«Κοκτέιλ» ινσουλίνης για ραγισμένες καρδιές

Κάνουν την καρδιά να «αυτοθεραπευτεί» ύστερα από έμφραγμα, με μία ένεση από «κοκτέιλ» πρωτεϊνών παρόμοιων με την ινσουλίνη! Το επίτευγμα ανήκει σε διεθνή ερευνητική ομάδα από το βρετανικό Λίβερπουλ, την Ισπανία και την Ιταλία, η οποία, τουλάχιστον με βάση τις πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα, υποστηρίζει πως βρίσκεται καθ’ οδόν προς μια νέα, απλή και φθηνή θεραπεία της «τραυματισμένης καρδιάς».

Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα της λεγόμενης «αναγεννητικής ιατρικής». Το κοκτέιλ από τους αυξητικούς παράγοντες τύπου ινσουλίνης IGF-1 και HGF πυροδοτεί την «αναγέννηση» των προγονικών κυττάρων της καρδιάς, ώστε να επιδιορθώσουν τις καταστροφές που έχει υποστεί, έπειτα από αιφνίδια θρόμβωση της στεφανιαίας αρτηρίας.

Ως γνωστόν, τα προγονικά κύτταρα είναι εκείνα που στην εμβρυϊκή ηλικία μετασχηματίζονται και δημιουργούν όλα τα είδη των ιστών της καρδιάς. Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, δεν «εξαφανίζονται» ούτε χάνουν τις ιδιότητές τους, αλλά παραμένουν στον οργανισμό εν υπνώσει, μέχρι τουλάχιστον να «αφυπνιστούν» από τους επιστήμονες.

Το αποτέλεσμα αυτό πέτυχαν οι ερευνητές μέσα σε τέσσερα χρόνια ερευνών, έπειτα από πειράματα σε γουρούνια. Πλέον βρίσκονται σε αναζήτηση χρηματοδότησης, ώστε να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Ο καθηγητής Μπερνάντο Ναντάλ-Γκινάρ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας και διευθυντής της μονάδας αναγεννητικής βιολογίας και βλαστοκυττάρων του πανεπιστημίου Τζον Μουρς του Λίβερπουλ, τονίζει πως πρόκειται για μια «σημαντικά διαφορετική θεραπεία», σε σχέση με εκείνες που εφαρμόζουν σήμερα οι επιστήμονες, και η οποία «μπορεί να οδηγήσει σε κλινική αναγεννητική θεραπεία του μυοκαρδίου που θα είναι αποτελεσματική, απλή, οικονομικά προσιτή, εύκολα και ευρέως διαθέσιμη και συμβατή με τα υπάρχοντα κλινικά στάνταρντ της καρδιακής φροντίδας».

Στις αρχές Ιουνίου, μια ακόμη ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου πέτυχε να αφυπνίσει τα προγονικά κύτταρα του επικαρδίου, χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη θυμοσίνη βήτα 4. Στόχος της έρευνας, πάντως, ήταν η ανάπτυξη ενός προληπτικού χαπιού, που θα αποτρέπει το δεύτερο έμφραγμα για όσους έχουν ήδη νοσήσει στο παρελθόν.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα