Οι άγριες λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμου γολγοθά των Ελλήνων

Τα πάνω κάτω φέρνουν στο εισόδημα και στη ζωή όλων των πολιτών τα χαράτσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου. Δεν υπάρχει επαγγελματικός κλάδος που να μη θίγεται από τους νέους τσουχτερούς φόρους που επιβάλλονται και δεν υπάρχει ουσιαστικά οικογένεια που να μην κληθεί να πληρώσει βαρύ αντίτιμο για τα νέα μέτρα. Η «δ» προσπάθησε να τα απλοποιήσει για να καταλάβουν οι αναγνώστες της τι πρόκειται να πληρώσουν από τον ερχόμενο μήνα. Πιο αναλυτικά:

1. Μειώνεται το αφορολόγητο από 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 10% στο κλιμάκιο που δημιουργείται. Η ρύθμιση ισχύει από 1-1-2011, που σημαίνει ότι υπάρχει αύξηση στην παρακράτηση φόρου ύψους 33 ευρώ τον μήνα στους δημοσίους υπαλλήλους και 28 ευρώ σε όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση της παρακράτησης είναι μεγαλύτερη για όσους έχουν παιδιά.

2. Για να «χτίσει» το αφορολόγητο, από τη νέα φορολογική περίοδο, ο φορολογούμενος θα πρέπει να διαθέτει σε αποδείξεις δαπανών το 25% του εισοδήματός του, χωρίς να παίρνει οποιασδήποτε μορφής επιστροφή φόρου.

3. Γίνονται πιο τσουχτερά τα τεκμήρια τόσο σε ακίνητα όσο και στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, πισίνες, αεροσκάφη.

4. Επιβάλλεται κεφαλικός φόρος – έκτακτη εισφορά για όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η εισφορά ισχύει για όλο το εισόδημα και κυμαίνεται από 1% έως 4%.

5. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά για κατόχους αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών. Η εισφορά θα ισούται με το 5% του τεκμηρίου του αυτοκινήτου. Επίσης επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, αεροσκάφη και πισίνες, ίση με 5% του τεκμηρίου τους. Εξαιρούνται μόνο τα σκάφη αναψυχής που είναι μικρότερα των 6 μέτρων.

6. Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Για φέτος το τέλος αυτό ανέρχεται στα 300 ευρώ. Από το 2012 θα είναι 400 ευρώ ετησίως για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που εργάζονται σε πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, ενώ για μεγαλύτερες πόλεις το τέλος θα είναι 500 ευρώ. Εάν διαθέτουν υποκατάστημα, επιβάλλεται επιπλέον «χαράτσι» 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

7. Το αφορολόγητο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) υποχωρεί στα 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που ήταν έως σήμερα, και κυμαίνεται από 0,2% ως 1%, ανάλογα με το ύψος της συνολικής αξίας των ακινήτων των φορολογουμένων.

8. Αυξάνεται από 1ης Σεπτεμβρίου ο ΦΠΑ για προϊόντα εστίασης από 13% σε 23%, όπως επίσης για το ανθρακούχο νερό και για τους φυσικούς χυμούς.

9. Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες κατά 10%. Εξαιρούνται μόνο τα υβριδικά αυτοκίνητα έως 1.929 κ. εκ., που δεν πληρώνουν καθόλου τέλη κυκλοφορίας, ενώ αν είναι άνω των 1929 κ. εκ. πληρώνουν τα μισά.

10. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 2% στους μισθούς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

11. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 1% στο Δημόσιο για το εφάπαξ.

12. Οι νέοι 18-25 ετών μπορούν να προσλαμβάνονται με μισθό 20% μικρότερο από τον βασικό της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας σε επιχειρήσεις για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, για διάστημα έως και δύο χρόνων.

13. Μειώνονται οι συμβάσεις του ΝΑΤ κατά 6%, αναδρομικά από 1-1-2011.

14. Μειώνεται το εφάπαξ από 1-1-2010 κατά 10% για τον δημόσιο τομέα και κατά 15% σε ΔΕΥ και ΤΑΥΤΕΚΩ.

15. Αυξάνεται η εισφορά ΛΑΦΚΑ συνταξιούχων με σύνταξη μεγαλύτερη των 1.700 ευρώ από 6% έως 14%.

16. Επιβάλλεται εισφορά 8% κατά μέσον όρο σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, που λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη από 1.700 ευρώ.

17. Επιβάλλεται ειδική εισφορά σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ, που είναι από 3% έως 10%.

Παράδειγμα:

Οικογενειακό εισόδημα: 53.000 ευρώ

Ο σύζυγος 30.000 ευρώ – ιδιωτικός υπάλληλος

Η σύζυγος: 23.000 ευρώ – δημόσιος υπάλληλος

Ο σύζυγος – Επιβάρυνση από:

Μείωση αφορολόγητου: Επιβάρυνση: 8.000 ευρώ – 12.000 ευρώ: φόρος 10% = 400 ευρώ

Εκτακτη εισφορά – κεφαλικός φόρος: 30.000 ευρώ x 2% = 600 ευρώ

Εισφορά υπέρ ανεργίας: 30.000 ευρώ x 0,5% = 150 ευρώ

 Σύνολο: 1.300 ευρώ

Η σύζυγος – Επιβάρυνση από:

 Μείωση αφορολόγητου: Επιβάρυνση: 8.000 ευρώ – 12.000 ευρώ: φόρος 10% = 400 ευρώ

Εισφορά υπέρ ανεργίας στο Δημόσιο: 18.000 x 2% = 360 ευρώ

Εκτακτη εισφορά – κεφαλικός φόρος: 23.000 x 2% = 460 ευρώ

Σύνολο: 1.220 ευρώ

Σύνολο οικογενειακής επιβάρυνσης: 2.520 ευρώ

Βασίλης Αγγελόπουλος


Στη συσκευασία του ενός τα νέα χαράτσια!

Με ένα μόνο εκκαθαριστικό σημείωμα θα ενημερωθούν οι φορολογούμενοι για το ποσό που τους αναλογεί από τα νέα χαράτσια του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου και του εφαρμοστικού νόμου. Αντί να αποστείλει ξεχωριστά ειδοποιητήρια για καθέναν από τους νέους φόρους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ενοποιήσει όλους τους νέους φόρους σε ένα ειδοποιητήριο. Ο λόγος; Από τη μια επιθυμεί η είσπραξη των φόρων να γίνει όσο πιο απλά και γρήγορα γίνεται και από την άλλη να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα φορολογικά έσοδα, αναγκάζοντας τους φορολογουμένους να πληρώσουν όλους τους νέους φόρους και όχι να διαλέξουν ποιους να πληρώσουν και ποιους όχι.

Οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο ταχείας είσπραξης των νέων φόρων είναι συνεχείς και επί τάπητος έχει τεθεί ο τρόπος βεβαίωσης και ειδοποίησης των φορολογουμένων. Με δεδομένο ότι προκρίνεται η λύση της αποστολής ενός μόνο εκκαθαριστικού σημειώματος, εκτιμάται ότι εντός του Αυγούστου ή πιθανόν ακόμη και από το τέλος Ιουλίου θα αρχίσει το Δημόσιο να εισπράττει από τους νέους φόρους.

Το εκκαθαριστικό αυτό θα περιλαμβάνει:

1) Την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, που θα υπολογιστεί με συντελεστή 1% έως 4% επί του συνολικού εισοδήματος που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2010 και δήλωσαν με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

2) Το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν όλες οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι

επαγγελματίες και όλοι οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», δηλαδή οι ουσιαστικά μισθωτοί που εργάζονται όμως τυπικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

3) Τον έκτακτο φόρο επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης, δηλαδή στα Ι.Χ. άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, στις πισίνες και στα σκάφη αναψυχής.

Από τους τρεις νέους φόρους το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει συνολικά έσοδα που ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, από την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα το οικονομικό επιτελείο προσδοκά έσοδα 1,38 δισ. ευρώ, από το τέλος επιτηδεύματος προϋπολογίζει να εισπράξει 300.000.000 ευρώ και από τον φόρο στα στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης άλλα 150.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά το μειωμένο αφορολόγητο όριο που ψηφίστηκε με τον εφαρμοστικό νόμο, η επίπτωσή του στους φορολογουμένους θα φανεί από τη μισθοδοσία αυτού του μήνα. Συγκεκριμένα η εγκύκλιος για τον νέο υπολογισμό της παρακράτησης φόρου με βάση το μειωμένο αφορολόγητο όριο είναι έτοιμη και πρόκειται σύντομα να αποσταλεί σε όλες τις Εφορίες και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, για να ξεκινήσει η παρακράτηση.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα