Επιασε Ελλάδα (στα Lidl) ο εφιάλτης του Ε.coli

Ο διατροφικός εφιάλτης του Ε.coli έφτασε και στη χώρα μας μέσω… Γερμανίας. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εντόπισε το παθογόνο βακτήριο στη Βόρεια Ελλάδα, σε κατεψυγμένα προϊόντα κιμά βοδινού κρέατος και επίσης κατεψυγμένα σουτζουκάκια γερμανικής προέλευσης που πωλούνταν στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl.

Το βοδινό κρέας στο οποίο εντοπίστηκε το βακτήριο Ε.coli O157 διακινούνταν από τη γερμανική επιχείρηση Griechenland Rind, Vion Hilden GmbH σε κλειστή συσκευασία των 500 γραμμαρίων, με την εμπορική ονομασία «Marvest», αριθμό παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6/11/2011. Τα κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια με την ίδια εμπορική επωνυμία πωλούνταν σε συσκευασίες των 1.000 γραμμαρίων, με αριθμό παρτίδας L1 102 BT και ημερομηνία λήξης 8/11/2011. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε ότι το βακτήριο που ανιχνεύθηκε διαφέρει από τον ορότυπο Ο104 που προκάλεσε τις επιδημίες αιμορραγικής διάρροιας στη Γερμανία και τη Γαλλία, ωστόσο ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από τα ράφια των καταστημάτων.

«Το στέλεχος που εντοπίστηκε στα τρόφιμα που διακινήθηκαν μέσω της αλυσίδας Lidl δεν είναι το ίδιο που ανιχνεύθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνο. Μετά τους απαραίτητους δειγματοληπτικούς ελέγχους, η μολυσμένη παρτίδα ανακλήθηκε και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιώργος Νυχάς. Το ΚΕΕΛΠΝΟ πάντως εξακολουθεί να τονίζει την ανάγκη τήρησης των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής από τους καταναλωτές, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και των λαχανικών, το μαγείρεμα των τροφίμων σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70 βαθμών Κελσίου και τον διαχωρισμό ωμών και μαγειρεμένων προϊόντων.

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα