Ο σταρ που ζει πίσω από «Τοίχο»

Σε αυτόν οφείλεται -κατά έναν μεγάλο βαθμό- το μνημειώδες τραγούδι «Τοίχος» της παγκόσμιας δισκογραφίας. To «Wall», άλμπουμ-σταθμός στη μουσική των Pink Floyd, γεννήθηκε από τα «θραύσματα» της προσωπικής ιστορίας του δημιουργού του Ρότζερ Γουότερς: ο θάνατος του πατέρα του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η υπερπροστατευτική μητέρα του, η σκληρότητα των καθηγητών του, ακόμη και η αδιαφορία που ένιωθε από το κοινό την εποχή των πρώτων εμφανίσεών του στο πλευρό της μπάντας. Αυτή η αλληλουχία των γεγονότων, που έκανε τον κορυφαίο μουσικό να απομονωθεί και να ορθώσει τον δικό του τοίχο, οδήγησε στη σύλληψη και τη δημιουργία ενός από τα καλύτερα άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής. Αλμπουμ που έμελλε να γίνει το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς αλλά και το πολιτικό μανιφέστο της εποχής.

Στις 8, 9 και 12 Ιουλίου η μελωδία του «Another Brick in the Wall» θα κατακλύσει το Γήπεδο Μπάσκετ ΟΑΚΑ και ένα είναι το σίγουρο: θα προκαλέσει το ίδιο ρίγος όπως όταν είχε πρωτοακουστεί 32 χρόνια πριν.

  • Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1943 στην πόλη Λέδερχεντ της Αγγλίας.
  • Οι αθλητικές επιδόσεις του ήταν εξαιρετικές, όχι όμως και εκείνες στα σχολικά μαθήματα. «Μισούσα το καθετί στο σχολείο. Ολα εκτός από τα παιχνίδια» είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του ο ίδιος.
  • Με τον Νικ Μέισον και τον Ρίτσαρντ Ράιτ γνωρίστηκε την εποχή που όλοι σπούδαζαν στη Regent Street Polytechnic, τη γνωστή βρετανική σχολή αρχιτεκτονικής. Το ενδιαφέρον τους για σπουδές έσβησε νωρίς. Η μουσική ήταν η μόνη τους διέξοδος.
  • Οι Pink Floyd, η μπάντα που έμελλε να αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι της στην ιστορία της μουσικής, ιδρύθηκε το 1965 με τον Γουότερς να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του γκρουπ.
  • Για χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα παίζοντας σε μεγάλα στάδια μπροστά σε τόσο κόσμο, νιώθοντας αποξενωμένος πάνω στη σκηνή. Πίστευε ότι το ακροατήριό του δεν δίνει την πρέπουσα σημασία στη δουλειά του.
  • Οταν στη δεκαετία του ’80 αποφάσισε να εγκαταλείψει τους Pink Floyd για να ακολουθήσει σόλο καριέρα, ξέσπασε μεταξύ εκείνου και των υπόλοιπων μελών της μπάντας μια μεγάλη δικαστική διαμάχη. Ποιο ήταν ακριβώς το αίτημα του Γουότερς; Να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ ξανά οι πάλαι ποτέ φίλοι του τόσο το όνομα Pink Floyd όσο και το ευρηματικό ιπτάμενο ροζ αερόστατο που εμφάνιζαν σε κάθε συναυλία τους. Ο Γουότερς ισχυριζόταν ότι η σκηνοθετική αυτή πινελιά ήταν δική του ιδέα.
  • Η διαμάχη έληξε εξωδικαστικά το 1987. Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια ώστε να βρεθούν και πάλι στην ίδια σκηνή. Η συναυλία επανένωσης του γκρουπ έγινε το 2005, στο πλαίσιο του «Live 8», μια σειράς συναυλιών για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Αμερική.
  • Το 2004, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ινδονησία, ο Ρότζερ Γουότερς μαζί με τον Ερικ Κλάπτον έδωσε μια συναυλία συμπαράστασης στους πληγέντες, η οποία μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο του NBC.
  • Ακτιβιστής με βαθιές κοινωνικές ανησυχίες, ο Γουότερς έχει πολλάκις ορθώσει το πολιτικό του ανάστημα, εκφράζοντας με θάρρος τη γνώμη του.
  • Εχει τρία παιδιά. Από αυτά ο Χάρι Γουότερς είναι μουσικός στο επάγγελμα και περιοδεύει μαζί με την ορχήστρα του πατέρα του, ενώ η νεαρή Ιντια εργάζεται ως μοντέλο.
  • Οπως κάθε ροκ σταρ που σέβεται τον εαυτό του, ο Ρότζερ Γουότερς έχει κάνει αρκετούς γάμους και πολλές παθιασμένες σχέσεις. Συνολικά τρεις γάμοι -όλοι κατέληξαν σε διαζύγια- και προς το παρόν είναι αρραβωνιασμένος με την ηθοποιό και κινηματογραφική παραγωγό Λόρι Ντάρνινγκ.
  • Στο εμβληματικό άλμπουμ «The Wall», το οποίο θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, έχει βασιστεί και η ομώνυμη ταινία σκηνοθεσίας του Αλαν Πάρκερ. Συνολικά ο πωλήσεις του άλμπουμ έχουν ξεπεράσει τα 23.000.000 αντίτυπα.
  • Μάλιστα τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα θα τις μαγνητοσκοπήσει και θα συμπεριληφθούν σε ένα dvd, το οποίο θα κυκλοφορήσει στο προσεχές διάστημα.
  • Το 2012 θα βρεθεί στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του με τίτλο «The Wall».

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα