Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν θα γίνει νέα Lehman Brothers

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί μια δεύτερη Lehman Brothers» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό «Der Spiegel», επισημαίνοντας τους κινδύνους που κρύβει η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Ο Γερμανός υπουργός στη συνέντευξη που έδωσε διευκρίνισε ότι θεωρεί βιώσιμο το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί, ενώ έριξε ειδικό βάρος στο σκέλος της ανάπτυξης, την ενίσχυση της οποίας, όπως είπε, θα συζητήσει με τον Ελληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο, σε ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στο Βερολίνο.

«Το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο, μόλις η χώρα εφαρμόσει όλα τα μέτρα στα οποία συμφώνησε. Δεν είναι μόνο δική μου αυτή η άποψη αλλά και του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο οι Ελληνες έχουν προσεγγίσει αυτήν την ασυνήθιστη πρόκληση. Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας η Ευρωπαϊκή Ενωση να στηρίξει περισσότερο την Ελλάδα στον τομέα της ανάπτυξης. Οταν ο Αθηναίος ομόλογός μου έρθει στο Βερολίνο, θα συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να κινήσουμε αυτήν τη διαδικασία. Μια πρόοδος στον τομέα αυτόν θα σημαίνει τεράστιες ευκαιρίες και για τη γερμανική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.

Από την άλλη μεριά, βέβαια, ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι οι περικοπές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα είναι τεράστιες και ότι η αναλόγων μέτρων θα ήταν δύσκολη στη Γερμανία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι δύσκολο. Αν προσαρμόσεις τα μεγέθη στη γερμανική οικονομία, οι περικοπές αντιστοιχούν σε 400 δισ. ευρώ. Το μέγεθος είναι μεγαλύτερο από το σύνολο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού».

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα