«Αποχώρησα για τα παιδιά μου»

Ηρθε (πριν από έξι ημέρες) για… να ξαναφύγει. Ακόμη και αυτές τού φάνηκαν αιώνας. Η επιστροφή στην πατρίδα ήταν το μόνο που είχε κατά νου με την άφιξή του στην Αθήνα ο Μαρσέλο Μάτος. Το ενδεχόμενο να μείνει και να πάρει μία ακόμη ευκαιρία στον Παναθηναϊκό το είχε διαγράψει εντελώς από τη σκέψη του. Και όχι τώρα. Ούτε καν από την ώρα που η Μποταφόγκο, στην οποία αγωνιζόταν ως δανεικός, τον έχρισε αρχηγό της. Ο Μάτος, από εποχής Τεν Κάτε, άκουγε για Παναθηναϊκό και άλλαζε θέμα. Το σίριαλ, ως άλλη βραζιλιάνικη σαπουνόπερα, ολοκληρώθηκε την Κυριακή με το deal μεταξύ Παναθηναϊκού και Μποταφόγκο και τον ίδιο τον παίκτη προηγουμένως να έχει ρίξει το κλάμα της ζωής του. Αλλωστε, σε κάθε ευκαιρία επαναλάμβανε ότι οπουδήποτε αλλού -εκτός της Μποταφόγκο- θα ήταν δυστυχισμένοι αυτός και η οικογένειά του. Ο Βραζιλιάνος στις συζητήσεις που θα έχει με τους διοικούντες θα τονίσει: «Ο γιος μου έχει κάποια προβλήματα υγείας, ενώ η κόρη μου πηγαίνει σε αμερικανικό σχολείο. Στη Βραζιλία οι ημερομηνίες της σχολικής περιόδου διαφέρουν. Οταν πρωτοήρθαμε στην Ελλάδα, έχασε μια σχολική χρονιά και. όταν ήρθε πίσω στη Βραζιλία, έχασε άλλη μία. Αν λοιπόν επιστρέψει μαζί μου στην Ελλάδα, θα χάσει συνολικά τρία χρόνια και δεν μπορεί να γίνει αυτό. Οπότε θα μείνω μακριά από την οικογένειά μου, κάτι που είναι δύσκολο».

Ούτε καν η σφήνα της Φλουμινένσε έπεισε τον Μάτος. Η Μποταφόγκο αύξησε την προσφορά της και με 1.000.000 ευρώ τον έκανε οριστικά δικό της. Κοψοχρονιά θα πούνε πολλοί και άδικο δεν έχουν, αφού ο Παναθηναϊκός ζητούσε τα διπλάσια, αλλά βρέθηκε και προ αδιεξόδου…

Η πορεία του

Το καλοκαίρι του 2007 ο 23χρονος τότε μέσος άφηνε την Κορίνθιανς και ερχόταν ως δανεικός στους «πράσινους» έπειτα από εισήγηση του Γιάσμινκο Βέλιτς. Ο Ζοσέ Πεσέιρο τον εμπιστεύτηκε με κλειστά τα μάτια.

Το ντεμπούτο του Μάτος με το «τριφύλλι» έμελλε να είναι κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο, Ολυμπιακό (0-0), στις 2 Σεπτεμβρίου, στο γήπεδο της Λεωφόρου. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος αγωνίστηκε για 75 λεπτά, όπου πραγματοποίησε και καλή εμφάνιση.

Δίχτυα βρήκε λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 25 Νοεμβρίου κόντρα στη Λάρισα στο Αλκαζάρ, με μακρινή εκτέλεση φάουλ. Συνηθίζει, άλλωστε, λόγω των δυνατών ποδιών του να παίρνει πρωτοβουλίες και να σουτάρει πολλά ελεύθερα χτυπήματα.

Συνολικά, τη σεζόν 2007-2008 αγωνίστηκε σε 32 αγώνες πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας τρία γκολ, και συμμετείχε σε έξι αγώνες για το Κύπελλο UEFA.

Ετσι, τα καλά στοιχεία που έδειξε τη χρονιά εκείνη οδήγησαν τους ανθρώπους των «πρασίνων» να τον αγοράσουν έναντι 3.750.000 ευρώ από την Κορίνθιανς. Ολα έμοιαζαν ιδανικά, ώσπου στην πορεία διαπιστώθηκε ρήξη μεγατόνων μεταξύ Μάτος και Τεν Κάτε. Οι δύο τους δεν έκαναν ούτε δευτερόλεπτο μαζί…

«Είχα μπει στο μάτι του Τεν Κάτε. Ηταν κακός, άκαρδος και ίσως ο πιο ψυχρός άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Επαιζα καλά στα φιλικά και ούτε καν μου μιλούσε. Εδινε οδηγίες σε όλους εκτός από μένα. Είμαι βέβαιος ότι πήγαινα καλά, αλλά δεν με ήθελε στην ομάδα. Δεν είχε ούτε το θάρρος να μου πει ο ίδιος ότι δεν με υπολόγιζε και αυτή η ιστορία μού προκάλεσε το μεγαλύτερο κακό στη μέχρι τώρα καριέρα μου» είχε δηλώσει ο Μάτος για τον Ολλανδό.

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ερχόμενος στον Παναθηναϊκό το 2008, ήταν ακλόνητος από την ενδεκάδα και ο Μάτος έβλεπε τις ευκαιρίες με το κιάλι. Περίμενε καρτερικά το φινάλε της χρονιάς που αγωνίστηκε μόλις σε 18 παιχνίδια πρωταθλήματος, ένα Κυπέλλου Ελλάδος και πέντε για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Βλέποντας πια το καλοκαίρι του 2009 ότι με τον ερχομό (και) του Κατσουράνη δεν θα έμενε καθόλου πεδίο δράσης για τον ίδιο, αρχίζει τις πιέσεις προς τη διοίκηση. Εφυγε άρον άρον για τη Βραζιλία, για να παίξει μπάλα ως δανεικός στην Κορίνθιανς και εν συνεχεία στην Μποταφόγκο. Η Ελλάδα αποτελεί έκτοτε μία πραγματικά τραυματική εμπειρία γι’ αυτόν.

«Ολα πήγαν όπως τα ήθελα. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς γιατί έπρεπε να επιστρέψω στη Βραζιλία. Κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από το ποδόσφαιρο και για μένα πάνω απ’ όλα αυτό που μετράει είναι η οικογένειά μου. Είμαι ευτυχισμένος που το όλο θέμα τελειώνει θετικά» δήλωσε πρόσφατα στο leoforos.gr ο Βραζιλιάνος μέσος.

Καταπολεμά το άγχος με τη μαγειρική

Κάτι παραπάνω από ένα χόμπι αποτελεί για τον Μαρσέλο Μάτος η μαγειρική. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος, πέρα από το ποδοσφαιρικό ταλέντο που διαθέτει, είναι κι ένας εξαιρετικός μάγειρας. Την εποχή (2002) που αγωνιζόταν στην Ιαπωνία και την Τόκιο αναγκάστηκε να πάρει την κουτάλα και να αυτοσχεδιάσει, καθώς οι γαστρονομικές προτιμήσεις της χώρας δεν τον συγκινούσαν με τίποτα. Επειτα από άπειρα πειράματα στην κουζίνα του, κατάφερε να εξελιχθεί στον νέο master chef και ο ίδιος με παλαιότερες δηλώσεις του στα ΜΜΕ της πατρίδας του είχε τονίσει: «Οταν έχω στρες, ο καλύτερος τρόπος να το αποβάλω από πάνω μου είναι να πάω στην κουζίνα. Εχω βιβλία με περισσότερες από 700 συνταγές για μπάρμπεκιου και διάφορα βότανα. Οταν τελειώσω με το ποδόσφαιρο, σκέφτομαι σοβαρά να ακολουθήσω τον δρόμο του μάγειρα και να κάνω μαθήματα. Εχω πάθος με τη μαγειρική, το περπάτημα και τα ταξίδια. Καλλιεργώ δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μαϊντανό και ρίγανη, αλλά και βότανα που προσθέτουν μια ξεχωριστή νότα στα πιάτα». Η σπεσιαλιτέ του πρώην πλέον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού είναι τα παϊδάκια.

Θοδωρής Λινάρδος – Χάρης Δάντσης

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα