«Απασφάλισαν» οι πρυτάνεις

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται πλέον η Σύνοδος των Πρυτάνεων με το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου το περασμένο Σάββατο στην Αγριά Βόλου. Στο επίκεντρο των εργασιών τέθηκε ο νέος νόμος-πλαίσιο για ΑΕΙ και ΤΕΙ και τα οικονομικά των πανεπιστημίων, αφού με βάση το Μεσοπρόθεσμο οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται κατά 50%. Παρά την πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας προς τους πανεπιστημιακούς σε διάλογο, η Σύνοδος απέρριψε σχεδόν στο σύνολό τους τις προτεινόμενες αλλαγές, χαρακτηρίζοντάς τις «χαριστική βολή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».

Ενώ επίκειται την Τρίτη συνάντηση της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου με το διοικητικό συμβούλιο των καθηγητών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η Σύνοδος των Πρυτάνεων έκρινε «επιζήμιες για τα πανεπιστήμια και την κοινωνία» τις προτάσεις του υπουργείου. Πιο συγκεκριμένα, οι πρυτάνεις στηλίτευσαν την επαπειλούμενη κατάργηση και συγχώνευση πανεπιστημίων χωρίς κανέναν στρατηγικό σχεδιασμό, την εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο, καθώς και την αλλοίωση της φύσης των σπουδών μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης (μονοετή, δευτεροετή, τριτοετή) μεταλυκειακού χαρακτήρα, που, όπως τόνισαν, οδηγεί σε ταυτόχρονη υποβάθμιση της ικανότητας άσκησης του επαγγέλματος και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.

Στο στόχαστρο της Συνόδου των Πρυτάνεων βρέθηκε και η μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της Πολιτείας για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων που καταργεί, όπως υπογράμμισαν, την αυτοτέλεια και τη διαφάνεια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και παραδίδει πλήρως και χωρίς αντίβαρα τη διοίκηση «σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής και ελέγχου από ξένα προς το πανεπιστήμιο κέντρα εξουσίας».

«Η κοινωνία δεν χρειάζεται ένα υποταγμένο πανεπιστήμιο. Αντίθετα, στις σημερινές συνθήκες, έχει ανάγκη, μεταξύ των άλλων, τα ελληνικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν σε συνθήκες ακαδημαϊκής ελευθερίας, προκειμένου να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση με διεθνείς διακρίσεις» σημείωσαν οι πρυτάνεις, καταλήγοντας σε σκληρή γλώσσα ότι οι εξελίξεις αυτές συνεπάγονται τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε εταιρία, μετακυλώντας το κόστος λειτουργίας του στην ελληνική οικογένεια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα