Κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, με αφορμή τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη. Στο ερώτημα, πάντως, ποιος κυβερνά αυτόν τον καιρό τον τόπο (και μην βιαστείτε να πείτε ο Γιώργος Παπανδρέου γιατί θα πέσετε έξω) η απάντηση είναι άλλη. Οι γνωρίζοντες τα μυστικά της οικογένειας Παπανδρέου την ξέρουν καλά.
Αυτός ή μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, αυτή που… κυβερνά τον Γιώργο Παπανδρέου και κατά συνέπεια και τη χώρα δεν είναι άλλη από τη Μαργαρίτα Τσαντ-Παπανδρέου.
Η γυναίκα για την οποία ο μακαρίτης Ανδρέας υποστήριζε ότι «δεν ήξερε να τηγανίσει ούτε ένα αβγό» φαίνεται πως… μαγειρεύει ή γνωρίζει τη συνταγή των όσων συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στην κυβέρνηση και έχει καθοριστικό λόγο και ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνει ο πρωθυπουργός, καθώς σε κρίσιμες από αυτές δίνει το… πράσινο φως.
Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, «συγκαλεί» και συσκέψεις της οικογένειας στο σπίτι στο Καστρί, στις οποίες δίνει και κατευθυντήριες οδηγίες για τις δουλειές που πρέπει να γίνουν και να κλειστούν ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα στον τόπο.
Μπορεί η Μαργαρίτα να είναι το οργανωτικό μυαλό, αλλά εκείνος που είναι ο άνθρωπος-κλειδί και το μυαλό της οικογένειας είναι ο Αντρίκος Παπανδρέου. Σε ένα από αυτά τα «οικογενειακά συμβούλια» το μενού περιείχε το μεγάλο ντιλ, που δεν είναι άλλο από την επιμήκυνση του συνόλου του ελληνικού χρέους με δικαίωμα επαναγοράς μέρους του από την Ελλάδα.
Τις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναλάβει ο αδελφός του πρωθυπουργού Αντρίκος Παπανδρέου, καθηγητής Οικονομίας του Περιβάλλοντος, που έχει την έδρα του στο Λονδίνο.
Στο οικογενειακό συμβούλιο που έγινε σε κλειστό κύκλο ο πρωθυπουργός κατέθεσε τις σκέψεις του και ζήτησε τις συμβουλές των δικών του ανθρώπων. Της μαμάς Μαργαρίτας και των αδελφών του για το μεγάλο project που σχεδιάζει η οικογένεια και αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να παρουσιαστεί ως θρίαμβος του Γιώργου Παπανδρέου.
Από τα… πιάτα δεν έλειπαν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η τύχη του, μια και μέλη της οικογένειας τον θεωρούν ως… μεζέ στα σχέδια της οικογένειας και προβλέπουν ένα παρόμοιο τέλος για τον φιλόδοξο αντιπρόεδρο όπως το 2007. Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά ακούστηκε στη σύναξη, «άσε τον Βαγγέλη να εξασκεί τα γαλλικά του και να μαθαίνει γερμανικά, εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Αν τα καταφέρει, εσύ θα πιστωθείς την επιτυχία και όχι αυτός».
Συνεχίζει… ακάθεκτος ο πρωθυπουργός να προσλαμβάνει συμβούλους
Οχι έναν, αλλά δύο επιστημονικούς συμβούλους απέσπασε ταυτόχρονα στο γραφείο του ο πρωθυπουργός. Από τη μια, ο κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Σωτηρόπουλος εγκατέλειψε τα αμφιθέατρα για να βρεθεί στη θέση ειδικού συμβούλου στη Μονάδα Παραγωγής Πολιτικής στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού. Από την άλλη, ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλος, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του δυο χρόνια προτού συνταξιοδοτηθεί, για να αναλάβει καθήκοντα νομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Ετσι, από 1ης Ιουλίου και εν μέσω εξεταστικής περιόδου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ο κ. Σωτηρόπουλος άφησε στα κρύα του λουτρού τους φοιτητές του για να εγκατασταθεί ως ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, θέση η οποία έχει σαφώς μεγαλύτερο κύρος αλλά κυρίως υψηλότερες αποδοχές από αυτές του αναπληρωτή καθηγητή. Για την ακρίβεια, εκτός από τον μισθό που του καταβάλλει το ίδρυμα, ο κ. Σωτηρόπουλος θα λαμβάνει για όσο διάστημα παραμείνει στο πόστο του ειδικού συμβούλου επιπλέον 30% του συνόλου των αποδοχών της οργανικής του θέσης. Απόφοιτος των πανεπιστημίων Αθηνών, London School of Economics και Yale, με σταδιοδρομία και στη βιβλιοκριτική, ο αναπληρωτής καθηγητής αποσπάστηκε στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού σε μια εποχή που ΑΕΙ και ΤΕΙ υπολειτουργούν ελλείψει διδακτικού προσωπικού. Σε μια εποχή που τα ιδρύματα «εκλιπαρούν» για προσλήψεις για να μην οδηγηθούν σε πλήρη υποβάθμιση, ο κ. Σωτηρόπουλος προτίμησε να κάνει καριέρα ως ειδικός σύμβουλος.
Την ίδια στιγμή, ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επί σειράν ετών πρόεδρος του Γ΄ Τμήματος, Γιώργος Σταυρόπουλος, υπέβαλε -αιφνιδίως- την παραίτησή του από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, προκειμένου να βρεθεί δίπλα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ως νομικός σύμβουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 65χρονος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έπειτα από μια πορεία δεκαετιών στο δικαστικό σώμα, παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα νομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού, εν όψει των προετοιμασιών για την προγραμματιζόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση του κ. Σταυρόπουλου, η οποία δεν ήταν εύκολη, καθώς φέρεται να προβληματίστηκε για το εάν έπρεπε να παραιτηθεί, έπαιξε και το γεγονός ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Επισημαίνεται ότι ο επί σειράν ετών πρόεδρος του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας γεννήθηκε το 1946 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Σεπτέμβριο του 1971. Στον βαθμό του αντιπροέδρου του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προήχθη πριν από 12 χρόνια, τον Ιούνιο του 1999, ενώ, αν παρέμεινε στη θέση του, θα αποχωρούσε σε δύο χρόνια.
Βάσω Παλαιού – Εύη Πανταζοπούλου