφορία, φέρεται να κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, δηλαδή ζητάει με δικαστικό τρόπο (υπαγωγή στο άρθρο 99) να επαναδιαπραγματευτεί όσα χρωστάει σε τράπεζες και προμηθευτές.

Η αυτοκρατορία που δημιούργησε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στον χώρο της μόδας ο Λ. Γαβαλάς, με την αντιπροσώπευση γνωστών διεθνών οίκων και την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά γνώριζε τα οικονομικά προβλήματα του ομίλου και την προσπάθειά του να πωλήσει το κτιριακό συγκρότημα της Παιανίας, ο Λ. Γαβαλάς και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Κ. Πανουσόπουλος υποστήριζαν ότι θα αντέξουν την κρίση.

Μάλιστα, ο Κ. Πανουσόπουλος δήλωνε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τέλη του 2010, πως ο όμιλος ετοιμάζεται να επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων (με το concept .LAK) στο εξωτερικό.

Ο ίδιος απέδιδε το κλείσιμο καταστημάτων στην Ελλάδα στα υψηλά ενοίκια. Πέρυσι είχαν κλείσει τα καταστήματα .LAK στην Πάτρα και στη Γλυφάδα, με τους συνεργάτες του Λ. Γαβαλά να υποστηρίζουν πως τμήμα του προσωπικού θα απορροφηθεί στα νέα σημεία πώλησης. Οι εργαζόμενοι του ομίλου είχαν περιοριστεί σε λιγότερους από 200 έναντι 300, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης στην ελληνική αγορά.

Η βουτιά στην αγορά ένδυσης, μαζί με τα υψηλά χρέη του ομίλου, που ανέρχονταν σε 94.000.000 ευρώ στα τέλη του 2009, δεν άφησε και πολλά περιθώρια. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο περίπλοκη με την παρέμβαση των φορολογικών αρχών. Λέγεται ότι ο όμιλος Γαβαλά οφείλει περί τα 5.000.000 ευρώ στην Εφορία, ενώ σημαντικού ύψους είναι και οι οφειλές προς διαφημιστικές εταιρίες.

Ο Λ. Γαβαλάς ευελπιστούσε ότι θα αντιμετώπιζε τις υποχρεώσεις με την πώληση του συγκροτήματος των 33.000 τετραγωνικών μέτρων στην Παιανία (δίπλα στην Αττική Οδό). Στην αγορά κυκλοφορούσε πως το αντίτιμο που ζητούσε ήταν περί τα 40.000.000 ευρώ, ποσό που ήταν δύσκολο να βρεθεί σε μια περίοδο όπου η αγορά ακινήτων έχει κυριολεκτικά στραγγίξει.

Η έλλειψη ρευστότητας άρχισε να προκαλεί τριβές με τους διεθνείς οίκους που εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο όμιλος. Εκτός από τα δικά του καταστήματα είχε δημιουργήσει δύο πολυτελή σημεία πώλησης, σε συνεργασία με τον οίκο Burberry (200 τ.μ. στην οδό Βουκουρεστίου στην Αθήνα και 205 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη). Λειτουργεί, επίσης, δύο καταστήματα με την Dsquared.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν φήμες σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι από τους δεκάδες διεθνείς οίκους που αντιπροσώπευε η Λ. Γαβαλάς Α.Ε. παραδίδουν τα εμπορεύματα κατευθείαν στους πελάτες. Λέγεται, επίσης, πως η Dsquared συμφώνησε να συνεργαστεί με τον όμιλο Παγώνη.

Η περιπέτεια του Λ. Γαβαλά στον χώρο των επιχειρήσεων ξεκινά το 1980 με την ίδρυση της Απόστολος Γαβαλάς & Σία Ε.Ε., με συνεταίρους τον Λ. Γαβαλά, τον Κ. Πανουσόπουλο και την αδελφή του Ν. Γαβαλά. Το 1994 ιδρύονται δύο ανώνυμες εταιρίες: Η «ΜΟΔΑ Α.Ε.» και η «Λάκης Γαβαλάς Α.Ε. – Εσωτερικοί Χώροι». Εναν χρόνο μετά ιδρύεται και η ναυαρχίδα του ομίλου, η «Λ. Γαβαλάς Ανώνυμη Εταιρεία Εισαγωγαί Ενδυμάτων και Υποδημάτων».

Στο τέλος του 1998 η «ΜΟΔΑ Α.Ε.» και η «Λ. Γαβαλάς Α.Ε.» ενοποιούνται σε μια νέα εταιρία, η οποία και ακολουθεί αλματώδη πορεία ανάπτυξης. Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης εκτοξεύεται στα 70.000.000 το 2009 από 29.200.000 το 2004. Τα κέρδη κυμαίνονταν στα επίπεδα των 1.500.000-1.800.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια, όταν οι υποχρεώσεις είχαν εκτοξευτεί στα 94.300.000 το 2009, με την εταιρία να χρωστά στις τράπεζες περί τα 40.000.000.

Τα ίχνη της «Λάκης Γαβαλάς Α.Ε. – Εσωτερικοί Χώροι», που ασχολούνταν με διακόσμηση κ.λπ., χάνονται όμως το 2007. Ο τελευταίος ισολογισμός που εντοπίστηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ήταν του 2004, οπότε και είχε παρουσιάσει έσοδα 1.450.000 και ζημιές 3.142 ευρώ.

Ουρανία Γαλανού


Το ΣΔΟΕ του έραψε κοστούμι 4.000.000 για απλήρωτο ΦΠΑ

Ο διάσημος μόδιστρος έχει μεγάλες περιπέτειες και με την Εφορία, αφού πιάστηκε στα «δίχτυα» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Υστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην εταιρία του, διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή, ύψους 5.000.000 ευρώ, που προέρχεται από μη καταβολή ΦΠΑ για το 2010. Για να μην υποστεί τις μεγαλύτερες των κυρώσεων, ο κ. Γαβαλάς αναγκάστηκε σε πρώτη φάση να πληρώσει 1.000.000 ευρώ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το ΣΔΟΕ είχε τη δυνατότητα να ζητήσει δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών της εταιρίας, αλλά και των μετοχών αυτής. Η πλευρά Γαβαλά αποδέχτηκε την παράβαση της φοροδιαφυγής, εξέφρασε όμως δυσχέρεια ως προς την καταβολή όλου του ποσού. Η δικαιολογία που προέβαλε για τη δυσκολία που είχε στο να καταβάλει τις οφειλές της προς την Πολιτεία ήταν ότι «κάποιοι πελάτες δεν πλήρωναν και γι’ αυτό η εταιρία αδυνατούσε να συγκεντρώσει το οφειλόμενο ποσό και να το αποδώσει στο κράτος». Πηγές του ΣΔΟΕ τόνιζαν πάντως ότι κατά το αμέσως επόμενο βήμα θα «απαιτηθεί η άμεση καταβολή του 50% των οφειλομένων και ακολούθως σκυτάλη παίρνει η Δικαιοσύνη», κάτι που ως τώρα δεν έχει γίνει. Ο ΦΠΑ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταβληθεί, αλλά μέσα από ειδική ρύθμιση, που περιλαμβάνει και ενδεχόμενο εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας του σχεδιαστή.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα