Persona (Non) Grata

Γυρίζει σελίδα η Ιταλία της διαφθοράς, των σκουπιδότοπων και των ροζ σκανδάλων ή βυθίζεται ακόμα πιο βαθιά στο καθεστώς «κράτος μέσα στο κράτος»; Δύο νέα πρόσωπα της ιταλικής πολιτικής σκηνής, που προκαλούν τριγμούς στα θεμέλια του παλαιού συστήματος, εγείρουν το παραπάνω ερώτημα.

Ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις είναι ο νέος δήμαρχος της Νάπολι, της ιταλικής πόλης-χωματερή του πλούσιου ιταλικού Βορρά. Ο ηγέτης της ευρωπαϊκής πόλης με τα περισσότερα σκουπίδια αλλά και με τις περισσότερες εκτελέσεις από την Καμόρα υπόσχεται μια «νέα Ιταλία». Αλλωστε, προτού ασχοληθεί με τα κοινά, ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις ερευνούσε επιμόνως τη σχέση μεταξύ πολιτικών και μαφιόζων. Τότε ήταν που για πρώτη φορά το όνομά του συνδέθηκε με εκείνο του Λουίτζι Μπιζινιάνι, του ανθρώπου-σκιά της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ο Λουίτζι Μπιζινιάνι, που ήταν άγνωστος έως τώρα στην ιταλική κοινή γνώμη, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε εδώ και χρόνια στο ιταλικό πολιτικό παρασκήνιο, έχει προκαλέσει θόρυβο στη γείτονα χώρα ως «ο άνθρωπος που ψιθυρίζει στο αυτί των πολιτικών». Πλέον βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό ως βασικός ύποπτος στη λίστα της έρευνας «Why not», που είχε πραγματοποιήσει ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις! Θεωρείται δε «επικίνδυνος» τόσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και για τους Ιταλούς.

Λουίτζι Ντε Ματζίστρις

Ο δήμαρχος της Νάπολι που θέλει να ξαναφέρει στην Ιταλία τα «καθαρά χέρια»

Αυτοαποκαλείται «πολιτικός ηγέτης» διαφοροποιώντας τη θέση του από τους κομματικούς αρχηγούς. Ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις, που εδώ και έναν μήνα έχει αναλάβει καθήκοντα δημάρχου της Νάπολι, αρέσκεται να χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη επανάσταση αναφερόμενος στην πολιτική του. Είναι άλλωστε ένας από τους ελάχιστους Ιταλούς πολιτικούς που προκαλούν φόβο στο σύστημα Μπερλουσκόνι.

Ο τολμηρός δήμαρχος έχει υπάρξει στο παρελθόν μέλος της Ευρωβουλής και δικαστικός. Είναι δε ιδιαίτερα δημοφιλής ακόμα και στους κύκλους των ακτιβιστών, ενώ έχει καταγραφεί ως ο δεύτερος Ιταλός υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους στις ευρωεκλογές.

Ο 44χρονος δήμαρχος φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στον ιταλικό Νότο απαλλάσσοντάς τον από παντός τύπου «βρομιά». Και δεν εννοεί μονάχα τα απορρίμματα της Νάπολι, που έχουν προβληματίσει την ευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά και τη χρόνια ιταλική μάστιγα: τη Μαφία.

Οι μακροχρόνιες έρευνές του γύρω από τη σχέση πολιτικής και Μαφίας έχουν ταρακουνήσει πολλάκις τους έχοντες εξουσία στην ιταλική γη.

Ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις πρωταγωνίστησε για πρώτη φορά στα ιταλικά ΜΜΕ, όταν τόλμησε να αποκαλύψει βαρύγδουπα πολιτικά ονόματα ως εμπλεκόμενα σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ανάμεσα στους υπόπτους του Ντε Ματζίστρις ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κλεμέντε Μαστέλα και ο Ρομάνο Πρόντι. Οι αποκαλύψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας «Why not», που αφορούσε την παράνομη χρήση κρατικών κεφαλαίων.

Στις δημοτικές εκλογές του 2011 ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις ήταν υποψήφιος του πολιτικού σχηματισμού Ιταλία των Αξιών. Κι όχι τυχαία, αφού, όπως φαίνεται, ο νέος δήμαρχος της πόλης που κυοφόρησε την Καμόρα πιστεύει στις αξίες.

Λουίτζι Μπιζινιάνι

Ο «σκοτεινός» τζέντλεμαν βαθύ λαρύγγι των κρατικών μυστικών της Ρώμης

Εκανε πρεμιέρα στην πολιτικοοικονομική σκηνή ως ο θεατρικός παραγωγός τουλάχιστον της μισής κυβέρνησης. Μονάχα που μέχρι πρόσφατα κανείς δεν είχε ασχοληθεί μαζί του. Ο Λουίτζι Μπιζινιάνι έχει καταχωριστεί όμως ως ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της Ιταλίας, όπως επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και το προφίλ του στη wikipedia.

Πολυπράγμων, απόφοιτος οικονομικών επιστημών που μετεξελίχθηκε σε επιχειρηματία ο οποίος κατά καιρούς δημοσιογραφούσε και υπέγραφε βιβλία. Ποιο είναι ωστόσο το αληθινό προφίλ του σκοτεινού Ιταλού τζέντλεμαν; «Παρασκηνιακός πολιτικός μεσάζων με διασυνδέσεις σε μυστικές υπηρεσίες και ιταλικό στρατό». Γι’ αυτή του τη δραστηριότητα συνελήφθη στη Νάπολι κατηγορούμενος για την εμπλοκή του στην P4 -των προνομίων, της ασυλίας, της ασυδοσίας-, υπόθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Λουίτζι ντε Ματζίστρις. Ο τολμηρός νυν δήμαρχος και πρώην δικαστικός απομακρύνθηκε εν μια νυκτί από την έρευνα «Why not» αμέσως μετά την αποκάλυψη του ονόματος του Μπιζινιάνι.

Συγκεκριμένα ο Λουίτζι Μπιζινιάνι κατηγορείται για αρωγή, υποκίνηση και διακίνηση κρατικών μυστικών σε τρίτους. Οσο γι’ αυτό που επαγγέλλεται επισήμως; Αντιπρόεδρος της διεθνούς εταιρίας PagineGialle, που δεν είναι παρά «τηλεφωνικός κατάλογος»!

Στο παρελθόν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών για καταπάτηση νόμων όσον αφορά τη χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος.

Ο Λουίτζι Μπιζινιάνι κατόρθωσε από πολύ νέος να παρεισφρήσει στα πολιτικά γραφεία των ισχυρότερων πολιτικών προσωπικοτήτων. Ξεκίνησε το 1976 ως υπεύθυνος του γραφείου τύπου του τότε υπουργού Θησαυροφυλακίου επί κυβέρνησης Τζούλιο Αντρεότι και συνέχισε ως άνθρωπος-σκιά της Ιταλικής Δημοκρατίας μέσα από διάφορα πόστα. Το όνομά του συνδέθηκε γρήγορα με τη μασονική στοά P2 – Προπαγάνδα 2 παγκοσμίως γνωστή ως «κράτος μέσα στο κράτος», όπου «συνέδραμε» και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Μονάχα που πια ο Μπιζινιάνι μοιάζει να μαρτυρά τα κρατικά μυστικά και σε τρίτους.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα