Οι περικοπές στη Βρετανία φέρνουν στρατιές αστέγων

Φοβήθηκε πως το «ψαλίδισμα» του κράτους πρόνοιας θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας «στρατιάς» άστεγων Βρετανών – 40.000 οικογενειών, δηλαδή μιας ολόκληρης πόλης.

Τους φόβους αυτούς μοιράστηκε με τον πρωθυπουργό του με εσωτερικό σημείωμα. Εξαιτίας όμως μιας διαρροής, ο υπουργός Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ερικ Πικλς, ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Ντέιβιντ Κάμερον, έγινε ο πρώτος που αμφισβητεί ευθέως την πολυπροβεβλημένη κοινωνική μεταρρύθμιση της βρετανικής κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα, φυσικά, είναι όλοι να μιλούν για «ρήγμα» στους κυβερνητικούς κόλπους, που αναζωπυρώνει και τις αντιδράσεις για το «σκληρό, ριζοσπαστικό αλλά δίκαιο» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα – όπως το είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Κάμερον.

Στο εν λόγω σημείωμα προς το γραφείο του πρωθυπουργού, που διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα «Observer», ο γραμματέας του Πικλς Νίκο Χέσλοπ αναφέρει ότι το πλαφόν 500 λιρών εβδομαδιαίως στα οικογενειακά κοινωνικά επιδόματα θα οδηγήσει ακόμη περισσότερες οικογένειες να μην μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Αμφισβητεί δε το βασικό επιχείρημα του «αρχιτέκτονα» της μεταρρύθμισης, υπουργού Εργασίας Ιαν Ντάνκαν Σμιθ πως από τις περικοπές θα εξοικονομηθούν περί τα 270.000.000 λίρες τον χρόνο (περίπου 300.000.000 ευρώ), υποστηρίζοντας πως τελικά, λόγω του κόστους των νέων αστέγων, η πολιτική θα είναι ζημιογόνος. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, φοβάται πως θα «πληγεί» και ο κατασκευαστικός τομέας και πως θα «παγώσουν» περίπου 23.000 σχεδιαζόμενες νέες κατοικίες χαμηλού κόστους.

Η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, που προβλέπει περικοπή των πολλαπλών κοινωνικών παροχών, είχε μεταξύ άλλων τον στόχο να μειώσει ειδικά το κόστος του στεγαστικού επιδόματος, που ανέρχεται σε 21 δισ. λίρες (23.200.000 ευρώ) ετησίως. Μετά την αποκάλυψη πως στην κυβέρνηση υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, ο σκιώδης υπουργός Εργασίας των Εργατικών Λίαμ Μπερν αναρωτιέται αν η κυβέρνηση θα «ξανασκεφτεί» το πλαφόν στα επιδόματα, ενώ και η εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων για θέματα πρόνοιας Τζένι Γουίλοτ δηλώνει «ανήσυχη» για νέο κύμα φτώχειας.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα