Εκρυψε ακόμη και από τους κυβερνητικούς βουλευτές τις επερχόμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση. Η λέξη «απολύσεις» περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ενώ δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του εφαρμοστικού νόμου για το Μεσοπρόθεσμο.
Συγκεκριμένα στον εφαρμοστικό νόμο και στο άρθρο 37 (παράγραφος 7) περιλαμβάνονται τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων μετά την εφεδρεία του ενός έτους, αλλά απουσιάζει ο πέμπτος, δηλαδή η απόλυση. Ωστόσο στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 150.000 έως το 2015 μέσω συνταξιοδοτήσεων και του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1 προς 10 ειδικά για το 2011) και όσοι περισσεύουν από αυτόν τον κανόνα θα τοποθετηθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Εκεί θα λαμβάνουν για έναν χρόνο το 60% των βασικών αποδοχών στο Δημόσιο και εφόσον δεν καταστεί εφικτό να απορροφηθούν σε κάποια δημόσια υπηρεσία «θα απολύονται».
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να δώσει εξηγήσεις. Ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος από χθες το πρωί υποστήριζε ότι «στο Μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται τίποτα που δεν έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στη Βουλή κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου», απάντησε ότι η εθνική αντιπροσωπία «γνώριζε τα πάντα».
Στη Ν.Δ. διευκρίνιζαν χθες ότι ψήφισαν το άρθρο 37 περί περιορισμού του δημόσιου τομέα, αλλά το κόμμα διαφωνεί με την παράγραφο 7 του εφαρμοστικού νόμου, καθώς «ρυθμίζει αυθαίρετα τον τρόπο επιλογής του πλεονάζοντος προσωπικού στις ΔΕΚΟ». Ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι η Ν.Δ. εισηγήθηκε τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας ακριβώς επειδή είναι αντίθετη με τις απολύσεις, για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.
Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε, όμως, σε επίθεση φιλίας προς τη Ν.Δ. με αφορμή όσα υποστήριξε χθες ο Γ. Μιχελάκης για παραποίηση των δηλώσεων του Α. Σαμαρά.
Κατά τον κ. Μιχελάκη ο κ. Βενιζέλος απέκρυψε το δεύτερο σκέλος των δηλώσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις οποίες «η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική όσες ψήφους κι αν χρειαστεί, ενώ θα το ψηφίσει αν συνδυαστεί με αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής, ακόμη κι αν έλθει με απλή πλειοψηφία». «Εάν, για να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συναίνεση και συστράτευση και για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας, τίθεται ως όρος από τη Ν.Δ. να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Σαμαρά, τότε ζητώ συγγνώμη, όχι μόνο μία αλλά χίλιες φορές» απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος.
Φώτης Κόλλιας