Η υψηλή μυωπία είναι «ένοχη» για γλαύκωμα

Διπλάσιες σχεδόν πιθανότητες από τον υπόλοιπο πληθυσμό να πάθουν γλαύκωμα, μία σοβαρή νόσο του οπτικού νεύρου που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση, έχουν όσοι υποφέρουν από μυωπία! Μάλιστα, εκείνοι με τους υψηλότερους βαθμούς μυωπίας διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο, που αγγίζει το 90%.

Στα ανησυχητικά συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες από το ολλανδικό πανεπιστήμιο Γκρόνινγκεν, αφού ανέλυσαν τα δεδομένα από 11 παλαιότερες έρευνες που είχαν γίνει σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Νόμντο Γιανσόνιους, μελέτησαν ειδικά τη σχέση της μυωπίας με το γλαύκωμα «ανοιχτής γωνίας», που είναι και η πιο συχνή μορφή της νόσου. Διευκρινίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται ότι η μυωπία προκαλεί το γλαύκωμα, αλλά ότι ενδεχομένως οι δύο παθήσεις να έχουν κάποια τρίτη, κοινή αιτία.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύουν ιδιαίτερα τους ανθρώπους με μεγάλη μυωπία να υποβάλλονται σε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις μετά την ηλικία των 40 ετών.

Το γλαύκωμα χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού, η οποία προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο. Στα πρώτα στάδιά της η ασθένεια εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα, με αποτέλεσμα συχνά να μην γίνεται αντιληπτή έως ότου εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια μερικής απώλειας της όρασης. Συνήθως αυτό σημαίνει απώλεια της περιφερικής όρασης, όταν δηλαδή ο ασθενής μπορεί να δει τα αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά του, αλλά όχι κι εκείνα στα πλάγια του οπτικού του πεδίου. Η ασθένεια, που θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης, πλήττει κυρίως όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό και έχουν περάσει την ηλικία των 60 ετών, διαβητικούς, ασθενείς που παίρνουν κορτικοειδή φάρμακα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η σχέση του γλαυκώματος με τη μυωπία ήταν ήδη γνωστή, όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιθανότητες των μυωπικών είναι σημαντικά αυξημένες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη τακτικής υποβολής σε προληπτικές εξετάσεις. Τα στοιχεία της έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Ophthalmology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα