Ο… Εφαρμοστικός της Βοσκοπούλας!

Τα κρατικά θέατρα «κατεβάζουν ρολά» λόγω απεργίας και οι παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού κινδυνεύουν να… τιναχθούν στον αέρα, αφήνοντας πολλούς γνωστούς ηθοποιούς «επί ξύλου κρεμάμενους» και εκατοντάδες θεατρόφιλους με τα εισιτήρια στο χέρι. Η πρώτη παραγωγή που, αν δεν αλλάξει κάτι, θα πέσει «θύμα» των κινητοποιήσεων είναι η επετειακή παράσταση «Μικρά Διονύσια» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που συμπληρώνει φέτος μισόν αιώνα καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά μάλλον δεν θα… γιορτάσει τα γενέθλιά του. Κι αυτό διότι οι στάσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν χθες από τον Σύλλογο Εργαζομένων του ΚΘΒΕ για τις 8 και 9 Ιουλίου, από τις 8 μέχρι τις 11 το βράδυ, συμπίπτουν με τις προγραμματισμένες παραστάσεις του έργου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος και για την υπερφιλόδοξη παραγωγή «Σκηνοβάτες του Σταμάτη Φασουλή, που θα παρουσιαστεί στον ίδιο χώρο στις 15 και 16 Ιουλίου, ενώ ήσυχοι δεν είναι ούτε οι συντελεστές της παραγωγής «Ηρακλής Μαινόμενος», που υπογράφει σκηνοθετικά ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, παρά το γεγονός ότι η πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί για τις 5 Αυγούστου. Το καλοκαίρι του Μεσοπρόθεσμου «πλήττει» ανεπανόρθωτα και τον πολιτισμό…

Μετά τη μεγάλη πορεία των καλλιτεχνών όλων των χώρων ως το υπουργείο Πολιτισμού την περασμένη εβδομάδα, οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν χθες το πρωί με μια συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου στην είσοδο της πρώτης κρατικής σκηνής, εκφράζοντας την ανησυχία τους για όσα συμβαίνουν στον χώρο του πολιτισμού και ειδικότερα στα κρατικά θέατρα. Σε συνεδρίαση που ακολούθησε μετά το πέρας της συγκέντρωσης, οι διαμαρτυρόμενοι πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε κυλιόμενες 24ωρες απεργίες, προκειμένου «να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση των όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να μην εφαρμοστούν οι περικοπές για την εκτός έδρας απασχόληση». Οπως αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, οι απεργίες ξεκινούν από το Σαββάτο 9 Ιουλίου. «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να πάρουμε τη δέσμευση ότι θα εξαιρεθούμε από τον ν. 3899/10, που προβλέπει την ένταξή μας σε καθεστώς ΔΕΚΟ, καθώς και την ικανοποίηση των υπόλοιπων αιτημάτων μας. Στην προσπάθειά μας αυτή είναι αλληλέγγυα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΕΘ Γεράσιμος Σπετσιέρης.

Αναφορικά με τους ηθοποιούς και τους εργαζομένους στο ΚΘΒΕ, πήραν την απόφαση να μην πραγματοποιήσουν τελικά τις επετειακές παραστάσεις τους στην Επίδαυρο την περασμένη Πέμπτη. Παρ’ όλα αυτά ήλπιζαν ότι το θέμα θα λυνόταν στη συνάντηση που είχε την επόμενη μέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Εθνικού και του Κρατικού Θεάτρου. «Οπως ενημερωθήκαμε, ο υπουργός Οικονομικών βλέπει θετικά τα αιτήματά μας και πιστεύουμε ότι μπορεί να καταλάβει τα προβλήματά μας, ωστόσο με απλές διαβεβαιώσεις δεν μπορούμε να πειστούμε. Για τον λόγο αυτόν ηθοποιοί και πάσης φύσεως εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις τις ημέρες διεξαγωγής των παραστάσεων στην Επίδαυρο» δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΘΒΕ Στέλλα Φαρμάκη. Να σημειωθεί ότι ο θίασος της παράστασης «Μικρά Διονύσια» (που αποτελείται από τους Γιώργο Αρμένη, Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Νίκο Ψαρρά, Ταμίλα Κουλίεβα, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου κ.ά.) επρόκειτο μάλιστα να ταξιδέψει σήμερα στην περιοχή για να κάνει πρόβες. Ωστόσο, «μαύρα σύννεφα απεργίας» φαίνεται να καλύπτουν και την περιοδεία της παράστασης ανά την ελληνική περιφέρεια, καθώς οι ηθοποιοί διαμαρτύρονται για τις περικοπές των εκτός έδρας αμοιβών τους. Η πρόεδρος της αντιπροσωπευτικής επιτροπής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ Νεφέλη Ανθοπούλου διευκρίνισε πως για την ώρα δεν έχει παρθεί σχετική απόφαση, ενώ τόνισε πως οι μελλοντικές κινήσεις τους θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Εθνικού, μπορεί την 9η Ιουλίου, που θα ξεκινήσουν οι απεργίες, να μην έχει κάποια προγραμματισμένη παράσταση, όμως στις 10 Ιουλίου «κινδυνεύει» να μην ανέβει στις Σέρρες το παιδικό έργο «Παραμύθι χωρίς όνομα». Χθες, μάλιστα, οι εργαζόμενοι στην πρώτη κρατική σκηνή που απεργούσαν μπλόκαραν τα φορτηγά με τον εξοπλισμό της εν λόγω παράστασης που επρόκειτο να ξεκινήσουν για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις στις 6 και 7 Ιουλίου.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα