Το Μνημόνιο έκανε τα «μπάνια του λαού» χλιδάτη υπερβολή!

Λίγο η πανάκριβη πλέον βενζίνη, λίγο τα αμαρτωλά διόδια, αλλά κυρίως η δραματική μείωση των εισοδημάτων και το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που έχει καταβάλει τους πάντες και οι (μονοήμερες και διήμερες) αποδράσεις των Αθηναίων μοιάζουν πλέον με χλιδάτη υπερβολή του παρελθόντος. Ναύπλιο, Χαλκίδα, Λουτράκι και νησιά του Αργοσαρωνικού, που κάποτε βούλιαζαν από τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, σήμερα μετρούν και ξαναμετρούν τις «απώλειές» τους.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τίποτα δεν έμοιαζε ικανό να κρατήσει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου εντός των τειχών όταν τελείωνε η εβδομάδα. Φέτος όμως η εικόνα έχει αλλάξει και το κλεινόν άστυ δεν δείχνει οικονομικά έτοιμο να αδειάσει. Αλλωστε, μια φτηνή διήμερη απόδραση σε νησί του Αργοσαρωνικού στοιχίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, γύρω στα 400 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, ενώ για μια ημερήσια εκδρομή στο Ναύπλιο χαμηλού κόστους φτάνει τα 140 ευρώ. Χρήματα πάρα πολλά για τη σημερινή κατάσταση.

«Παρά το γεγονός ότι φέτος τις διακοπές τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά λόγω της κακής ψυχολογίας, οι περισσότεροι έχουν επιλέξει να κάνουν αιματηρές οικονομίες για να μπορέσουν να φύγουν έστω για ολιγοήμερες διακοπές» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδος Μιχάλης Τσιφάκης. Οπως περιγράφει, οι λίγοι που τολμούν ακόμη σαρανταοκτάωρες αποδράσεις συνήθως έχουν δικό τους εξοχικό ή φιλοξενούνται σε σπίτια φίλων.

Στην Αίγινα η κάμψη έχει αγγίζει το 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων της περιοχής. «Προσφέρουμε ακόμη πιο χαμηλές τιμές και κάνουμε συνεχώς προσφορές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ημιδιατροφή, ενώ και στα εστιατόρια οι τιμές έχουν υποχωρήσει. Κι όμως όλα αυτά δεν φαίνονται ικανά να καλύψουν τις μειώσεις στα εισοδήματα» σχολιάζει.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που περιγράφει και από τον Πόρο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαράλαμπος Τσούκας. «Πλέον έχουμε μόλις ενάμιση μήνα πληρότητα τον χρόνο και είναι θέμα χρόνου το πότε θα χρεοκοπήσουμε. Εχουμε πολλά χρόνια να κάνουμε αυξήσεις, οι τιμές στο νησί είναι εξαιρετικά χαμηλές και όμως οι πελάτες ζητάνε συνεχώς ακόμη πιο φτηνά». Παράλληλα οι ξενοδόχοι των νησιών του Αργοσαρωνικού καταγγέλλουν ότι λόγω της σκληρής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τις πτήσεις χαμηλού κόστους έχει χαθεί ένα μεγάλο κομμάτι του ξένου τουρισμού, που προτιμά να προσγειωθεί σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια ελληνικών νησιών τα οποία έχουν χαμηλότερα ναύλα.

Σημαντική κάμψη διαπιστώνει και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Δίας» στο Ναύπλιο Κώστας Παπαδόπουλος. Οπως περιγράφει, πέρυσι τέτοια εποχή κάθε Σαββατοκύριακο τα δωμάτια ήταν υπερπλήρη, φέτος όμως η κίνηση έχει υποχωρήσει πολύ. Οι τιμές στο ξενοδοχείο έχουν πέσει περίπου στο μισό σε σχέση με πέρυσι. «Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ του Ναυπλίου, καθώς οι τουρίστες είναι κατά κύριο λόγο ξένοι, ενώ όλα αυτά συντηρούνταν κυρίως από τους Ελληνες» προσθέτει ο ξενοδόχος του «Pension Dafni» Ιωάννης Παφίλιας.

Η ανάσα δροσιάς κοστίζει 80 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια

Μπορεί οι πλαζ της Αττικής να ειναι όμορφες, όμως οι τιμές τους τσουρουφλίζουν. Οι ξαπλώστρες, τα γευστικά σνακ κάτω από την ομπρέλα και τα δροσερά κοκτέιλ ήταν μέχρι πρόσφατα ρουτίνα. Φέτος όμως, που έχουμε γίνει ειδικοί στο «κούρεμα», την «αναδιάρθρωση» και την «επαναδιαπραγμάτευση», το ευρώ έχει αποκτήσει άλλη… αξία. Οι οργανωμένες πλαζ είναι πλέον είδος πολυτελείας, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει πολύ, και οι Αθηναίοι ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για τα περίφημα μπάνια του λαού. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα στοιχεία, η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» και τις πλαζ, με την προσέλευση των λουομένων να είναι μειωμένη έως και κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

Μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται να διαθέσει κατά μέσον όρο 35 ευρώ για να πληρώσει το εισιτήριο της εισόδου και να καταναλώσει βασικά προϊόντα, όπως νερό, καφέ και κάποιο σνακ.

Πάντως, σημειώνεται ότι οι τιμές είναι σταθερές σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τα αναψυκτικά και τα παγωτά, υπάρχει και μείωση της τάξης του 30%-40%.

Ετσι σε μια παραλία με ελεύθερη είσοδο η βουτιά στοιχίζει περίπου 10 ευρώ το άτομο, εκτός κι αν κάποιος έχει αποφασίσει από πριν ότι δεν θα πεινάσει ή δεν θα διψάσει. Αντίστοιχα στις πλαζ με είσοδο το ποσό που απαιτείται είναι περίπου 20 ευρώ το άτομο. Για μια τετραμελή οικογένεια, δηλαδή, η ανάσα δροσιάς στη θάλασσα μπορεί να φτάσει τα 80 ευρώ. Πολλοί λουόμενοι όμως παίρνουν το ταπεράκι τους από το σπίτι.

Τι πληρώνετε για κάθε βουτιά στην Αττική

Στην Α’ πλαζ Αλίμου η είσοδος είναι δωρεάν και δύο ξαπλώστρες με ομπρέλα στοιχίζουν 7 ευρώ για όλη την ημέρα. Σε ό,τι καταναλώσετε στην παραλία προσθέστε περίπου 4 ευρώ για τη βενζίνη που θα χρησιμοποιήσετε για να φτάσετε και να γυρίσετε.

Στην Ακτή του Ηλιου στον Αλιμο η γενική είσοδος ανέρχεται στα 6 ευρώ τις καθημερινές και τα 8 τα Σαββατοκύριακα, ενώ τα παιδιά 5-12 ετών και τα άτομα άνω των 65 πληρώνουν μισό εισιτήριο. Η κάθε ξαπλώστρα χρεώνεται 2 ευρώ. Με 200 ευρώ μπορείτε να αποκτήσετε κάρτα, που ισχύει για όλη την καλοκαιρινή σεζόν. Ελεύθερη πρόσβαση στην πλαζ έχουν οι δημότες Αλίμου, που διαθέτουν κάρτα. Προσθέστε και εδώ περίπου 4 ευρώ για τη βενζίνη.

Προσαρμοσμένη στο πνεύμα των καιρών εμφανίζεται η Ακτή της Βουλιαγμένης. Η είσοδος είναι 4 ευρώ συν 6 ευρώ για δύο ξαπλώστρες με ομπρέλα. Τα παιδιά 6-12 ετών, τα άτομα άνω των 65, οι πολύτεκνοι, οι στρατιώτες και οι άνεργοι (με επίδειξη θεωρημένης κάρτας ανεργίας) πληρώνουν 3 ευρώ. Ευνοημένοι και οι πρώην δημότες Βουλιαγμένης που έχουν κάρτα, καθώς πληρώνουν 1,5 ευρώ τις καθημερινές και 2 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Το κόστος της βενζίνης για μετάβαση και επιστροφή υπολογίζεται στα 6 ευρώ.

Με μειωμένες τιμές σε σχέση με πέρυσι υποδέχεται τους λουομένους το Αυλάκι στο Πόρτο Ράφτη. Η είσοδος ανέρχεται στα 5 ευρώ (από 6 πέρυσι) και στα 3 ευρώ (από 3,5) το μειωμένο για παιδιά 4-12 ετών. Στην τιμή περιλαμβάνονται καρέκλες και ξαπλώστρες. Το κόστος για τη βενζίνη εδώ ανεβαίνει αρκετά και υπολογίζεται στα 10 ευρώ.

Στο «Καράβι» του Σχινιά δεν υπάρχει είσοδος, όμως για τη χρήση της παραλίας απαραίτητη είναι η ελάχιστη κατανάλωση 4 ευρώ το άτομο στο beach bar ή στο εστιατόριο, ενώ η ξαπλώστρα χρεώνεται επιπλέον 4 ευρώ.

Στον «Αστέρα» Γλυφάδας (Baloux Cafe) η είσοδος είναι 6 ευρώ τις καθημερινές και 8 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Μισή τιμή πληρώνουν οι δημότες και τα παιδιά 4-12 ετών. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται ομπρέλα και ξαπλώστρα, ενώ αν δεν είστε δημότες υπολογίστε ακόμη 4 ευρώ για τη βενζίνη.

Εμφανώς πιο άγριες είναι οι τιμές στον έτερο «Αστέρα» της Βουλιαγμένης. Το εισιτήριο είναι 15 ευρώ για τους ενήλικες και 8 ευρώ για τα παιδιά τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα ανέρχεται σε 25 και 13 ευρώ αντίστοιχα. Βέβαια τότε μπορείτε να απολαύσετε και την Ελένη Πετρουλάκη με την ομάδα της να παραδίδει δωρεάν μαθήματα power yoga και aqua fit. Η βενζίνη θα σας πάει χοντρικά 5,5 ευρώ, αλλά θα σας μοιάζει με τίποτα μπροστά σε αυτά που θα πληρώσετε στην είσοδο.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα