Ποιος φοβάται την επιστροφή του Στρος Καν

Επισήμως η απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης να αφεθεί ελεύθερος και χωρίς εγγύηση ο Ντομινίκ Στρος Καν «ήταν για εμάς μια στιγμή έντονης ανακούφισης». Παρά τη δήλωση όμως του εκπροσώπου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Μπενουά Αμόν, η πραγματικότητα τόσο εντός του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος όσο και στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας είναι τελείως διαφορετική – αν όχι… εφιαλτική!

«Η επιστροφή του Ντομινίκ Στρος Καν, απειλή για τον Νικολά Σαρκοζί» έγραφε το περασμένο Σάββατο η «Guardian» σχολιάζοντας ότι το πρώην φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2012, αν απαλλαχθεί οριστικά από όλες τις κατηγορίες που το βαραίνουν, ίσως επιστρέψει στη Γαλλία «πιο δημοφιλής από ποτέ».

Χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες και στις τάξεις των σοσιαλιστών, που φαίνεται να μη γλιτώνουν την είσοδό τους σε έναν νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας και συγκρούσεων προσωπικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόμμα θεωρώντας πολιτικά νεκρό τον Στρος Καν άνοιξε από την περασμένη εβδομάδα τη διαδικασία εκλογής υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, θέτοντας τη 13η Ιουλίου ως τελική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο όμως ο Φρανσουά Ολάντ δεν δίστασε να πει ότι δεν έχει πρόβλημα να κάνει πίσω σε μια ενδεχόμενη μεταφορά της τελικής ημερομηνίας έτσι ώστε ο Στρος Καν, αν τελικά αθωωθεί, να έχει επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη. Από την πλευρά του όμως ο εκτελών χρέη ηγέτη του κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος» να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Ολα είναι πιθανά» έγραφε η πολιτική αναλύτρια του «Le Point» Σιλβί Πιερ Μπροσολέ τονίζοντας ακόμη ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιμετωπίσουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι τον Στρος Καν. Αν δηλαδή θα τον δουν ως «σωτήρα» απέναντι στον Σαρκοζί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Le Parisien» το 49% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της επιστροφής του Ντομινίκ Στρος Καν στην πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ το 45% δήλωσε ότι είναι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τέλος, ο δικηγόρος της γυναίκας που κατηγορεί τον Στρος Καν για βιασμό διέψευσε ότι η πελάτισσά του εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες, ενώ «ευτυχής» για την εξέλιξη της υπόθεσης δήλωσε ότι είναι ο πρόεδρος της Γουινέας και μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Αλφα Κοντέ, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει και τη λύπη του που η καμαριέρα είναι υπήκοος της χώρας του.

Θεωρίες συνωμοσίας με Ρώσους, Αμερικανούς και Ελληνες

Παραδοσιακά δίπλα σε κάθε μεγάλο σκάνδαλο φύονται δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας. Κι από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί βέβαια και το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο blogger Φιλίπ Γκούρεβιτς σχολίασε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με την «πτώση του Στρος Καν» περιλαμβάνουν εκδοχές για όλα τα γούστα· από το ότι τον παγίδευσαν ο Νικολά Σαρκοζί και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι μέχρι το ότι θέλησαν να τον βγάλουν από τη μέση οι Ρώσοι, οι οποίοι ήταν δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που τους μεταχειριζόταν το ΔΝΤ, ή ακόμη -κι εμείς- οι Ελληνες λόγω της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζουμε!

Μια άλλη θεωρία λέει μάλιστα ότι τον Στρος Καν «τον έφαγαν» οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, επειδή είχε ανακαλύψει πως το εθνικό θησαυροφυλάκιο της χώρας, το Fort Knox, είχε αδειάσει από χρυσό και η Αμερική είχε ξεμείνει από χρήματα!

Απορίας άξιο για κάποιους είναι γιατί η καμαριέρα μπήκε στο δωμάτιό του μόνη της, τη στιγμή που στα περισσότερα νεοϋορκέζικα ξενοδοχεία δύο καμαριέρες αναλαμβάνουν τον καθαρισμό κάθε δωματίου.

Για τον δημοτικό σύμβουλο του Παρισιού Μισέλ Σαμπάν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. «Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για διεθνή συνωμοσία. Πρόκειται για μια νέου τύπου πολιτική δολοφονία» είπε χαρακτηριστικά.

Δύσκολο το παρεθόν της καμαριέρας

Η καταγγέλλουσα καμαριέρα είναι χήρα, μητέρα μιας 15χρονης, και έλκει την καταγωγή της από τη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Μένει στις ΗΠΑ νόμιμα, ενώ όσοι τη γνωρίζουν μιλούν για μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα και πιστή μουσουλμάνα.

Είναι το νεότερο παιδί μιας πάμφτωχης οκταμελούς οικογένειας, που στα επτά της υπεβλήθη σε κλειτοριδεκτομή. Δεν έμαθε ποτέ να γράφει και να διαβάζει, ενώ το μόνο σχολείο στο οποίο φοίτησε ήταν το ισλαμικό, όπου έμαθε στίχους από το Κοράνι.

Τέλος, όντας ακόμη έφηβη, υποχρεώθηκε να παντρευτεί έναν μακρινό εξάδελφό της, ο οποίος όμως πέθανε σύντομα. Μετά τον θάνατό του η νεαρή Αφρικανή μετανάστευσε για τις ΗΠΑ.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα