«Μόνο εδώ υπήρχαν τόσα Καγιέν»

Αν είχε μια μηχανή του χρόνου θα ήθελε να μεταφερθεί στο μέλλον για να δει αν… θα τη γλιτώσουμε. Για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα ο Γρηγόρης Βαλτινός ρίχνει μερίδιο ευθύνης σε όσους τους αναλογεί και δηλώνει ότι οι κυβερνώντες είναι «υπάλληλοι ενός γενικότερου σχεδίου». Οσο για τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον χαρακτηρίζει «δεινό ρήτορα που σου εξηγεί πριν από την επέμβαση τι θα σου κάνει κατά τη νάρκωση»!

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο προτέρημα και ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα του μέσου Ελληνα;

Το μεγαλύτερο ελάττωμά του είναι ο εφησυχασμός. Προτέρημα είναι ο ενθουσιασμός του, που μπορεί να τον στρέψει σε έναν στόχο.

Εχετε στηρίξει με την παρουσία σας το κίνημα των «Αγανακτισμένων»;

Βέβαια. Το πιστεύω γιατί, παρόλο που είναι απολιτικό, είναι μια γνήσια κραυγή του πόνου που κατά τη γνώμη μου βοηθάει το έργο των πολιτικών γιατί μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα στους ευεργέτες τους. Δεν μπορεί Αγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί τόσους αιώνες να επιβουλεύονται τη χώρα μας και ξαφνικά να έγιναν ευεργέτες. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος με τη διακυβέρνηση από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αν κάθε κυβέρνηση διόρθωνε μόνο ένα πράγμα, μέσα σε πέντε τετραετίες θα ευημερούσαμε. Ομως, ανέβαιναν για να φάνε και να τα βάλουν κάτω από το χαλί. Κάθε κυβέρνηση τα φόρτωνε στον κόκορα φοβούμενη το πολιτικό κόστος.

Πιστεύετε ότι ένας Βενιζέλος θα φέρει την άνοιξη στα οικονομικά της χώρας;

Πιστεύω ότι την άνοιξη δεν μπορεί να τη φέρει κανένας. Απλώς ο Βενιζέλος είναι δεινός ρήτορας, χειρίζεται πολύ καλύτερα τη γλώσσα και το αίσθημα. Σου εξηγεί πριν από την επέμβαση τι θα σου κάνει κατά τη νάρκωση.

Αν ήσασταν δήμαρχος για έναν μήνα τι θα προσπαθούσατε ν’ αλλάξετε στην πόλη;

Θα τη γέμιζα με μυστικούς αστυνομικούς για να συλλαμβάνω αυτούς που τη βρομίζουν.

Πιστεύετε, όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε»;

Αυτό είχε μεγάλη δόση αλήθειας. Δυσκολευτήκαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοούσε και όταν το καταλάβαμε σταμάτησε ο πολύς θόρυβος. Το σίγουρο είναι ότι δεν φάγαμε τις ίδιες μερίδες με τους γνωστούς πλέον κλέφτες, όπως σίγουρο είναι ότι ένας μεροκαματιάρης που «χτυπάει» ένα ρουσφετάκι δεν τρώει τα ίδια λεφτά με κάποιον που αναλαμβάνει μια εργολαβία της Ε.Ε.

Πήγατε να ψηφίσετε στις τελευταίες εκλογές;

Ναι. Ποτέ δεν έχω ρίξει λευκό μέχρι τώρα.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ΔΝΤ και την τρόικα;

Οι άνθρωποι είναι τοκογλύφοι, αλλά δεν παύουν να είναι και δανειστές που θέλουν να εξασφαλίσουν την επιστροφή των χρημάτων τους. Είναι τράπεζα και, ως γνωστόν, οι τράπεζες μας κλέβουν.

Είστε υπέρ ή κατά της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος;

Αυτά είναι αστεία πράγματα. Εάν θέλουν καθολική απαγόρευση του καπνίσματος να κλείσουν τις καπνοβιομηχανίες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχετε κάνει ή θα κάνατε για τα λεφτά και τη δόξα;

Τη θυσία για τη δόξα την κάνεις δωρεάν, επειδή πιστεύεις ότι θα σε δοξάσει κάτι που αγαπάς πολύ. Τη θυσία για τα χρήματα την κάνεις πουλώντας πολύ ακριβά το τομάρι σου. Μπορεί να σιχαίνεσαι την επιλογή σου, αλλά πρέπει να επιβιώσεις. Το έχω κάνει κι εγώ.

Πιστεύετε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει ο δεύτερος πολιτικός στην Ιστορία που θα πει στον ελληνικό λαό «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»;

Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε με τους πολιτικούς μας είναι ότι διορίζονται από αυτούς που πραγματικά κυβερνούν τον κόσμο. Είναι υπάλληλοι ενός γενικότερου σχεδίου. Εντάσσονται σε πλάνα δεκαετή και εικοσαετή και αναγκάζονται να τα εφαρμόσουν.

Ποια είδηση της φετινής χρονιάς παρακολουθήσατε με ενδιαφέρον και σε ποια κλείσατε την τηλεόραση;

Συγκινήθηκα ιδιαίτερα τη μέρα που είδα το πανό «Ισπανία, ξυπνήσαμε», γιατί ήταν η αρχή ενός δημόσιου διαλόγου. Κλείνω την τηλεόραση με πολλά νεύρα όταν παράγοντες του ποδοσφαίρου με τεράστια πούρα στα χέρια αγοράζουν και πουλάνε παίκτες έναντι εκατομμυρίων ευρώ.

Ποια είναι η σχέση σας με τα ζώα;

Σχεδόν πάντα είχα σκυλιά. Τα αγαπώ και μαθαίνω από αυτά. Με βοηθούν πολύ στην υποκριτική. Τα ζώα αντιδρούν με ένστικτο αλλά και με μυαλό. Επίσης τα αγαπώ γιατί τρώνε μόνο όσο χρειάζεται.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στην τέχνη σας; Τι σας έχει δυσκολέψει περισσότερο σ’ αυτήν;

Εκείνο που αγαπώ είναι ότι σου μαθαίνει τη ζωή. Με έχει μορφώσει και με έχει διαμορφώσει. Εκείνο που με βασανίζει πολύ είναι το κυνήγι της αλήθειας μέσα από την υποκριτική. Πρέπει να είσαι αληθινός στο παίξιμό σου, όσο γίνεται πιο κοντά στη ζωή.

Οργανώνετε πλέον πιο μεθοδικά το μηνιαίο μπάτζετ σας λόγω της οικονομικής κρίσης;

Αποφεύγω τις σπατάλες για να μείνουν χρήματα για πιο σοβαρές μελλοντικές ανάγκες. Ελπίζω αυτή η συνήθεια να μας κάνει πιο συνετούς, γιατί μόνο στην Ελλάδα έβλεπες τόσα λουλούδια στα μπουζούκια, τόσο υψηλά μεροκάματα, τόσο ξενύχτι κάθε βράδυ και τόσα Καγιέν χωρίς αντίκρισμα.

Αν είχατε μια μηχανή του χρόνου σε ποια εποχή θα μεταφερόσασταν;

Στο μέλλον. Είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα τη σκαπουλάρουμε γενικώς.

Δέκα μικρά μυστικά

  • Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από την Ξάνθη, όπου και έζησε ως τα οκτώ του χρόνια.
  • Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία αποφοίτησε με άριστα.
  • Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1980 δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Ζυλ Ντασσέν.
  • Με την ερμηνεία του στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, γνώρισε διεθνή προβολή, καθώς η πρεμιέρα δόθηκε το καλοκαίρι του 2000 στο Κολοσσαίο της Ρώμης, το οποίο άνοιξε με αυτή την ευκαιρία τις πύλες του ύστερα από 1.500 χρόνια. Η ίδια παράσταση παίχτηκε στη Νέα Υόρκη και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
  • Το 2006 τιμήθηκε από το Θεατρικό Μουσείο με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου «Αιμίλιος Βεάκης» για την ερμηνεία του στο μιούζικαλ «Ο βιολιστής στη στέγη».
  • Μίσθωσε το θέατρο «Ιλίσια» προκειμένου να στεγάσει τα όνειρά του. Η πρώτη παραγωγή που θα παρουσιάσει είναι «Ο φυλακισμένος της διπλανής πόρτας» του Νιλ Σάιμον.
  • Εχει δύο γιους. Ο ένας είναι 21 ετών και σπουδάζει media production. Ο δεύτερος είναι 18 κι έχει καημό με τη δικηγορία.
  • Λατρεύει έναν υπνάκο το μεσημέρι.
  • Η αγαπημένη του ταινία είναι «Οι ζωές των άλλων».
  • Λατρεμένες του γωνιές στην Αθήνα ο λόφος του Φιλοπάππου και όλο το παραλιακό μέτωπο.

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα