Η Λούκα, αφού είπε «ναι» σε όλα, κάνει τώρα τη σκληρή

Η Λούκα Κατσέλη, αφού την… αποστράτευσε ο Γ. Παπανδρέου, πήρε το «όπλο» της και άρχισε τη… σκοποβολή με στόχο την κυβέρνηση. Η πρώην υπουργός, η οποία επιχειρεί να γίνει πόλος εν όψει της επόμενης ημέρας, με συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αφού πρώτα ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο, έρχεται τώρα και ζητά διευκρινίσεις ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές και προτείνοντας αναδιάρθρωση του χρέους.

Φαινομενικά τα βάζει με την τρόικα, αλλά οι επιθέσεις της σημαδεύουν επί της ουσίας την κυβερνητική πολιτική, ενώ αναρωτιέται και για την ικανότητα που έχει το νέο σχήμα να υλοποιήσει το Μεσοπρόθεσμο. Επί της ουσίας προεξοφλεί την αποτυχία εάν δεν αλλάξουν συγκεκριμένες οπτικές των εταίρων μας.

Οπως τονίζει, «το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από μόνο του δεν εγγυάται ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ούτε την έξοδο της χώρας από την ύφεση και την κρίση».

Από την κριτική της δεν γλιτώνει ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μια και ισχυρίζεται ότι τα μέτρα πλήττουν μεσαία εισοδήματα που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, και καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ «να αποφασίσουν τελικά αν θεωρούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο ή όχι, υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος».

Η κ. Κατσέλη κατηγορεί αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης, που ως την περασμένη Τετάρτη έθεταν ως ερώτημα την υπερψήφιση ή όχι του Μεσοπρόθεσμου, ότι τώρα «επιχειρούν να συντηρήσουν την αστάθεια αυτή μετατοπίζοντας και πάλι το βάρος της ευθύνης στην Ελλάδα».

Ζητώντας ξεκάθαρη απάντηση για το αν θεωρούν το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο και βιώσιμο ή όχι, η κ. Κατσέλη σημειώνει ότι στην πρώτη περίπτωση η ευρωζώνη πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι θα καλύψει χρηματοδοτικά, με λογικούς όρους, το δημοσιονομικό κενό που παρουσιάζεται. Αντίθετα, «αν το χρέος δεν θεωρείται διαχειρίσιμο και βιώσιμο, όπως θεωρούν οι περισσότεροι, τότε πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις ρύθμισης του χρέους, που θα διασφαλίζουν το ευρώ και θα δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα